В навечерието на празника- расте ли доверието към МВР

Снимка: БГНЕС

Служителите на Министерството на вътрешните работи ще отбележат професионалния си празник на 5-ти юли. Какво показва историческата справка за създаването и развитието на Министерството на вътрешните работи на Република България? Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция. С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните дела е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело и управление на пощите, и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи като ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. 
Какво е, обаче днес доверието към институцията? Служителите на МВР полагат клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции в Република България. Те не могат да членуват в политически партии или да изразяват политически възгледи, както и да предприемат други действия по служба, с които нарушават политическия си неутралитет.

СнимкаС директора на Областната дирекция на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин разговаряме в навечерието на празника за професията, доверието на хората и проблемите на служителите в системата.

"Професията, която сме избрали е трудна и отговорна. Тя изисква всеотдайност, лоялност, дисциплина и чувство на чест и дълг. Ние носим отговорност за реда в държавата, за спокойствието и сигурността на гражданите. На утрешния 5 юли МВР отбелязва 139 години, в служба на гражданите на Република България и обществения интерес. Проблеми и трудности има и днес, но те не са нерешими. Най-големият емоционален подарък, който бих искал да получа за службата си в МВР е доверието и благодарността на хората. Според мен това важи за всички колеги, отдадени на професията"  - каза Петър Коцин.


Държавните служители в МВР са длъжни да оказват помощ или съдействие на хора, намиращи се в опасност, както и за предотвратяване или пресичане на правонарушения. Доверието в тях и институцията е неразривна част от ежедневието на обикновения български гражданин. Ако това доверие съществува - то значи, че обществото ни функционира нормално и в установения от законите на държавата ред. 


Доволни ли са видинчани от работата на МВР? 


"Аз, специално, съм доволна. Отзивчиви момчета са и като ги повикаш, действат моментално... В София може да има полицейско насилие, но във Видин не сме чули за такова... Доволни сме и се движим спокойно по улиците... Не расте доверието, според мен. Специално за пътната полиция корупцията си е с тях. Според мен има още какво да се желае" - казаха в анкетата видинчани.СнимкаПетима служители на Областната дирекция на МВР в Монтана ще получат награди по повод утрешния професионален празник.
От тях с предметна награда от кмета на общината Златко Живков ще бъде награден полицейски инспектор от група за охрана на обществения ред Йордан Христов. През годината по предложение на ръководството на Районно управление на полицията в Монтана са наградени над 20 служители на криминална полиция и групата за охрана на обществения ред. В навечерието на празника разговаряхме и с директора на Областната дирекция на МВР- Монтана старши комисар Ивайло Антонов


"Доверието на хората е една променлива величина, която зависи до голяма степен от действията на полицейските служители. Винаги ще има недоволни граждани, които имат своя поглед върху нещата, но полицейските служители са длъжни да спазват Закона и на базата на дадените им правомощия да събират доказателства по разкриването на отделните престъпления" - коментира старши комисар Ивайло Антонов.СнимкаПовишена разкриваемост на престъпленията отчитат от Областната дирекция на МВР във Враца. За полугодието врачанската полиция е в топ 10 в страната по този показател, като разкритите престъпления са 56%. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов. По думите му резултатът е задоволителен, като може да се постигне и повече.

"Историята на МВР винаги е била свързана с историята на държавата. Вече 139 години, независимо от превратностите на времето, МВР остана основен гарант за сигурността на страната ни. Да си служител на Министерството днес не е лесно. Ежедневието ни е динамично и напрегнато и непрекъснато се изисква характер и постоянство. Това не е зона на комфорт" - каза старши комисар Янко Янколов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41