Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получим ли забавените ни заплати при обявена несъстоятелност на фирмата

Снимка: БГНЕС

Според законодателните промени, които влязоха в сила в началото на годината, се разшири обхватът на лицата, имащи право на обезщетение при обявяване на несъстоятелност на компанията- работодател. Те бяха направени по предложение на омбудсмана на Република България Мая Манолова и бяха обнародвани в Държавен вестник на 16 февруари. 

Оказва се, че работодатели в България дължат около 30 милиона лева неизплатени заплати. Това стана ясно на проведената кръгла маса за трудовата експлоатация, организирана от омбудсмана Мая Манолова и асоциация, работеща в подкрепа на хора, преживели насилие. Статистиката сочи, че 21 милиона души в света са жертви на трудова експлоатация. 

Българският Северозапад беше изпъстрен през годините с примери за некоректни постъпки от работодател към работник. Често сме чували думите: "Ако не съм аз, ти няма къде да отидеш да работиш". 


Знаят ли видинчани към кого да се обърнат, ако работодателят им обяви несъстоятелност и им дължи трудови възнаграждения? Вярват ли на институциите и оптимисти ли са за новите законодателни промени?


"Мисля, че в Инспекцията по охрана на труда биха могли да помогнат ... Чух за тази инициатива. Аз, за съжаление, съм потърпевша, но фирмата, в която работех, не можа да бъде обявена в несъстоятелност и хората не си получиха парите ... Младите хора във Видин работят 8 часа на крак за 300 лева. Знаете ли за какво става въпрос?... Аз лично имам доверие на Мая Манолова като омбудсман и мисля, че промените ще успеят" - коментираха жителите на крайдунавския град. 


Какво може да подсигури фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите при обявяване на несъстоятелност? Може ли той да покрие риска от невзетите заплати? 


Всички работници и служители имат право на обезщетение, ако тяхното трудово правоотношение е прекратено или са в трудово правоотношение към датата на обявяване на несъстоятелността. Това обясни за БНР подуправителят на Националния осигурителен институт Весела Караиванова. 


"Те имат право на тези гарантирани вземания, когато работодателят е осъществявал дейност 12 месеца, предхождащи вписването на съдебното решение за несъстоятелност, и имат право на гарантирано вземане на работната заплата, когато тя е начислена, но не е изплатена." С последните законодателни промени се обхващат и така наречените "заварени случаи" на работници от фирми в несъстоятелност. Това са работници, на които са прекратени трудовите договори преди трите месеца от датата на несъстоятелността. 


"Срокът за подаване на заявленията при тези заварени случаи е тримесечен и вече тече - тъй като промените вече са факт и са обнародвани в Държавен вестник на 16 февруари, подаването на документите трябва да се направи до 16-и май. Размерът на гарантираното вземане през тази година е до 1300 лева на месец" - допълни още Весела Караиванова. Това важи за предприятия и работници, за последните три години назад.



Ще продължи ли да съществува страхът 
у работещите хора в малките населени места и какво показват цифрите? Близо 840 000 лева забавени заплати дължат работодатели от област Монтана. Статистиката е за последните три години, съобщи директорът на инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров


"По-голямата част от тях се дължат от лечебно заведение и предприятие за добив и преработка на птиче месо в Монтана. Последното е подадено за ГИТ (Главна инспекция по труда- бел. ред.) за обявяване в несъстоятелност. От началото на годината работодатели са изплатили около 240 000 лева забавени заплати" - допълни Димитър Петров пред сътрудника ни Любо Андреев


Втора година 693-има работници от фалиралия торов завод "Химко" във Враца чакат да получат парите си. Обещание, че ще бъдат захранени сметките им дойде при последната офанзива по покупката на бившия гигант от поредния инвеститор, обявил се за спасител, каза в "Посоките на делника" сътрудникът ни Жоро Александров.


"В списъка, изготвен от синдика Росица Томова попаднаха 693 имена, а сумите, предвидени за изплащане варираха от няколкостотин до 12 хиляди на човек. Общата сума, която трябваше да се изплати, е към 1 100 000 лв. Надеждата, че ще си вземат забавените от преди 14 години пари се роди в началото на юли 2016 година, когато фирма- инвеститор купи бившия торов гигант за 11 700 000 лева. Още тогава стана ясно, че внесените като задатък по сделката пари ще стигнат за покриване само на малка част от борчовете. „Химко” дължи към 86 млн. лв. на двете държавни дружества „Булгаргаз” и НЕК (Национална електрическа компания- бел. ред.), както и на бивши работници. Остатъкът от задълженията няма да бъде погасен и остава за сметка на кредиторите, стана ясно при сделката. Впоследствие обаче казусът започна да обикаля по съдилищата - от Окръжния съд във Враца тръгна към Апелативния в София и от месеци няма решение по него. Бившите химици знаят поговорката, че надеждата умира последна и се надяват да оцелеят, докато Темида разреши казуса им" - коментира Жоро Александров.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00