Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Монтана връчи стипендии на даровити деца

Снимка: Община Монтана

Анна- Мария Арсенова е носител на специалната стипендия на община Монтана в размер на 5100 лева. Стипендията се предоставя на две плащания и днес кметът Златко Живков връчи втория транш от средствата.

Анна-Мария е пианист. Тя е на 16 години и учи в Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски”. Има три първи и едно трето място от национални конкурси. Носител на специалната награда на фондация „Енчо Киряков”

Стипендиите на Община Монтана са за постижения в три области – „ Култура и изкуство”, „Наука и техника” и „Спорт”. Най-голяма е специалната. Средствата, които отпуска общината на носителя й са 5100 лева. Следва годишната - в размер на 3060 лева и еднократната от 510 лева.

Три момичета са годишните стипендианти на община Монтана. Те са Дияна Михайлова в област „Наука и техника”, Елина Асенова – област „Култура и изкуство” и Кристина Емилова в област „Спорт”

Диана Михайлова  е на 19 години. Тази година се дипломира  в Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски. Има 8 награди от национални конкурса за есе. Заради  четири от тях е приета в три университета на страната.

Елина Асенова  е на 13 години. Учи в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан” . Нейното изкуство е народното  пеене. През годината е спечелила  7 награди от национални и международни конкурси.

Кристина Йорданова е на 16 години. Учи в  Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски”. Кристина е вицешампион на страната по шахмат. От 6-годишна играе шах. Състезава се от 9 годишна. Мечтае да стане гросмайстор за жени.

Носителите на еднократни стипендии са четири момичета и едно момче:

Здравка Танова е на 17 години. Учи в  VІІ СОУ Йордан Радичков.  Тя е бронзов медалист от Европейско първенство по самбо.

Зорница Викторова е на 10 години и учи в VІ Основно училище „Иван Вазов”. Тя е носител на награди от конкурси по  поп пеене.

Мария Малинова  е на  10 години и също учи  ІV основно училище „Иван Вазов”. Има призови места от конкурси по  народно пеене

Михаил Ангелов е на  15 години. Учи в Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски”. Има две големи награди от състезания за видеомонтаж.

Ива Еленкова  е на 17 години. Учи в  Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски” . Има две национални награди за литература, две - за история, една - за журналистика и една - за математика. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34