Възраждат предприемачеството в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започна инициатива за възраждане на предприемаческия дух в Северозападна България. Проектът обхваща петте области на Северозапада - Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Според европейски проучвания, у нас доста изоставаме по показател "предприемачеството", а Северозападният район е с най-нисък процент предприемачи на брой население.

"Моето лично мнение е, че липсват условия за предприемачество. Липсват хора, а няма как да развиваш успешен бизнес на място, където има изключително малко потенциални клиенти, а на всичкото отгоре тези потенциални клиенти са с изключително ниски покупателни възможности. Според последните статистически данни, в област Видин има регистрирани над 10 000 фирми, но, за съжаление, от тях работещи са не повече от 3 000. Т.е. има достатъчно на брой предприемачи, но много малък процент от тях успяват. Със сигурност и обучението в тази насока е нещо, което е изключително важно. Но хората в този край не обичат да им се дава акъл, казват: "дайте ми пари, а не ми давайте акъл", и когато се опитваме да правим някакви обучения в тази насока, много трудно събираме хора", обясни председателят на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Според екипа, който ще проведе информационната кампания и обучението на желаещите да започнат собствен бизнес, жителите на Северозапада се страхуват да вземат бъдещето си сами в ръце, заради това и регионът е с най-малък брой предприемачи на глава от населението.

"Според мен, дори и във Видин има предприемачи, които са успели. От друга страна е вярно, че Видин, като малък град, има малки пазари, но все пак живеем в интернет общество и продажбите се случват много често по чисто дигитален начин. Нямаме оправдание, че имаме малко предприемачи. Всичко зависи от хората и причината, че не се справяме много добре, се корени единствено и основно у нас. Не може за всичко да са ни виновни институциите или микроклиматът, или правителството, или каквото друго се сетите", смята Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин.

Анализатори посочват като една от причините за липсата на достатъчно предприемачи в Северозападна България "некачественото образование в тази посока", "не се разпространяват или изучават добри практики на родни предприемачи".

Преслав Гайдарски, от екипа на проекта за възраждане на предприемаческия дух на Северозападна България е сигурен, че тази кауза не е обречена:

"Сигурен съм, че е възможно и заради това се захванахме с тази трудна задача. Въпреки че нашият район е най-бедният в Европа, решихме да подадем проект именно за Северозападния регион, защото има много желаещи, които биха могли да се захванат с такъв тип дейност, с такъв тип самоосигуряване. Големият проблем е, че няма достатъчно информация за успели предприемачи. Просто хората си мислят, че тези европейски програми, въпреки че вече сме във втори програмен период, са само за най-големите фирми или само за земеделските производители. Много разчитаме да популяризираме, като пример за подражание, успелите предприемачи, да представим много добри практики на реализирани проекти. Заради това сме нарекли нашата кампания "Вдъхновявам, създавам, развивам", защото хората, когато видят успешна малка компания, наистина се вдъхновяват и започват да си правят сметки. А през този програмен период има още един финансов механизъм, който би могъл да бъде в помощ на тези кандидат предприемачи- кредит с много ниска лихва. Разчитаме и на обучението и консултирането на кандидат предприемачите. Направили сме го така, че да получат адекватна информация, а не просто теория. За наша радост, има голям интерес към обучението. Не е толкова страшно да стартираш собствен бизнес. През предходния програмен период имаше средства за над 2000 такива проекта, но кандидатстваха едва около 800. Причината беше именно страхът на хората. Аз съм убеден, че сега това нещо няма да се повтори. За мен това е пътят за промяната в Северозапада. Промяната трябва да започне първо от необходимото обучение и предоставяне на достатъчно и адекватна информация, което в момента не е на подходящото ниво. Това е причината голяма част от хората да са апатични и да не вярват, че това нещо би могло да се случи."


Информационни срещи и кампании ще има в петте областни града и в още пет по-малки населени места в региона. След това 200 желаещи, от които 160 безработни или неактивни и 40, работещи на трудов договор, ще преминат безплатно обучение за стартиране на собствен бизнес. Очакванията са най-малко 30 нови фирми да получат финансиране и да започнат реална работа.

Още по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг..

обновено на 14.06.18 в 14:41

Изчезва ли Видин от рок картата на България

Като почитател на рок музиката реших да поговорим по темата днес. В началото на лятото сме и почти ежедневно интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с информация за предстоящи рок събития. Защо, обаче за Видин подобни плакати отсъстват? През годините в красивия ни крайдунавски град са гостували рок групи от различни националности и..

публикувано на 13.06.18 в 11:50