Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспектираха ремонта на язовир „Рогозен 1“

Снимка: МРРБ

1500 железобетонни траверси, дарени от транспортното министерство и 2000 куб. м инертни материали са вложени досега в укрепването на опасния преливник на язовир "Рогозен", стана ясно по време на инспекцията на водното съоръжение. Регионалният министър Николай Нанков:
"Хората могат да бъдат спокойни, доказаха го и валежите и повишените язовирни нива миналата седмица. Водата се оттича през преливника. Както виждаме не е спряло изпомпването на язовира."
Кметът на Хайредин Тодор Алексиев:
"Сами виждате, че язовирът е момента е на 60 процента от обема си и сифоните вършат изключително много работа, за което сме благодарни на правителството, че ни отпусна средства да ги закупим. Аварийните работи също вървят както трябва. Още някой ден и ще започнем същинската част по изграждането на преливника."

Снимка:МРРБ2 000 000 лева отпусна правителството за възстановяване и обезопасяване на двата опасни язовира в община Хайредин- "Рогозен" и "Бързина" преди месец. Ремонтните дейности се извършват от държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Очаква се те да приключат в определения срок от 90 дни. Предстои да започне и ремонтът на язовир "Бързина", където ще се извършат неотложни аварийни дейности.


Министър Нанков посочи, че работната група под председателство на вицепремиера Валери Симеонов е изготвила промени в Закона за водите, с които се цели създаването на единен орган, който да поеме експлоатацията и безопасността на язовирните съоръжения и стените на язовирите, съобщават от Министерството. Той ще управлява и стопанисва и язовирите, които към момента общините и други ползватели не успяват да поддържат със собствени средства в нормален експлоатационен режим.


Министър Николай Нанков коментира, че друга работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи и анализира всички хипотези, относно законосъобразното провеждане на процедури за изграждането на ВЕЦ-ве по нашите реки. 


„В напреднала фаза е работата на звеното, което е независимо и създадено по настояване на прокуратурата“, обясни министър Нанков. Той увери, че се проверява строителството на всички 170 руслови и диревационни ВЕЦ-ве по българските реки. Работната група ще направи нужните констатации.


Министър Николай Нанков коментира, че ще сезира Министерството на околната среда и водите относно проблема с наводнени имоти от високи подпочвени води в Хайредин. Според местните хора причина за това е новоизграден в съседство ВЕЦ. 


„Убеден съм, че колегите от МОСВ ще вземат необходимите мерки, за да направят бърз, обективен и адекватен анализ за високото ниво на подпочвените води в Хайредин. Само анализ може да потвърди причините, както и да предпише адекватни действия, тъй като животът, здравето и собствеността на хората са наш приоритет и трябва да бъдат взети необходимите мерки в съкратени срокове“, категоричен бе регионалният министър.


Той коментира още, че на 20 март е стартирала обществената поръчка за избор на строител на участъка Ботевград - Мездра, етап от направлението София - Видин.


„Надявам се, ако всичко е наред и няма обжалвания, до края на месец май - началото на юни да приключим процедурата и да започнем реалното строителство“, увери Нанков. В етапа на строителство ще се решават и някои от проблемите с отчуждаване на земи и изместването на административната сграда на ВЕЦ „Калето“, която попада в обхвата на скоростното трасе.


„Това е най-важният проект за Северозападна България“, каза още Нанков.


Министър Нанков увери, че до три месеца ще приключи и основният ремонт на моста на Краводер на главен път Е-79.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34