Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 май 2018 година

| обновено на 30.05.18 в 17:49
Снимка: Нора Йоцова

Хората без препитание на територията на областите Монтана, Видин и Враца продължават да намаляват, съобщи директорката на Регионалната служба по заетостта в Монтана Даниела Накова. Те са били 23 119 в края на април,  с близо 500 по-малко от март, и с над 5000 по-малко от април 2017-а година.

През месец април безработицата във Видинско е с най- ниско равнище от декември 2008 година. Това каза изпълняващият длъжността директор на Дирекция „Бюро по труда“ - Видин Красимир Иванов. Регистрираните безработни в края на април са 210 973-ма души, което е с 4,8 % по-малко от март и с 15,4 % по-малко спрямо 2017 г.

През месец април инспекторите от Дирекция "Инспекция по труда"- Видин са извършили 54 проверки. Разкрити са 254 нарушения на трудовото законодателство.

Иновативна апаратура за обездвижване на крайници ще бъде поставена в МБАЛ „Христо Ботев“ и Диагностично-консултативния център във Враца. 

За първото тримесечие на тази година над 8 500 души с увреждания са получили месечни добавки в област Видин. Изплатени са 627 хиляди лева.

Заместник областният управител на Видин Анжело Методиев се срещна с Негово превъзходителство Франсоа Бонтан- посланик на Кралство Белгия в Република България. Дипломатът беше придружаван от белгийски инвеститори, работещи на територията на област Видин. На официалната среща присъстваха кметът на община Видин Огнян Ценков и Красимир Кирилов - председател на Видинската търговско-промишлена палата. Франсоа Бонтан изказа благодарности за гостоприемството и отбеляза, че област Видин, като регион разположен по поречието на Дунав, притежава голям потенциал за развитие. 

Община Бойчиновци стана собственик на два жилищни блока. Дарението е направено от българската компания в сектора на енергетиката – “Електроенергиен системен оператор” - ЕСО.

Общинските съветници в Ново село обсъдиха откриването на нови работни места за хора от социално уязвими групи на редовното си заседание днес, 30 май. Материалите бяха внесени от кмета на Общината Георги Стоенелов.

Част от старите автобусни спирки в Мездра се превърнаха в истински произведения на изкуството, съобщават от Общината. Художникът Евгени Кучков изрисува ликове на едни от най-известните личности в историята на България, сред които царе и възрожденци.

Кметът на Враца забрани със заповед използването на дронове в района на площад "Христо Ботев" за времето от 18:00 до 24:00 часа на 1 юни заради отбелязването на празника на града и годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. 

Информационен ден по проект „Твоят час“ събра в Монтана ученици от областта. Близо 4 часа на сцената в обновения парк „Монтанензиум“ те показаха наученото през годината. 

Повишаването на дневните температури създава  предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари, припомнят от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Видин. Опасността през месеците юни, юли, август и септември нараства.

Тухлена стена падна и причини фрактури на двата крайник на 35- годишен жител на село Василовци. Сигналът за инцидента е получен около 00,05часа в полицията в Лом.

Шестдесет и пет абсолвенти от шест специалности от филиала на Великотърновския университет (ВТУ) „Св. Св. Кирил и Методий“ в града под Околчица получиха своите дипломи за завършено висше образование.

Любимите гозби на цар Борис ІІІ, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Богдан Филов и Стоян Михайловски опитаха гостите на Общинската художествена галерия „Поломие” в Лом, които уважиха откриването на кулинарната изложба „Исторически фестивал на храната от периода – 1900 – 1950 г.”. Апетитната експозиция е дело на младите кулинари от Професионалната гимназия по хранене и земеделие „Дмитрий Менделеев” в града.

Община Мездра представи добри практики в дейността на читалищата и доброволчеството. Това стана на кръгла маса на тема „Иновации, добри практики и обмяна на опит между администрациите“, която бе част от програмата на „Празници на Искърското дефиле 2018“, дългогодишен израз на стремежа за сътрудничество между общините, разположени по дефилето –Община Мездра, Община Своге и Софийска община- район „Нови Искър“.

Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведат от 8 до 10 юни 2018 г. в Монтана, съобщават от Общината. Шестнадесетото им издание ще протече под знака на 30-ата годишнина от създаването на фестивала. Той се провежда под патронажа на ​Министерството на културата.

Децата от подготвителната група на видинската детска градина "Синчец" вече са готови да прекрачат прага на училището. В детското заведение се състоя празнично изпращане на бъдещите първокласници.

Школата по пиано към читалище "Цвят" във Видин представя своята продукция на годишен концерт тази вечер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34