39 литра на квадратен метър е падналият дъжд във Видин

Бурята и градушката нанесоха щети в региона
| обновено на 14.06.18 в 11:08
Снимка: Венислав Д.

Силна буря удари вчера в късния следобед Видин и села от общината. Цели райони в града останаха под половин метър вода, след излелия се проливен дъжд. До 21 часа снощи над Видин са паднали 39 л/ кв. м, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология- филиал Плевен. Вятърът се е движел със 17 метра за секунда. Падналата градушка беше с големина на лешник. Слушатели на Радио ВИДИН, качили снимки и видеоматериали на сайта на медията коментираха, че подобно нещо не е виждано от години. Бурята прекърши клони на дървета в Крайдунавския парк и по улици на града, наводни са мазета и приземни етажи, унищожи реколта, има скъсани електропроводници. От Областната дирекция на МВР във Видин съобщиха, че служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 18 сигнала. Отводнявани са мазета и приземни етажи, отстранявани са прекършени клони и паднали дървета, заради които са пострадали и 4 автомобила. За момента размерът на щетите все още се изчислява. Заради природната стихия, водата и електричеството бяха спрени в някои от кварталите на града. Пороен дъжд със силен вятър имаше и в Брегово; в селата Кутово, Антимово и Гомотарци падна и градушка.

Вследствие на обилния дъжд и съборената от градушката листна маса от дърветата доведе до запушване на шахти и затруднено оттичане, съобщават от Община Видин.  Няма пострадали хора. Активирани бяха всички екипи на Община Видин, Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението, ЧЕЗ и ВиК за своевременно отстраняване на последиците. Електрозахранването и водоподаването на населението бе спряно временно за отстраняване на авариите в отделни райони и населени места. В момента  всички  населени места имат вода и ток, съобщават от Общината.


Оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е обявен днес в 12 области в страната, сред които Видин, Враца и Монтана. Ще се развива мощна купеста облачност над Западна България. Очакват се превалявания, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици и силен вятър. Има условия и за образуване на градушки.
Вижте още
здраве кръвно налягане

Ще измерват безплатно кръвната захар и кръвното налягане в Лом

През утрешния ден желаещите да измерят кръвното си налягане и кръвната захар в Лом ще могат да го направят безплатно в мобилен здравно-информационен център. Той ще е разположен пред общинската художествена галерия "Поломие" на ул. „Дунавска“, до сградата на местната общинска администрация. Центърът ще приема желаещите за измерване на кръвна захар и..

публикувано на 19.08.18 в 14:34

С Балканска вечер завършват панаирните дни в Оряхово

Tрети ден в Оряхово продължават панаирните дни. За поредна вечер дефилир на духови оркестри ще зарадва жителите и гости на града. С богата програма от изпълнения на духови оркестри и пъстра фолклорна плетеница на сцената се изявиха самодейци от страната и чужбина. Изпълнения представиха Военния оркестър към 61 стрямска механизирана бригада..

публикувано на 19.08.18 в 14:05

Доброволци почистиха Дунав край село Остров

38 чувала с отпадъци събраха доброволци днес около бреговата ивица на оряховското село Остров. 17 души участваха в инициативата рано тази сутрин. Идеята е на момиче от селото, разказа за Радио Видин кметът на село Остров Ирена Станкулова. „Тази сутрин бяхме на пристанището на село Остров по инициатива на едно момиче-Анелия Кръстева. Тя..

публикувано на 19.08.18 в 13:03

Дарителска кампания подкрепя изгорялата библиотека в Гложене

Дарителска кампания за набиране на книги, в помощ на изгорялата библиотека във врачанското село Гложене е организирана в една от големите групи за четящи хора в социалната мрежа Фейсбук. С кампанията е ангажирана Анна Георгиева , журналист от Враца, която е оптимист за успеха на инициативата. "Заех се да движа кампанията от Враца. След разговори с кмета..

публикувано на 19.08.18 в 12:42

Счупиха нови кошчета във видински парк

Две от новопоставените кошчета за отпадъци във видинския  парк "Владикина бахча" вече са счупени. Страхувам се, че видинчани все още не са научени да пазят това, което Община Видин създава за тях, коментира Даниела Димитрова , управител на фирмата по озеленяване. "Продължаваме с облагородяването на района и подрязването на дървета и храстите. Идеята е..

публикувано на 19.08.18 в 09:02

В Лом започна допитване за дарение към Общината

Община Лом получи дарение от 500 хил. долара от наследството на д-р Андрей Георгиев, който осигури и 2 милиона долара за ПГ "Найден Геров" в Крайдунавския град. Желанието на дарителя е средствата, предоставени безвъзмездно на Община Лом, да бъдат вложени в обществено значима дейност, като последното решение да е на кмета на Общината. Местната общинска..

публикувано на 19.08.18 в 08:30