Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Несторов: "Преборих себе си 1000 пъти, за да мога да стигна Еверест"

Снимка: Фейсбук Слави Несторов
Снимка: Фейсбук Слави Несторов
Слави Несторов е от Северозападния край. Роден е в София, но е живял в град Лом до завършване на средното си образование. Преди дни се върна в България, след като покори Еверест- с неговите 8848 метра е най- високият връх на планетата. Алпинизмът за него е хоби.


"Хоби, в което последните години съм много фокусиран, разбира се, заради експедицията за Еверест. Защото Еверест не е за подценяване, не е нещо, което е лесно. И е свързано с изкачването на доста други върхове, през които трябва да минеш, за да стигнеш до Еверест. Трябва да минеш през 5-хилядник, 6-хилядник, 7-хилядник, 8- хилядник друг и тогава Еверест", разказа Слави Несторов.

Подготовката отнема време. Въпреки че ежедневието на алпиниста е доста заето, защото работи за голяма компания в сферата на медицината и отговаря за 25 държави от Централна и Източна Европа, не е направил нито едно изключение и не е изпуснал нито една тренировка. Вярва в максимата, че има ли желание, има и начин:

"Всичко е вътре в нас. Ако вярваш, че можеш да го направиш, значи можеш да го направиш. Аз наистина вярвам, че няма ограничения и че всички ограничения, които си слагаме, са вътре в нас, те не са вън."


Снимка: Фейсбук Слави НесторовЕверест привлича алпинисти от цял свят, защото е мечтата на всеки планинар- да изкачи най- високия връх. Върхът е част от седемте континентални първенци и хората, които искат да покорят седемте най- високи точки на планетата трябва да изкачат и него.

"Не отиваш да изкачиш Еверест, а отиваш да се пребориш със себе си. Отиваш да пребориш всичко в себе си. За да стигнеш дотам, ти трябва да стигнеш до най- високата точка на вътрешното си аз."

8 часа продължава атаката на Слави Несторов на Еверест от лагер 4 до върха. Това е най- доброто време за сезона за изкачване. Причината за това бързо катерене с по- висока скорост са студът и силният вятър.

"Аз смятам, че бях облечен много леко и неподходящо за атаката. Беше ми много студено. Температурата в осем и половина вечерта, когато тръгваш за атака, беше минус 30, стана минус 40. И на тази височина се усеща като минус 100. Много е студено. Задминахме цялата верига от хора и стигнахме до върха за 8 часа. Почувствах се много не в безопасност, защото имаше много силен вятър, беше много студено и усещаш, че това са границите на човешките възможности. И трябва да се върнеш надолу", каза Слави Несторов.

Снимка: Фейсбук Слави НесторовНа Еверест остава не повече от 10 минути. Какво е усещането да гледаш от покрива на света?

"Може да видиш, че земята е кръгла. Може да видиш целия хоризонт. Виждаш целия Китай и почти цяла Азия. Във всяка планина и във всяка трудност, във всяко едно нещо, с което се сблъскваш в природата, ти осъзнаваш, че си една абсолютно незначителна частица. И колкото и да си подготвен, каквото и да правиш, последната дума е на планината."  

Слави Несторов атакува върха откъм Непал. Помага му местен шерп.

"Много хора губят живота си още по пътя за лагер 1. Истината е, че имаше много смърт покрай мен. Имаше хора, с които бяхме в базов лагер заедно в палатката, в която се вечеря и след това тези хора загинаха. Което натоварва емоционално."

Над 8 хиляди метра почти нищо не работи в организма. Човек отслабва между килограм и половина и два на ден. Не повече от 60-70 души атакуват върха, когато и Слави Несторов е там. 13 от тях стигат до Еверест.  

"На 18 май вечерта в 8.30 тръгнахме и аз в 4 часа и 15 минути бяха на 8 820 метра. На 19 май."

Слизането от Еверест е не по- трудно и крие много опасности. Наклонът е между 75 и 90 градуса, в някои от случаите има и обратен наклон.

Снимка: Фейсбук Слави НесторовИзкачването на Еверест е с кауза- за превенция на рака на простатата:

"Ние направихме кампанията и каузата глобална в три континента- Южна Америка, Северна Америка и Европа. Искаме да наблегнем на проблема на мъжете, защото много голяма част от мъжете след 40 години, всеки седми умира от рак на простатата, което е ужасяваща статистика, поне в Западна Европа."

Каузата на Слави Несторов е подкрепена от Световната асоциация по урология и движението за здравословни проблеми при мъжете "Movember". Със събраните средства ще се помогне на здравеопазването на малките държави, за да могат да направят центрове , в които хората да се изследват за рак на простатата.

Покоряване на всичките 7 континентални първенци е целта, която си е поставил Слави Несторов. Вече е покорил 3, остават още 4. Това лято потегля към връх Елбрус в Кавказ- най- високият връх в Европа и един от Седемте континентални първенци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50