Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През спешна помощ пациенти заобикалят системата за здравно осигуряване

Близо 100% увеличение на пациентите в болницата в Белоградчик за тримесечие миналата годината

Снимка: Иванка Петрова

Значително увеличение на пациентите, преминали през болницата в Белоградчик и спешното отделение във Видин, е установено при проверки на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за миналата година. В многопрофилната болница Професор д-р Георги Златарски“ в Белоградчик броят на извършените прегледи през третото тримесечие на 2107 година е с 98% повече в сравнение със същия период на предходната година, се посочва в доклада на агенцията. По обяснението на прокуриста на лечебното заведение Лилия Несторова, причината е преминаването през болницата на пациенти, които не могат да намерят личния си лекар или такива без здравни осигуровки.

„Част от пациентите не внасят регулярно здравноосигурителните си вноски, което води до загуба на здравноосигурителните им права“, посочва прокуристът. Обяснява, че болшинството от пациентите „заобикалят“ системата. Схемата е обаждане на телефон 112 или директно посещение във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ, където поради недостиг на лекари често дежурят фелдшери. Те пък изпращат пациентите с предполагаема диагноза за изследване и преглед в болницата. Постъпилите пациенти, в това число и деца, се консултират с дежурен консултант. Според прокуриста, през почивните дни общопрактикуващите лекари не вдигат телефоните си и потокът от пациенти се увеличава.

Според доклада на изпълнителната агенция „Медицински одит“ обемът на отчетената дейност в многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин за третото тримесечие на миналата година също надвишава обема извършена дейност през този период за предходната година. Цитира се становището на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова. Тя изразява опасенията на ръководството на болницата от увеличаването на пациентите, потърсили помощ през спешното отделение, без да имат нужда от спешна помощ.

От болницата съобщиха, че отделението по Спешна медицина отчита увеличаване на пациентите, самонасочили се като спешни през нощта, почивните и празничните дни. Причините са, че на са открити общопрактикуващите лекари, както и непълноценното функциониране на „неотложен кабинет“, разположен на територията на спешното отделение, но собственост на Медицински център „Света Петка“, обясняват от многопрофилната болница. Допълват, че голяма част от населението на областта не е здравно осигурено и това води до чести посещения в спешното, защото получават навременна и специализирана помощ от лекари, работещи и в другите отделения. При отказа на пациенти да бъдат обслужени, възникват конфликти и прояви на агресия, посочват от болницата.

Сред пациентите има такива, които търсят спешна помощ, защото не знаят към кого да се обърнат, когато личния им лекар го няма. Други пък предпочитат да плащат за медицинска услуга, когото се наложи, вместо да внасят редовно здравни осигуровки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34