Възраждат предприемачеството в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започна инициатива за възраждане на предприемаческия дух в Северозападна България. Проектът обхваща петте области на Северозапада - Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Според европейски проучвания, у нас доста изоставаме по показател "предприемачеството", а Северозападният район е с най-нисък процент предприемачи на брой население.

"Моето лично мнение е, че липсват условия за предприемачество. Липсват хора, а няма как да развиваш успешен бизнес на място, където има изключително малко потенциални клиенти, а на всичкото отгоре тези потенциални клиенти са с изключително ниски покупателни възможности. Според последните статистически данни, в област Видин има регистрирани над 10 000 фирми, но, за съжаление, от тях работещи са не повече от 3 000. Т.е. има достатъчно на брой предприемачи, но много малък процент от тях успяват. Със сигурност и обучението в тази насока е нещо, което е изключително важно. Но хората в този край не обичат да им се дава акъл, казват: "дайте ми пари, а не ми давайте акъл", и когато се опитваме да правим някакви обучения в тази насока, много трудно събираме хора", обясни председателят на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Според екипа, който ще проведе информационната кампания и обучението на желаещите да започнат собствен бизнес, жителите на Северозапада се страхуват да вземат бъдещето си сами в ръце, заради това и регионът е с най-малък брой предприемачи на глава от населението.

"Според мен, дори и във Видин има предприемачи, които са успели. От друга страна е вярно, че Видин, като малък град, има малки пазари, но все пак живеем в интернет общество и продажбите се случват много често по чисто дигитален начин. Нямаме оправдание, че имаме малко предприемачи. Всичко зависи от хората и причината, че не се справяме много добре, се корени единствено и основно у нас. Не може за всичко да са ни виновни институциите или микроклиматът, или правителството, или каквото друго се сетите", смята Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин.

Анализатори посочват като една от причините за липсата на достатъчно предприемачи в Северозападна България "некачественото образование в тази посока", "не се разпространяват или изучават добри практики на родни предприемачи".

Преслав Гайдарски, от екипа на проекта за възраждане на предприемаческия дух на Северозападна България е сигурен, че тази кауза не е обречена:

"Сигурен съм, че е възможно и заради това се захванахме с тази трудна задача. Въпреки че нашият район е най-бедният в Европа, решихме да подадем проект именно за Северозападния регион, защото има много желаещи, които биха могли да се захванат с такъв тип дейност, с такъв тип самоосигуряване. Големият проблем е, че няма достатъчно информация за успели предприемачи. Просто хората си мислят, че тези европейски програми, въпреки че вече сме във втори програмен период, са само за най-големите фирми или само за земеделските производители. Много разчитаме да популяризираме, като пример за подражание, успелите предприемачи, да представим много добри практики на реализирани проекти. Заради това сме нарекли нашата кампания "Вдъхновявам, създавам, развивам", защото хората, когато видят успешна малка компания, наистина се вдъхновяват и започват да си правят сметки. А през този програмен период има още един финансов механизъм, който би могъл да бъде в помощ на тези кандидат предприемачи- кредит с много ниска лихва. Разчитаме и на обучението и консултирането на кандидат предприемачите. Направили сме го така, че да получат адекватна информация, а не просто теория. За наша радост, има голям интерес към обучението. Не е толкова страшно да стартираш собствен бизнес. През предходния програмен период имаше средства за над 2000 такива проекта, но кандидатстваха едва около 800. Причината беше именно страхът на хората. Аз съм убеден, че сега това нещо няма да се повтори. За мен това е пътят за промяната в Северозапада. Промяната трябва да започне първо от необходимото обучение и предоставяне на достатъчно и адекватна информация, което в момента не е на подходящото ниво. Това е причината голяма част от хората да са апатични и да не вярват, че това нещо би могло да се случи."


Информационни срещи и кампании ще има в петте областни града и в още пет по-малки населени места в региона. След това 200 желаещи, от които 160 безработни или неактивни и 40, работещи на трудов договор, ще преминат безплатно обучение за стартиране на собствен бизнес. Очакванията са най-малко 30 нови фирми да получат финансиране и да започнат реална работа.

Още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05

Млади и стари от Северозапада за бъдещето на Европа

"Изберете своето бъдеще" и "Този път ще гласувам" са част от призивите, с които Европейският съюз цели да мотивира избирателите да участват в изборите за Европейски парламент . 12 дни преди вота проверяваме ще дадат ли своя глас на 26 май и интересуват ли се от бъдещето на Европа младите и хората от третата възраст в Северозападна България...

публикувано на 14.05.19 в 13:28

Младежи от Видин: "Където и да сме, Видин остава в сърцата ни"

15 май е датата, на която видинските училища ще изпратят тазгодишните абитуриенти. Повечето от тези млади хора ще продължат образованието си в чужбина и ще напуснат Видин завинаги. Какъв избор са направили? Петко Владимиров е ученик от 12 "а" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици /ГПЧЕ/ "Йордан Радичков". Избрал е да продължи образованието..

публикувано на 13.05.19 в 16:58