Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортно- туристически празник ще се проведе в Божурица край Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Спортно- туристически празник в Божурица, местност близо до Видин, ще бъде организиран на 1 май. Идеята за него и организацията е на местното туристическо дружество "Бонония".

"Не сме го измислили ние. Това се е случвало на всеки 1 май или пролетно време. Искаме от една страна да възродим тази традиция, от друга страна- да подсетим гражданите, че тази местност съществува. Ние имаме намерение да работим за това, тя пак да се превърне в едно от любимите места за отдих. В това отношение ни помагат и наши приятели, които имат хотели, басейни там, в този район", каза д-р Борислав Милчев, председател на туристическо дружество "Бонония"- Видин.

Ще се проведат занимания по различни видове спорт и дейности, традиционни за туристическото дружество, което ще ги демонстрира пред видинчани.

Снимка: ТД Бонония"Едното състезание е по планинско колоездене, а второто е по пейнтбол, отборно състезание, което ще се проведе на старата полянка, където беше ресторантът. Там ще бъде изградено едно игрище за пейнтбол."


Ще има и още забавления- разходка с балон, въжен трамвай, народни хора и танци на тревата.

"Приканваме всеки желаещ да посети местността, където освен тези състезания сме приготвили и място, където човек може да се подкрепи и да изпие едно безалкохолно", допълни д-р Борислав Милчев.

Видинчани ще могат да се разходят и по екопътеката, както и да опитат как се кара електрически велосипед. За тези, които нямат лични автомобили е организиран безплатен превоз от сутринта- три автобуса на "Алексиев", които следобед ще връщат обратно хората в града. От туристическото дружество ще помолят и Община Видин линиите на автобус №20 да стигат до Божурица, вместо до центъра на село Синаговци. Местата, на които се очаква събирането на хора, ще бъдат почистени и обработени.

Снимка: Иванка ПетроваИ още в "Еко Свят"- Народно читалище "Развитие- 1893" в Белоградчик спечели конкурс, обявен от Фондация "Глобални библиотеки", на тема "Библиотеките- активен участник в обществения живот". В партньорство със Сдружение "Активно общество" от Видин читалището ще работи по инициативата "Зелени патрули". Младежите, които искат да се включат ще трябва да кандидатстват и след това 20 ще бъдат обучени за "зелени патрули".

"Основните цели са да се засили чувствителността на местната общност към опазването на околната среда и да се повиши мотивацията за устойчиво използване на природните ресурси и съхраняването на баланса между човек и природа. Проектът включва повишаване на екологичните знания и умения на 20 младежи от Белоградчик, които ще бъдат избрани. Те ще кандидатстват при нас по собствено желание като всеки от тях ще направи телефонен клип защо иска да е "зелен патрул". Трябва да се мотивира младото население за опазване на околната среда", каза пред Иванка Петрова председателят на читалището Валери Цветков при представяне на инициативата.

Децата, които желаят да се обучават за "зелени патрули" могат да се обърнат към библиотеката или ръководството на читалището. С тази инициатива библиотеката ще разшири своята дейност и ще създаде нови партньорства, което ще допринесе за нейното активно участие в процеса за повишаване качеството на живот на хората от Белоградчик.

СнимкаИ друга тема от предаването "Еко свят" днес- седмокласниците, които участваха в тазгодишната Пролетна академия симулираха реален бизнес в учебна компания. Това се случи във видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Те бяха разделени на три отбора, като на всеки един отбор бяха раздадени материали, с които трябваше да изготвят по един продукт и след това да измислят как да го рекламират най- добре.

"След като изработят продукта, те ще трябва да калкулират и цената на продукта, като ние сме дали стойността на материалите, които са вложени. След което трябва да рекламират този продукт, най- накрая трябва и да го продадат", обясни учителят по икономика Верония Върбанова.

Продуктите бяха изработени от сламки, картонени чашки и други материали, които могат да се рециклират. Изделието на ученическата компания  "Жиз 04" спечели най- много средства и имаше най- голяма печалба след пресмятане на разходите.

СнимкаЧипровският манастир "Свети Иван Рилски" е основан през 10 век. Шест пъти е разрушаван, най- тежко през Чипровското въстание. Игумен е отец Спиридон. Манастирът е посещаван от туристи, затова и монасите решават да предложат и стаи на тези, които искат да пренощуват. С европейски средства изграждат ново крило, което обаче не е обзаведено, защото нямат средства.

"Новата част е копие на старата. Беше на груб строеж, така я заварихме. С европейски проект го направихме. Това ще са килии за гости. Два етажа са, 15 помещения са, като се направи и котелно помещение, целият манастир вече е с парно. Средствата са в размер на 713 хиляди. И на старата част имаше малко освежаване. Сега имаме намерение, ако можем, църквата и хубавата костница малко да реставрираме, защото не са пипани от много време", обясни игуменът отец Спиридон.

СнимкаТрябва да се оправи покривът на кулата, да се изпише църквата със стенописи, да се обзаведе храмът, защото старото дърво е проядено от вредители. Затова и монасите искат да направят нов проект:

"Също така друго важно нещо ни е обзавеждането на новата част, която направихме, защото в проекта не е заложено обзавеждането и трябва да намерим начин да ги обзаведен тези помещения за хората."

За обзавеждането Чипровският манастир не може да разчита на собствени средства, защото е на самоиздръжка. Затова се надяват на дарения.

Мащабно залесяване предстои в населените места на община Ружинци в област Видин. След запитване от страна на Общината са получили 2200 млади фиданки.

Снимка: Александър Александров"И в момента ни пристигат дръвчетата, които ни подариха от фондация "77". Ние сме поръчали над 2200 броя дръвчета и храсти. Едно мащабно залесяване смятаме да направим във всички населени места. Искаме да променим облика на населените места, на парковете и на градините ни", разказа кметът на Ружинци Александър Александров.

Залесяването ще бъде през следващата седмица. Ще участват групите по заетост и учениците от училищата.

Надя Иванова, кмет на село Дреновец, едно от съставните села на община Ружинци, разказа за други две залесявания в селото:

"Едното беше през есента. Тогава Държавно горско стопанство- Белоградчик ни дадоха дръвчета, защото ние предадохме хартия. А сега, пролетта, Държавно горско стопанство- София ни дариха 30 дръвчета."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50