В навечерието на празника- расте ли доверието към МВР

Снимка: БГНЕС

Служителите на Министерството на вътрешните работи ще отбележат професионалния си празник на 5-ти юли. Какво показва историческата справка за създаването и развитието на Министерството на вътрешните работи на Република България? Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция. С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните дела е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело и управление на пощите, и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи като ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. 
Какво е, обаче днес доверието към институцията? Служителите на МВР полагат клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции в Република България. Те не могат да членуват в политически партии или да изразяват политически възгледи, както и да предприемат други действия по служба, с които нарушават политическия си неутралитет.

СнимкаС директора на Областната дирекция на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин разговаряме в навечерието на празника за професията, доверието на хората и проблемите на служителите в системата.

"Професията, която сме избрали е трудна и отговорна. Тя изисква всеотдайност, лоялност, дисциплина и чувство на чест и дълг. Ние носим отговорност за реда в държавата, за спокойствието и сигурността на гражданите. На утрешния 5 юли МВР отбелязва 139 години, в служба на гражданите на Република България и обществения интерес. Проблеми и трудности има и днес, но те не са нерешими. Най-големият емоционален подарък, който бих искал да получа за службата си в МВР е доверието и благодарността на хората. Според мен това важи за всички колеги, отдадени на професията"  - каза Петър Коцин.


Държавните служители в МВР са длъжни да оказват помощ или съдействие на хора, намиращи се в опасност, както и за предотвратяване или пресичане на правонарушения. Доверието в тях и институцията е неразривна част от ежедневието на обикновения български гражданин. Ако това доверие съществува - то значи, че обществото ни функционира нормално и в установения от законите на държавата ред. 


Доволни ли са видинчани от работата на МВР? 


"Аз, специално, съм доволна. Отзивчиви момчета са и като ги повикаш, действат моментално... В София може да има полицейско насилие, но във Видин не сме чули за такова... Доволни сме и се движим спокойно по улиците... Не расте доверието, според мен. Специално за пътната полиция корупцията си е с тях. Според мен има още какво да се желае" - казаха в анкетата видинчани.СнимкаПетима служители на Областната дирекция на МВР в Монтана ще получат награди по повод утрешния професионален празник.
От тях с предметна награда от кмета на общината Златко Живков ще бъде награден полицейски инспектор от група за охрана на обществения ред Йордан Христов. През годината по предложение на ръководството на Районно управление на полицията в Монтана са наградени над 20 служители на криминална полиция и групата за охрана на обществения ред. В навечерието на празника разговаряхме и с директора на Областната дирекция на МВР- Монтана старши комисар Ивайло Антонов


"Доверието на хората е една променлива величина, която зависи до голяма степен от действията на полицейските служители. Винаги ще има недоволни граждани, които имат своя поглед върху нещата, но полицейските служители са длъжни да спазват Закона и на базата на дадените им правомощия да събират доказателства по разкриването на отделните престъпления" - коментира старши комисар Ивайло Антонов.СнимкаПовишена разкриваемост на престъпленията отчитат от Областната дирекция на МВР във Враца. За полугодието врачанската полиция е в топ 10 в страната по този показател, като разкритите престъпления са 56%. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов. По думите му резултатът е задоволителен, като може да се постигне и повече.

"Историята на МВР винаги е била свързана с историята на държавата. Вече 139 години, независимо от превратностите на времето, МВР остана основен гарант за сигурността на страната ни. Да си служител на Министерството днес не е лесно. Ежедневието ни е динамично и напрегнато и непрекъснато се изисква характер и постоянство. Това не е зона на комфорт" - каза старши комисар Янко Янколов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16

Реалистично ли е да се повишат чувствително доходите в България?

КНСБ настоява за нова политика на доходите през следващите 4 години и заплатите да се увеличават с 12 до 15% годишно . "1000 евро дава друго послание към всички българи, които работят навън. За съжаление 70% от българите получават работна заплата под средната, а разликите между София и Видин са още по-драматични- в София е 1500 лева вече средната..

публикувано на 10.07.18 в 13:40