Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наближава Еньовден- празникът на билките

Снимка: Радио ВИДИН
Екологични прояви през месец юни организира видинското туристическо дружество "Бонония". Те са посветени на Българското европредседателство. Началото беше дадено на 1 юни с фотоизложба с номер 1278 на видинския фотограф и еколог Богомил Петров. Друго от събитията бе почистване на реката в град Дунавци.


"За всичко това сме изпратили писмо до министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството ни и до министъра на екологията Нено Димов. Обявихме война на пластмасите", обясни Богомил Петров и призова видинчани да изхвърлят отпадъците си разделно.

На 24 юни екокомисията към туристическото дружество, заедно с ученици, ще отбележи Еньовден с посещение на Връшка чука.

"Там се намира най-редкият ендемит- това се редки растения. Ерантис стефус булгарикус- така се казва ендемитът."

Изложба в Деня на река Дунав на 29 юни ще покаже всички екосъбития през този месец.

СнимкаПочистване на бреговете на река Войнишка в град Дунавци бе част от програмата на екокомисията. В акцията се включиха ученици от местното училище и жители на града, каза кметът Димо Скорчев:


"Отпадъците ги събрахме в контейнери. Организацията беше много стройно направена. Аз съм доволен от това, че ние показахме, че може да го направим. Събрахме пластмасов отпадък, хартии, вътрешни гуми от автомобили и т.н. Действително има много отпадъци и имаме нужда от такива почиствания. Може би на 3-4-5 месеца трябва да се прави по веднъж."

Богдана Матева и Валентин Стоянов за поредна година организират поход за билки на Еньовден. Самите те се занимават с билкарство и от две години произвеждат билкови продукти с билки само от Берковския Балкан. Празникът е свързан с билките и тяхното целебно действие.

Снимка"Събираме се в 8 часа на центъра на Берковица. Ще бъде направен венец от билки, под който всеки ще мине за здраве и благополучие. Ще разкажем малко повече за билките- кои могат да ни бъдат полезни и как можем да ги използваме", каза пред Петя Генова  Богдана Матева.

Билките са даровете, които природата ни е дала. Затова е нужно да ги разпознаем и да ги вземем.

"Билките, които се берат в Берковския Балкан са много по- силни като действие- нямаме замърсителите, имаме чудесната природа с нейната енергия."

За трета поредна година, на 23 и 24 юни, в Природен парк "Врачански Балкан" ще се проведе Национален фолклорен събор "Леденика". Със свой щанд ще участва и Дирекцията на Природния парк- ще представят лечебни растения, планирали са еко ателиета и образователни игри.

Снимка : ПП Врачански Балкан"На самия щанд ще бъде направена изложба от свежи билки, с информация за всяка билка. Ще представим билки, които в момента са цъфтящи и могат да бъдат забелязани и набрани на територията на парка. За най- любознателните сме подготвили различни рецепти за лечението на най- популярни болести. Тази година сме подготвили и информация за начина на приготвяне на различни тинктури, отвари. Ще дадем възможност, под формата на игра, посетителите на щанда да се опитат да разпознаят различни видове етерични масла, направени от различни билки", разказа Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

9 малки белоглави лешоядчета се излюпиха на територията на Природен парк "Врачански Балкан". Волиерата в района е една от четирите изградени по проекта за завръщане на белоглавия лешояд по протежението на Стара планина. Първите опити за размножаване на белоглави лешояди, освободени в рамките на програмата за възстановяване на вида в Стара планина, бяха отбелязани през май 2012 година в Източна Стара планина, едва три години след пилотните пускания през 2009 година. Първото доказано излюпено малко в районите на освобождаване е отчетено през 2015 година, пет години след началото на програмата за възстановяване на вида във Врачанския Балкан. 13 други птици са родени в района на парка в годините досега.

Снимка: www.vr-balkan.netИ двамата родители се грижат за малкото. Пилетата престояват дълго време в гнездото- около 4 месеца и разчитат изцяло на възрастните птици.

"Докато не излети малкото, не се счита за успешно. Това са 4 месеца, може да има някоя загуба на тези малки. Имат естествени неприятели- бухалът, гарваните, някои космати хищници, примерно дивата котка, белките, защото те се катерят отлично по скалите и могат да достигнат до някое от гнездата", каза Георги Стоянов от дружеството за защита на хищните птици.

Около 50 възрастни птици обитават Врачанския Балкан. За такива се приемат птиците след четвъртата, петата година. От петата година започват да гнездят. Има и по-млади птици в района. Белоглавият лешояд е колониален вид. Важно е да има по-голяма група от птици, за да могат да имат избор партньорите.

"Видът тук е възстановен. За да станат повече гнездящите двойки, да разчитат повече и на храна, която е достъпна, трябва да има по-силно развитие на животновъдството, да се обръща внимание на опазване на дивеча. Това са комплексни процеси. И лешоядите, и други диви животни, са много зависими от човешката дейност."


Още по темите в "Еко Свят" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50