Нова книга ще събере ломчани на старата гара в града

Поетът Георги Атанасов представя новата си творба "Събличане на росата".
Снимка: Община Лом

Поетът Георги Атанасов ще представи новата си книга "Събличане на росата" в опустялата от десетилетия чакалня на старата жп гара в родния си град Лом. Идеята му е по този начин да покаже, че макар и на повече от век, сградата може да бъде модерна с новото си предназначение на културен център. Проектът е приет от Общинския съвет в Лом. Идеята за обновяването се заражда преди две години, когато авторът се готви да представи своята творба "Осмият цвят на бялото" в родния си град. 

"Така се породи идеята една красива сграда, една неизползвана от вече десетилетие сграда като крайната спирка на линията София-Лом, старата гара в Лом, която, когато я видях на снимки от мои приятели в социалната мрежа колко е красива отвън... попитах ги какво има в тази сграда..., те ми казаха: "Ами нищо няма", разказва авторът.

Единадесетата книга на Георги Атанасов "Събличане на росата" излиза с помощта на художника Деница Дженкова- дъщеря на поета, и на редактора Николай Милчев. Изданието е подкрепено от Ангел Колев - журналист, който живее в САЩ.

"Стремежът ни на двамата (с редактора- бел. ред.) беше като я подреждаме книгата, човек да я свърши както се казва за час- час и нещо, но след това да му се ще да тръгне отначало."

Представянето на книгата е на 19 май, събота, от 11 часа в чакалнята на старата гара в Лом. 

Вижте още

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00