Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" еврото в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кога България ще смени лева с еврото? Как ще се отрази на джоба ни влизането в еврозоната? Отговорите потърсихме в  "Посоките на делника".

"В рамките на година България може да постигне успех за членство в ERM II". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия, посветена на членството на България в еврозоната и приемането на еврото като валута.

Страната ни е задължена да въведе еврото, но точен срок за това няма. Съществуват много твърдения, че влизането ни в еврозоната ще се отрази отрицателно на страната ни, на българската икономика и доходите на средностатистическия българин. На противното мнение е бившият заместник министър на финансите, роденият във Враца Любомир Дацов. Дори утре да бъде въведено еврото, аз лично не виждам сериозни недостатъци, които това би могло да предизвика, обяснява той. Предимствата са многостранни. В момента българските граждани и фирми за обмяна на валута плащат между 500 млн. и 1 млрд. лева трансакционни разходи. Всичко това ще бъде спестено и ще остане в страната. Най-големите ефекти ще са и за туризма, и за икономиката. Един от другите положителни аспекти е, че като цяло вследствие на въвеждането на еврото ще има по-добър регулаторен механизъм, ще спаднат лихвените проценти.

"Това е национален приоритет. Трябва да направим всичко възможно, за да бъдем в еврозоната. Трябва да говорим от практическата гледна точка, а не да повтаряме непрекъснато за митовете, които съществуват в българското общество, и за страховете на хората по отношение на инфлацията, на проблемите с влизането в еврозоната. Според мен е загуба на време да повтаряме, че това са митове и че никъде не са се случили. Много по-важно е да знаем ние какво искаме от собственото си правителство и какво самите ние трябва да направим в тази посока. Трябва ясен политически ангажимент за нещата, които трябва да направи България, за да се присъедини към еврозоната. Другото е въпросът за икономиката и т.нар. конвергенция- трябва да имаме конкретни мерки, които да ни позволят в следващите 15-20 години да се доближим до средното ниво в Европа", обяснява Любомир Дацов.

След влизането в т.нар. чакалня за еврозоната, което се очаква да стане през 2019 година, ще са необходими още няколко години преди страната ни реално да въведе еврото като официална валута. Според лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, това би могло да се случи най-късно до 2025 година. Трябва да премахнем структурните несъответствия в бюджетната сфера. Трябва да падне и мониторингът върху правосъдната система. И не на последно място- да доближим икономиката и доходите си до параметрите на по-развитите страни.

Преди седмица обаче движение "Възраждане" започна подписка за свикване на национален референдум с въпроса "Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в България?“.

"Когато се говори за такъв важен външно и вътрешнополитически избор на страната, е съвсем наложително и логично да се попитат гражданите, защото основните външно и вътрешнополитически избори на България през последните 80 години преминаха без абсолютно никакво допитване до хората. Никой не попита българските граждани дали искат да влизат във Варшавския договор или в Съвета за икономическа взаимопомощ преди 1989 година, а след това никой не попита българските граждани дали искат да влязат в ЕС и НАТО. Евентуалното приемане на еврото ще заличи на практика и последните остатъци от български суверенитет и независимост. Ние сме категорично против приемането на еврото. Загубим ли лева, загубваме и България. В момента отново ни се обяснява, че като влезем в еврозоната ще започнат да текат мед и масло по улиците, както се обясняваше, когато влязохме в ЕС, а по-рано и когато влязохме в НАТО. В съседна Гърция обедняването, след като въведоха еврото, беше между 30 и 50% в рамките на една година, инфлацията стана двуцифрена, цените на стоките и услугите поскъпнаха в рамките на няколко дни в пъти, докато заплатите останаха същите. Много се говори, че влезем ли в еврозоната лихвите на кредитите ще паднат- да, но и лихвите по влоговоте ще паднат, а България е държавата с най-голям брой спестявания на глава от населението. Нашите икономисти твърдят, че в момента в България 40% от населението живее в бедност, а след като влезем в еврозоната този процент ще скочи на 60", коментира председателят на движение "Възраждане" Костадин Костадинов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00