Възраждат предприемачеството в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започна инициатива за възраждане на предприемаческия дух в Северозападна България. Проектът обхваща петте области на Северозапада - Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Според европейски проучвания, у нас доста изоставаме по показател "предприемачеството", а Северозападният район е с най-нисък процент предприемачи на брой население.

"Моето лично мнение е, че липсват условия за предприемачество. Липсват хора, а няма как да развиваш успешен бизнес на място, където има изключително малко потенциални клиенти, а на всичкото отгоре тези потенциални клиенти са с изключително ниски покупателни възможности. Според последните статистически данни, в област Видин има регистрирани над 10 000 фирми, но, за съжаление, от тях работещи са не повече от 3 000. Т.е. има достатъчно на брой предприемачи, но много малък процент от тях успяват. Със сигурност и обучението в тази насока е нещо, което е изключително важно. Но хората в този край не обичат да им се дава акъл, казват: "дайте ми пари, а не ми давайте акъл", и когато се опитваме да правим някакви обучения в тази насока, много трудно събираме хора", обясни председателят на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Според екипа, който ще проведе информационната кампания и обучението на желаещите да започнат собствен бизнес, жителите на Северозапада се страхуват да вземат бъдещето си сами в ръце, заради това и регионът е с най-малък брой предприемачи на глава от населението.

"Според мен, дори и във Видин има предприемачи, които са успели. От друга страна е вярно, че Видин, като малък град, има малки пазари, но все пак живеем в интернет общество и продажбите се случват много често по чисто дигитален начин. Нямаме оправдание, че имаме малко предприемачи. Всичко зависи от хората и причината, че не се справяме много добре, се корени единствено и основно у нас. Не може за всичко да са ни виновни институциите или микроклиматът, или правителството, или каквото друго се сетите", смята Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин.

Анализатори посочват като една от причините за липсата на достатъчно предприемачи в Северозападна България "некачественото образование в тази посока", "не се разпространяват или изучават добри практики на родни предприемачи".

Преслав Гайдарски, от екипа на проекта за възраждане на предприемаческия дух на Северозападна България е сигурен, че тази кауза не е обречена:

"Сигурен съм, че е възможно и заради това се захванахме с тази трудна задача. Въпреки че нашият район е най-бедният в Европа, решихме да подадем проект именно за Северозападния регион, защото има много желаещи, които биха могли да се захванат с такъв тип дейност, с такъв тип самоосигуряване. Големият проблем е, че няма достатъчно информация за успели предприемачи. Просто хората си мислят, че тези европейски програми, въпреки че вече сме във втори програмен период, са само за най-големите фирми или само за земеделските производители. Много разчитаме да популяризираме, като пример за подражание, успелите предприемачи, да представим много добри практики на реализирани проекти. Заради това сме нарекли нашата кампания "Вдъхновявам, създавам, развивам", защото хората, когато видят успешна малка компания, наистина се вдъхновяват и започват да си правят сметки. А през този програмен период има още един финансов механизъм, който би могъл да бъде в помощ на тези кандидат предприемачи- кредит с много ниска лихва. Разчитаме и на обучението и консултирането на кандидат предприемачите. Направили сме го така, че да получат адекватна информация, а не просто теория. За наша радост, има голям интерес към обучението. Не е толкова страшно да стартираш собствен бизнес. През предходния програмен период имаше средства за над 2000 такива проекта, но кандидатстваха едва около 800. Причината беше именно страхът на хората. Аз съм убеден, че сега това нещо няма да се повтори. За мен това е пътят за промяната в Северозапада. Промяната трябва да започне първо от необходимото обучение и предоставяне на достатъчно и адекватна информация, което в момента не е на подходящото ниво. Това е причината голяма част от хората да са апатични и да не вярват, че това нещо би могло да се случи."


Информационни срещи и кампании ще има в петте областни града и в още пет по-малки населени места в региона. След това 200 желаещи, от които 160 безработни или неактивни и 40, работещи на трудов договор, ще преминат безплатно обучение за стартиране на собствен бизнес. Очакванията са най-малко 30 нови фирми да получат финансиране и да започнат реална работа.

Още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16