"Тайната на предците" с представления на 17 и 18 април

5
Снимка: Радио ВИДИН

Театралното студио при ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин ще представи постановката "Тайната на предците". Пиесата е базирана на книгите на Джоан Роулинг за Хари Потър. Сценарият е на учителя по английски и немски език Емил Живков, който е и ръководител на театралното студио. За пиесата казва, че:

"Това е фен пиеса, базирана на дълбоките корени на Хари Потър и Лорд Волдемор."

В основата е една приказка за тримата братя, която се среща в седмата книга за Хари Потър.

"За мен, като учител и като човек, има нещо страхотно важно- това е човешката воля. Човек е създаден от създателя със свободна воля, така че най- напред питах децата кой какво иска да играе. И тогава всеки си взе ролята. Вярвам, че ще стане нещо добро, забавно и мъдро", заяви Емил Живков.
 
Катрин Луканова играе ролята на Игнотус Певерел:

"Той е един от тримата братя. Аз играя неговата стара версия. Той е лъчезарен дядо, защото знае тайната за щастието. Много е стар, над 100 години, уморил се и иска да си отиде вкъщи, смъртта да го прибере."

Анита Ангелова е в ролята на един от смъртните грехове- завист:

"Просто исках да съм грях. Греховете са неотменни помощници на смъртта. Забавно е да играеш един от греховете."

Весела Векова си е избрала ролята на гняв- друг от седемте смъртни гряха:

"Допадна ми тази роля, защото аз по принцип съм много гневен човек. Мислех, че ще е много подходяща за мен."

Ролята на Хардуин Потър- един от предците на Хари Потър е поверена на Росен Кинев:

"Аз съм храбър и умен, и не толкова сръчен, току-що оженен млад мъж. Доста съм непохватен, ще го видите това и в пиесата. Жена ми постоянно ми се кара и се чуди защо е избрала нещо като мен. Накрая го разбира, защото обича, когато я карам да се смее. Моите сцени са по- комични като цяло. Докато другите сцени са по- сериозни, върху тях се замисляш повече, защото там има тази мъдрост, която цялата пиеса иска да предостави на публиката."

Съпругата на Хардуин Потър- Йоланта играе Магдалина Цветанова:

"Тя е най- младата в пиесата, наскоро омъжена за Хардуин. И се опитва да го вкара в правия път. Винаги се връща при него, каквото и да прави, колкото и да я ядосва. Разбира, че любовта побеждава всичко."

15 актьори, ученици от езиковата гимназия, ще излязат на сцената на Драматичен театър Видин. Те ще играят постановката "Тайната на предците" на английски език, но ще има и субтитри. Пиесата на театралното студио е по проект "Твоят час".

"Тайната на предците" ще се играе на сцената на Драматичен театър- Видин на 17 април от 13:30 часа и на 18 април- когато ще има две представления- от 15 часа и от 18 часа. Входът е свободен.

Целият разговор с театралите може да чуете в звуковия файл

Галерия

Вижте още

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45