В навечерието на празника- расте ли доверието към МВР

Снимка: БГНЕС

Служителите на Министерството на вътрешните работи ще отбележат професионалния си празник на 5-ти юли. Какво показва историческата справка за създаването и развитието на Министерството на вътрешните работи на Република България? Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция. С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните дела е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело и управление на пощите, и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи като ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. 
Какво е, обаче днес доверието към институцията? Служителите на МВР полагат клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции в Република България. Те не могат да членуват в политически партии или да изразяват политически възгледи, както и да предприемат други действия по служба, с които нарушават политическия си неутралитет.

СнимкаС директора на Областната дирекция на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин разговаряме в навечерието на празника за професията, доверието на хората и проблемите на служителите в системата.

"Професията, която сме избрали е трудна и отговорна. Тя изисква всеотдайност, лоялност, дисциплина и чувство на чест и дълг. Ние носим отговорност за реда в държавата, за спокойствието и сигурността на гражданите. На утрешния 5 юли МВР отбелязва 139 години, в служба на гражданите на Република България и обществения интерес. Проблеми и трудности има и днес, но те не са нерешими. Най-големият емоционален подарък, който бих искал да получа за службата си в МВР е доверието и благодарността на хората. Според мен това важи за всички колеги, отдадени на професията"  - каза Петър Коцин.


Държавните служители в МВР са длъжни да оказват помощ или съдействие на хора, намиращи се в опасност, както и за предотвратяване или пресичане на правонарушения. Доверието в тях и институцията е неразривна част от ежедневието на обикновения български гражданин. Ако това доверие съществува - то значи, че обществото ни функционира нормално и в установения от законите на държавата ред. 


Доволни ли са видинчани от работата на МВР? 


"Аз, специално, съм доволна. Отзивчиви момчета са и като ги повикаш, действат моментално... В София може да има полицейско насилие, но във Видин не сме чули за такова... Доволни сме и се движим спокойно по улиците... Не расте доверието, според мен. Специално за пътната полиция корупцията си е с тях. Според мен има още какво да се желае" - казаха в анкетата видинчани.СнимкаПетима служители на Областната дирекция на МВР в Монтана ще получат награди по повод утрешния професионален празник.
От тях с предметна награда от кмета на общината Златко Живков ще бъде награден полицейски инспектор от група за охрана на обществения ред Йордан Христов. През годината по предложение на ръководството на Районно управление на полицията в Монтана са наградени над 20 служители на криминална полиция и групата за охрана на обществения ред. В навечерието на празника разговаряхме и с директора на Областната дирекция на МВР- Монтана старши комисар Ивайло Антонов


"Доверието на хората е една променлива величина, която зависи до голяма степен от действията на полицейските служители. Винаги ще има недоволни граждани, които имат своя поглед върху нещата, но полицейските служители са длъжни да спазват Закона и на базата на дадените им правомощия да събират доказателства по разкриването на отделните престъпления" - коментира старши комисар Ивайло Антонов.СнимкаПовишена разкриваемост на престъпленията отчитат от Областната дирекция на МВР във Враца. За полугодието врачанската полиция е в топ 10 в страната по този показател, като разкритите престъпления са 56%. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов. По думите му резултатът е задоволителен, като може да се постигне и повече.

"Историята на МВР винаги е била свързана с историята на държавата. Вече 139 години, независимо от превратностите на времето, МВР остана основен гарант за сигурността на страната ни. Да си служител на Министерството днес не е лесно. Ежедневието ни е динамично и напрегнато и непрекъснато се изисква характер и постоянство. Това не е зона на комфорт" - каза старши комисар Янко Янколов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55

Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство..

публикувано на 08.11.18 в 12:11

Кое налага поредната смяна на касовите апарати

Предстои да посрещнем 2019 година с промени, касаещи обслужването на търговските обекти. От Националната агенция за приходите (НАП) изискват подмяна на касовите апарати и фискалните устройства, а бизнесът определи масовата подмяна като пореден удар върху легалната икономика. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март..

публикувано на 07.11.18 в 11:41