Ансамбъл "Дунав" представя Видин на прегледа на професионалното фолклорно изкуство в Пазарджик

Снимка: личен архив

Видинският ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" подготви изцяло нов спектакъл за представянето си на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в Пазарджик. Спектакълът "Северняшка сватба" акцентира върху фолклора на Северозападна България, обясни главният художествен ръководител на ансамбъл "Дунав" Деян Славчев:

"Песни и танци са вплетени в тази "Северняшка сватба". Представяме двама млади, които се виждат на площада, харесват се, показва се мъжката прощална вечер, също така на момичето, което не иска да се прости с моминския живот. Стига се до момента на всеобщото веселие, сватбата. Интересно е доста и трябва да се види, за да се разбере за какво става въпрос."

Десетдневният форум в Пазарджик е изключително важен за професионалните състави от страната, обясни Деян Славчев:

"Това е форум, където всички професионални състави представят своята програма, разработена през последните 4 години. Журито е доста сериозно. Нямаме право на грешка, там всичко се чува, всичко се вижда. Така че ние трябва да сме на едно много добро ниво, за да защитим името на ансамбъл "Дунав" и на град Видин."

Участието на ансамбъл "Дунав" в програмата на Националните празници на професионалното фолклорното е на 8 май, вторник, от 18 часа на сцената на Драматично-куклен театър "Константин Величков"- Пазарджик.

Вижте още

Снимката на 22 февруари 2019 година

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари . Аудиторният дял на медията е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички радиа..

публикувано на 22.02.19 в 17:32

9 са офертите за строителството на 19 км от пътя Мездра - Ботевград

Предложенията на участниците в обществената поръчка бяха отворени в Агенция "Пътна инфраструктура". Общата дължина на пътя е 33 километра . Офертите за останалите над 13 километра бяха отворени в началото на февруари . Строежът на пътя Мездра-Ботевград от направлението Видин-Ботевград е разделено на два участъка заради сложността на терена,..

публикувано на 22.02.19 в 17:00

Областен форум за ориентиране и консултиране на ученици със СОП се проведе във Враца

Дискусията на тема „И АЗ МОГА СЪЩО“, се организира от Регионалното управление на образованието в града и Центъра за подкрепа за личностно развитие - „Център за работа с деца“, и бе открита от началника на образователната институция Галина Евденова . Участниците във Форума бяха поздравени с изпълнение на народна песен от седмокласничката Милена..

публикувано на 22.02.19 в 16:37

Активна доброволческа дейност отчете БЧК-Враца

На отчетното събрание бе отбелязано засилване работата на младежките структури на организацията в малките населени места, каза за Радио Видин Гергана Михалчева -директор на секретариата на Областния съвет на БЧК: "С радост отчетохме, че имаме осем клуба на Български младежки червен кръст в Област Враца, шест от тях са изключително активни. Интересното..

публикувано на 22.02.19 в 16:00

Ученици от Северозапада мерят сили по математика във Видин

Математически турнир ще се проведе утре, 23 февруари, във Видин . Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи заместник-директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин  Женя Спасова : "Авторите на задачите са от Факултета по математика и..

публикувано на 22.02.19 в 16:00

Радио Видин на девето място сред всички радиа през януари

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари. Аудиторният дял на Радио Видин е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички..

публикувано на 22.02.19 в 15:28

Вадят кърмаци от река Дунав

17 кърмака , с обща дължина от над 1 километър , установиха при акция между Горни Цибър и Козлодуй . От години риболовните уреди за есетрови риби са забранени. Акцията е била съвместна на отделите по рибарство от Монтана, Враца, София и гранична полиция . “Всеки един от кърмаците е с по над 50 куки”, съобщи Валери Спасов, от отдела в Монтана...

публикувано на 22.02.19 в 12:41