"Тайната на предците" с представления на 17 и 18 април

Снимка: Радио ВИДИН

Театралното студио при ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин ще представи постановката "Тайната на предците". Пиесата е базирана на книгите на Джоан Роулинг за Хари Потър. Сценарият е на учителя по английски и немски език Емил Живков, който е и ръководител на театралното студио. За пиесата казва, че:

"Това е фен пиеса, базирана на дълбоките корени на Хари Потър и Лорд Волдемор."

В основата е една приказка за тримата братя, която се среща в седмата книга за Хари Потър.

"За мен, като учител и като човек, има нещо страхотно важно- това е човешката воля. Човек е създаден от създателя със свободна воля, така че най- напред питах децата кой какво иска да играе. И тогава всеки си взе ролята. Вярвам, че ще стане нещо добро, забавно и мъдро", заяви Емил Живков.
 
Катрин Луканова играе ролята на Игнотус Певерел:

"Той е един от тримата братя. Аз играя неговата стара версия. Той е лъчезарен дядо, защото знае тайната за щастието. Много е стар, над 100 години, уморил се и иска да си отиде вкъщи, смъртта да го прибере."

Анита Ангелова е в ролята на един от смъртните грехове- завист:

"Просто исках да съм грях. Греховете са неотменни помощници на смъртта. Забавно е да играеш един от греховете."

Весела Векова си е избрала ролята на гняв- друг от седемте смъртни гряха:

"Допадна ми тази роля, защото аз по принцип съм много гневен човек. Мислех, че ще е много подходяща за мен."

Ролята на Хардуин Потър- един от предците на Хари Потър е поверена на Росен Кинев:

"Аз съм храбър и умен, и не толкова сръчен, току-що оженен млад мъж. Доста съм непохватен, ще го видите това и в пиесата. Жена ми постоянно ми се кара и се чуди защо е избрала нещо като мен. Накрая го разбира, защото обича, когато я карам да се смее. Моите сцени са по- комични като цяло. Докато другите сцени са по- сериозни, върху тях се замисляш повече, защото там има тази мъдрост, която цялата пиеса иска да предостави на публиката."

Съпругата на Хардуин Потър- Йоланта играе Магдалина Цветанова:

"Тя е най- младата в пиесата, наскоро омъжена за Хардуин. И се опитва да го вкара в правия път. Винаги се връща при него, каквото и да прави, колкото и да я ядосва. Разбира, че любовта побеждава всичко."

15 актьори, ученици от езиковата гимназия, ще излязат на сцената на Драматичен театър Видин. Те ще играят постановката "Тайната на предците" на английски език, но ще има и субтитри. Пиесата на театралното студио е по проект "Твоят час".

"Тайната на предците" ще се играе на сцената на Драматичен театър- Видин на 17 април от 13:30 часа и на 18 април- когато ще има две представления- от 15 часа и от 18 часа. Входът е свободен.

Целият разговор с театралите може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49

В "Музикална зона" на 19 юли 2018 слушаме японската джаз пианистка Хироми Уехара – 2 част

Навлизаме по-надълбоко в музиката на Хироми, разяснявайки от къде идват идеите за заглавия на албумите и пиесите в репертоара на известното и трио. За нея гласът и движението са основни човешки настройки, които са с приложение не само в ежедневието, но имат израз и в инструменталната "безгласова" музиката. Авторката е гладна да се учи, като за..

публикувано на 19.07.18 в 09:00