Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 март 2018 година

Снимка: Община Видин

Бедствено положение е обявено в община Видин. Възстановено е електрозахранването на помпената станция при село Сланотрън, която осигурява питейна вода за град Видин и още 22 населени места в общината. 


Под нова снежна покривка осъмна Северозападът. Значителна облачност се очаква през следващата седмица. Понеделник и вторник температурите ще са положителни, възможни са превалявания от дъжд и сняг. Не се очакват значителни валежи и силни ветрове. В края на седмицата се очаква снегът да се стопи и ситуацията да се нормализира, каза още Николай Ятански. 


Републиканските пътища във Видинско са проходимиНа територията на област Видин няма бедстващи хора. 


Реките Скът и Огоста са под критичните нива в област Враца след падналите снеговалежи през изминалото денонощие. В Областния съвет по сигурност денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца. Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.


Община Враца ще инвестира шест милиона лева за изграждането на кризисен център и закупуването на нови машини. Средствата са за реализиране на трансграничен проект между Враца и румънския окръг Долж. Договорът за националното съфинансиране по предложението бе подписан от кмета Калин Каменов с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Основната цел на проекта е подобряване на реакциите при бедствия и кризисни ситуации, както и намаляване на последиците от тях. 



Законодателни промени предлага председателят на Окръжния съд във Видин. 317 дела са постъпили в Окръжния съд във Видин през изминалата година. 72 от тях са граждански, а 67- търговски. В сравнение с предходната година се отчита незначително намаление на броя на постъпилите дела. Постъпили са и 17 фирмени дела. Общо 400 дела са разглеждани в съда през миналата година в съда. Те са повече в сравнение с предходни години. 337 дела са приключени през миналата година.


Два проекта на Община Мездра бяха одобрени от Комитета за Наблюдение на Програмата Интеррег V-A Румъния-България. Решенията бяха взети на десетото заседание на членовете на Комитета за Наблюдение, което се проведе във Велико Търново. Одобрените проекти на Община Мездра са свързани с укрепване на свлачището в с. Игнатица  и провеждането на няколко дневни средновековни фестивали в АК “Калето“ и в Община Добрословени, Румъния.


Хората в неравностойно положение от Монтана не желаят да им отнемат правото да живеят по-добре. Те подкрепят националния протест на хората с увреждания, който е под наслов “Не на реформата, отнемаща права”. На 11 април на площад „Независимост“ в София хората с увреждания излизат на протест против провежданата политика на реформи в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността, които ще доведат до отнемане на права и доходи.


Десет военни паметника ще бъдат добавени към Областния регистър "Военни паметници" във Видин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната комисия. Два от паметниците са в Белоградчик, два- в село Ясен и по един във Видин и селата Делейна, Градец, Цар Шишманово, Средогрив и Ново село. В хода на обсъждането Радослав Симеонов, главен експерт „Военни паметници“ в Министерството на отбраната, отправи апел на паметниците да се изписват званията и чиновете на загиналите, за да се знае, че това са военни паметници. Областната комисия обсъди и военните паметници, които спешно се нуждаят от ремонт. 


Десетото издание на глобалната инициатива Часът на Земята ще се проведе на 24 март (събота), от 20.30 до 21.30 ч. Тази година темата е „Свържи се с природата”, а фокусът е върху опазване на биоразнообразието. За поредeн път Община Видин се включва в кампанията.


Великденската кампания на инициативата "Бъди човек" започна във Видинско. Акцията се организира в подкрепа на възрастни хора на село. Кампанията продължава до 29 март, а подготвените пакети с храни за Великден ще бъдат раздадени на хората, живеещи в село Върбовчец. Хранителните продукти трябва да са с по-дълъг срок на годност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02

Пет са избирателните секции в Бойница

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00