В навечерието на празника- расте ли доверието към МВР

Снимка: БГНЕС

Служителите на Министерството на вътрешните работи ще отбележат професионалния си празник на 5-ти юли. Какво показва историческата справка за създаването и развитието на Министерството на вътрешните работи на Република България? Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция. С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните дела е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело и управление на пощите, и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи като ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. 
Какво е, обаче днес доверието към институцията? Служителите на МВР полагат клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции в Република България. Те не могат да членуват в политически партии или да изразяват политически възгледи, както и да предприемат други действия по служба, с които нарушават политическия си неутралитет.

СнимкаС директора на Областната дирекция на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин разговаряме в навечерието на празника за професията, доверието на хората и проблемите на служителите в системата.

"Професията, която сме избрали е трудна и отговорна. Тя изисква всеотдайност, лоялност, дисциплина и чувство на чест и дълг. Ние носим отговорност за реда в държавата, за спокойствието и сигурността на гражданите. На утрешния 5 юли МВР отбелязва 139 години, в служба на гражданите на Република България и обществения интерес. Проблеми и трудности има и днес, но те не са нерешими. Най-големият емоционален подарък, който бих искал да получа за службата си в МВР е доверието и благодарността на хората. Според мен това важи за всички колеги, отдадени на професията"  - каза Петър Коцин.


Държавните служители в МВР са длъжни да оказват помощ или съдействие на хора, намиращи се в опасност, както и за предотвратяване или пресичане на правонарушения. Доверието в тях и институцията е неразривна част от ежедневието на обикновения български гражданин. Ако това доверие съществува - то значи, че обществото ни функционира нормално и в установения от законите на държавата ред. 


Доволни ли са видинчани от работата на МВР? 


"Аз, специално, съм доволна. Отзивчиви момчета са и като ги повикаш, действат моментално... В София може да има полицейско насилие, но във Видин не сме чули за такова... Доволни сме и се движим спокойно по улиците... Не расте доверието, според мен. Специално за пътната полиция корупцията си е с тях. Според мен има още какво да се желае" - казаха в анкетата видинчани.СнимкаПетима служители на Областната дирекция на МВР в Монтана ще получат награди по повод утрешния професионален празник.
От тях с предметна награда от кмета на общината Златко Живков ще бъде награден полицейски инспектор от група за охрана на обществения ред Йордан Христов. През годината по предложение на ръководството на Районно управление на полицията в Монтана са наградени над 20 служители на криминална полиция и групата за охрана на обществения ред. В навечерието на празника разговаряхме и с директора на Областната дирекция на МВР- Монтана старши комисар Ивайло Антонов


"Доверието на хората е една променлива величина, която зависи до голяма степен от действията на полицейските служители. Винаги ще има недоволни граждани, които имат своя поглед върху нещата, но полицейските служители са длъжни да спазват Закона и на базата на дадените им правомощия да събират доказателства по разкриването на отделните престъпления" - коментира старши комисар Ивайло Антонов.СнимкаПовишена разкриваемост на престъпленията отчитат от Областната дирекция на МВР във Враца. За полугодието врачанската полиция е в топ 10 в страната по този показател, като разкритите престъпления са 56%. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов. По думите му резултатът е задоволителен, като може да се постигне и повече.

"Историята на МВР винаги е била свързана с историята на държавата. Вече 139 години, независимо от превратностите на времето, МВР остана основен гарант за сигурността на страната ни. Да си служител на Министерството днес не е лесно. Ежедневието ни е динамично и напрегнато и непрекъснато се изисква характер и постоянство. Това не е зона на комфорт" - каза старши комисар Янко Янколов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30