Десет студенти от Лом ще получат стипендии от дарение на български емигрант

Автор:
Снимка: ПГ Найден Геров Лом

Десет студенти, бивши възпитаници на Ломската гимназия "Найден Геров" ще получат стипендия за година обучение. Средствата са от дарение от 2 милиона долара, завещани на училището от български емигрант в САЩ, бивш възпитаник на гимназията- д-р Андрей Георгиев. Двама от стипендиантите се обучават в Англия, осем в български университети. От 1 юли започна срокът за кандидатстване за новите стипендии, които ще бъдат определени през есента. Това каза директорът на Политехническа гимназия "Найден Геров" Теодор Йончев.


"Вече имаме превод на средствата от САЩ в размер на 2 млн. долара. Ние очаквахме 1 млн., такава беше първоначалната информация. Преводът дойде миналия вторник. Мина вече една сесия на конкурса за стипендия миналата есен. За стипендианти са обявени десет наши ученици. От тях двама се обучават в Англия, осем в България. Те първи ще получат стипендията, когато изготвим и подпишем с тях стипендиантските договори. Тази година ще има втора сесия, която ще касае завършилия тази година випуск. Срокът за подаване на кандидатури започна от 1 юли."

Теодор Йончев, директор ПГ Найден Геров ЛомСпоред волята на дарителя парите от дарението ще бъдат изразходвани само за стипендии на възпитаници на Ломската гимназия. Няма изискване след завършване на висшето си образование те да се върнат в родния си град, уточни директорът на училището и допълни за колко години ще стигне дарението:

"Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Тази сума, която получи гимназията ще даде възможност да се определят стипендии доста години напред. Миналата година направихме разчет за сумата от 1 мнл. долара, но сега с тези 2 милиона, срокът ще е двойно по-дълъг. Периодът на действие на стипендията ще бъде не по-малък от 30 години."

Д-р Андрей Георгиев завършва Ломската гимназия през 1939 година. После е учил медицина в София и заминава за специализация в Чехословакия. След това обаче не се връща у нас.
Вижте още

Кукленият театър в Монтана разказва приказка с чорапи

Плетени вълнени чорапи влизат в роля в нова постановка на куклен театър “Патилан” в Монтана . Премиерата на „Чорапкова приказка“ е в сряда.  Автор на пиесата е Янчо Иванов, режисьор е Елица Петкова, а сценограф - Ивайло Николов. Музиката е на Пламен Петков.  “Постановката е направена с много фантазия” , посочи директорът на “Патилан”..

публикувано на 18.02.19 в 15:41

Правят спешно чистене и ремонти в Монтана

От началото на месеца водолази и комунални работници, чистят канали, нерегламентирани сметища и ремонтират пейки и чешми, след вандалски прояви в Монтана , съобщават от Общината. „Възстановяваме унищожено имущество и почистваме  след недобросъвестни постъпки на хора-идиоти, които си мислят, че могат да правят каквото си искат..

публикувано на 18.02.19 в 14:15

Обвиняем за удавените в Дунав край Лом мигранти отива на съд

Обвиняем за смъртта на шестима мигранти от Ирак, потънали във водите на река Дунав край Лом , застава на подсъдимата скамейка, съобщават от Апелативна прокуратура София. Припомняме, че в началото на септември 2016 година шестима души от Ирак се удавиха в реката след като лодката, с която са били превозвани, потъна при опит да преминат нелегално..

публикувано на 18.02.19 в 13:59

Пенсионер от Враца даде пари на телефонни измамници

Мъж на 70 години от Враца стана поредната жертва на телефонните измамници . Непознат се обадил на домашния телефон на възрастния човек и се представил за полицай. Мнимият служител на реда убедил пенсионера,  че трябва да участва в залавянето на престъпници, като за целта е необходимо да изхвърли през прозореца си всички налични пари и ценности...

публикувано на 18.02.19 в 09:59

Пребиха и ограбиха възрастна жена в Дреновец

Двама маскирани са нанесли побой и са ограбили самотноживееща жена, на 69 години, във видинското село Дреновец . Грабежът е извършен вчера сутринта, около 4:30 часа. Кметът на община Ружинци Александър Александров е запознат със случая: "Двама младежи, на около 18-19- годишна възраст, влизат в дома на самотна жена. Тя е наш бивш служител,..

публикувано на 18.02.19 в 09:49

Кметът на Община Лом с отчет за 2018 година

Кметът на Община Лом Пенка Пенкова ще представи публично своя отчет за 2018 година, както и приоритетите в общинския бюджет за 2019 година. Срещата с гражданите ще се проведе на 20 февруари, от 17,30 часа, в залата на общинския пазар, на втория етаж. Най-много средства в новия бюджет са предвидени за образование. Общината е заделила за тази функция..

публикувано на 18.02.19 в 08:10

Видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязва патронния си празник

Децата от подготвителната група на детска градина "Желязко Попниколов" откриха събитие в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" със стихчета и песен, която призовава да останем в България. След това посетиха Детския отдел на библиотеката, където им бе разказано за Асен Златаров, виден български учен в областта на химията и физиката, основоположник на..

публикувано на 17.02.19 в 15:24