"Тайната на предците" с представления на 17 и 18 април

Снимка: Радио ВИДИН

Театралното студио при ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин ще представи постановката "Тайната на предците". Пиесата е базирана на книгите на Джоан Роулинг за Хари Потър. Сценарият е на учителя по английски и немски език Емил Живков, който е и ръководител на театралното студио. За пиесата казва, че:

"Това е фен пиеса, базирана на дълбоките корени на Хари Потър и Лорд Волдемор."

В основата е една приказка за тримата братя, която се среща в седмата книга за Хари Потър.

"За мен, като учител и като човек, има нещо страхотно важно- това е човешката воля. Човек е създаден от създателя със свободна воля, така че най- напред питах децата кой какво иска да играе. И тогава всеки си взе ролята. Вярвам, че ще стане нещо добро, забавно и мъдро", заяви Емил Живков.
 
Катрин Луканова играе ролята на Игнотус Певерел:

"Той е един от тримата братя. Аз играя неговата стара версия. Той е лъчезарен дядо, защото знае тайната за щастието. Много е стар, над 100 години, уморил се и иска да си отиде вкъщи, смъртта да го прибере."

Анита Ангелова е в ролята на един от смъртните грехове- завист:

"Просто исках да съм грях. Греховете са неотменни помощници на смъртта. Забавно е да играеш един от греховете."

Весела Векова си е избрала ролята на гняв- друг от седемте смъртни гряха:

"Допадна ми тази роля, защото аз по принцип съм много гневен човек. Мислех, че ще е много подходяща за мен."

Ролята на Хардуин Потър- един от предците на Хари Потър е поверена на Росен Кинев:

"Аз съм храбър и умен, и не толкова сръчен, току-що оженен млад мъж. Доста съм непохватен, ще го видите това и в пиесата. Жена ми постоянно ми се кара и се чуди защо е избрала нещо като мен. Накрая го разбира, защото обича, когато я карам да се смее. Моите сцени са по- комични като цяло. Докато другите сцени са по- сериозни, върху тях се замисляш повече, защото там има тази мъдрост, която цялата пиеса иска да предостави на публиката."

Съпругата на Хардуин Потър- Йоланта играе Магдалина Цветанова:

"Тя е най- младата в пиесата, наскоро омъжена за Хардуин. И се опитва да го вкара в правия път. Винаги се връща при него, каквото и да прави, колкото и да я ядосва. Разбира, че любовта побеждава всичко."

15 актьори, ученици от езиковата гимназия, ще излязат на сцената на Драматичен театър Видин. Те ще играят постановката "Тайната на предците" на английски език, но ще има и субтитри. Пиесата на театралното студио е по проект "Твоят час".

"Тайната на предците" ще се играе на сцената на Драматичен театър- Видин на 17 април от 13:30 часа и на 18 април- когато ще има две представления- от 15 часа и от 18 часа. Входът е свободен.

Целият разговор с театралите може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Когато "Синята зона" не е толкова синя

Има ли неправилно паркирани автомобили на пътното платно или по тротоарите във Видин? Сигурно този въпрос вече не учудва никого. Поводът за темата ни днес е сигнал от жител на Видин , подаден на интернет страницата на Общината в раздела "Кмете, виж!". Преди дни мъжът е станал неволен свидетел на случай, при който не е поискана такса от клиент на паркинга..

обновено на 23.04.18 в 16:31

Какви са правата ни при пътуване с автобус?

Пътуването с автобус - тази тема е особено актуална след като наскоро няколко инцидента на пътя отново приковаха общественото внимание. След като в Европейския съюз през годините последователно бяха въведени регламенти, които защитават правата на пътниците на въздушен, воден и железопътен транспорт, от 1 март 2013 г. влезе в сила Регламент относно..

публикувано на 23.04.18 в 16:30
Библиотечни специалисти и доброволци ще раздават цитати за книгите в парка на Видин.

Видин отбелязва Световния ден на книгата и авторското право

На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Днешната дата е отредена за ден на световната литература - тази, възпитала редица поколения през вековете и годините. Онази, без която светът нямаше да е същият. Поводът за появата на подобен ден в календара е с важно послание: да се насърчи четенето, издателската дейност..

публикувано на 23.04.18 в 14:29

Пламен Крумов: За мен "Виво Монтана" е сбъдната детска мечта

В "Калейдоскоп" разказваме за едно от забележителните неща в нашия Северозапад, с което се отличаваме и с което  можем да се гордеем, и това е  духовата музика .  С  нашенската духова музика ни среща ръководителят на известния монтански духов оркестър "Виво Монтана" - Пламен Крумов . Младият мъж се определя като човек, който е открил..

публикувано на 23.04.18 в 14:17

В "Музикална зона" слушаме Енгелбърт Хъмпърдинк

Истинското име на певеца е съвсем различно - Арнолд Джордж Дорси. Но става известен като Енгелберт Хъмпърдинк, който всъщност е германски композитор, автор на музиката на операта "Хензел и Гретел". Енгелберт Хъмпърдинк с песните си носи музикалния сантимент от 60-те и 70-те години на миналия век, когато е на върха на своята популярност.       През 1967..

публикувано на 23.04.18 в 09:35

"Неделник" от 22 април 2018 година

Готови ли сте за поредното "пътуване" с "Неделник"? Е, вече е на сайта брой 204. Вчера се отбеляза Световния ден на цирк а. Отбелязва се от 2010 г. по инициатива на Световната циркова федерация през третата събота на месец април, за да се популяризира цирковото изкуство като част от световното културно наследство. По този повод първи гост в..

публикувано на 22.04.18 в 12:25