Възраждат предприемачеството в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започна инициатива за възраждане на предприемаческия дух в Северозападна България. Проектът обхваща петте области на Северозапада - Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Според европейски проучвания, у нас доста изоставаме по показател "предприемачеството", а Северозападният район е с най-нисък процент предприемачи на брой население.

"Моето лично мнение е, че липсват условия за предприемачество. Липсват хора, а няма как да развиваш успешен бизнес на място, където има изключително малко потенциални клиенти, а на всичкото отгоре тези потенциални клиенти са с изключително ниски покупателни възможности. Според последните статистически данни, в област Видин има регистрирани над 10 000 фирми, но, за съжаление, от тях работещи са не повече от 3 000. Т.е. има достатъчно на брой предприемачи, но много малък процент от тях успяват. Със сигурност и обучението в тази насока е нещо, което е изключително важно. Но хората в този край не обичат да им се дава акъл, казват: "дайте ми пари, а не ми давайте акъл", и когато се опитваме да правим някакви обучения в тази насока, много трудно събираме хора", обясни председателят на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Според екипа, който ще проведе информационната кампания и обучението на желаещите да започнат собствен бизнес, жителите на Северозапада се страхуват да вземат бъдещето си сами в ръце, заради това и регионът е с най-малък брой предприемачи на глава от населението.

"Според мен, дори и във Видин има предприемачи, които са успели. От друга страна е вярно, че Видин, като малък град, има малки пазари, но все пак живеем в интернет общество и продажбите се случват много често по чисто дигитален начин. Нямаме оправдание, че имаме малко предприемачи. Всичко зависи от хората и причината, че не се справяме много добре, се корени единствено и основно у нас. Не може за всичко да са ни виновни институциите или микроклиматът, или правителството, или каквото друго се сетите", смята Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин.

Анализатори посочват като една от причините за липсата на достатъчно предприемачи в Северозападна България "некачественото образование в тази посока", "не се разпространяват или изучават добри практики на родни предприемачи".

Преслав Гайдарски, от екипа на проекта за възраждане на предприемаческия дух на Северозападна България е сигурен, че тази кауза не е обречена:

"Сигурен съм, че е възможно и заради това се захванахме с тази трудна задача. Въпреки че нашият район е най-бедният в Европа, решихме да подадем проект именно за Северозападния регион, защото има много желаещи, които биха могли да се захванат с такъв тип дейност, с такъв тип самоосигуряване. Големият проблем е, че няма достатъчно информация за успели предприемачи. Просто хората си мислят, че тези европейски програми, въпреки че вече сме във втори програмен период, са само за най-големите фирми или само за земеделските производители. Много разчитаме да популяризираме, като пример за подражание, успелите предприемачи, да представим много добри практики на реализирани проекти. Заради това сме нарекли нашата кампания "Вдъхновявам, създавам, развивам", защото хората, когато видят успешна малка компания, наистина се вдъхновяват и започват да си правят сметки. А през този програмен период има още един финансов механизъм, който би могъл да бъде в помощ на тези кандидат предприемачи- кредит с много ниска лихва. Разчитаме и на обучението и консултирането на кандидат предприемачите. Направили сме го така, че да получат адекватна информация, а не просто теория. За наша радост, има голям интерес към обучението. Не е толкова страшно да стартираш собствен бизнес. През предходния програмен период имаше средства за над 2000 такива проекта, но кандидатстваха едва около 800. Причината беше именно страхът на хората. Аз съм убеден, че сега това нещо няма да се повтори. За мен това е пътят за промяната в Северозапада. Промяната трябва да започне първо от необходимото обучение и предоставяне на достатъчно и адекватна информация, което в момента не е на подходящото ниво. Това е причината голяма част от хората да са апатични и да не вярват, че това нещо би могло да се случи."


Информационни срещи и кампании ще има в петте областни града и в още пет по-малки населени места в региона. След това 200 желаещи, от които 160 безработни или неактивни и 40, работещи на трудов договор, ще преминат безплатно обучение за стартиране на собствен бизнес. Очакванията са най-малко 30 нови фирми да получат финансиране и да започнат реална работа.

Още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии , в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните..

публикувано на 09.01.19 в 12:08