Десет студенти от Лом ще получат стипендии от дарение на български емигрант

Автор:
Снимка: ПГ Найден Геров Лом

Десет студенти, бивши възпитаници на Ломската гимназия "Найден Геров" ще получат стипендия за година обучение. Средствата са от дарение от 2 милиона долара, завещани на училището от български емигрант в САЩ, бивш възпитаник на гимназията- д-р Андрей Георгиев. Двама от стипендиантите се обучават в Англия, осем в български университети. От 1 юли започна срокът за кандидатстване за новите стипендии, които ще бъдат определени през есента. Това каза директорът на Политехническа гимназия "Найден Геров" Теодор Йончев.


"Вече имаме превод на средствата от САЩ в размер на 2 млн. долара. Ние очаквахме 1 млн., такава беше първоначалната информация. Преводът дойде миналия вторник. Мина вече една сесия на конкурса за стипендия миналата есен. За стипендианти са обявени десет наши ученици. От тях двама се обучават в Англия, осем в България. Те първи ще получат стипендията, когато изготвим и подпишем с тях стипендиантските договори. Тази година ще има втора сесия, която ще касае завършилия тази година випуск. Срокът за подаване на кандидатури започна от 1 юли."

Теодор Йончев, директор ПГ Найден Геров ЛомСпоред волята на дарителя парите от дарението ще бъдат изразходвани само за стипендии на възпитаници на Ломската гимназия. Няма изискване след завършване на висшето си образование те да се върнат в родния си град, уточни директорът на училището и допълни за колко години ще стигне дарението:

"Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Тази сума, която получи гимназията ще даде възможност да се определят стипендии доста години напред. Миналата година направихме разчет за сумата от 1 мнл. долара, но сега с тези 2 милиона, срокът ще е двойно по-дълъг. Периодът на действие на стипендията ще бъде не по-малък от 30 години."

Д-р Андрей Георгиев завършва Ломската гимназия през 1939 година. После е учил медицина в София и заминава за специализация в Чехословакия. След това обаче не се връща у нас.
Вижте още

Снимката на 14 ноември 2018 година

Приключи укрепването на свлачището по второкласния път, който свързва Видин с граничния пункт със Сърбия при Връшка чука. Участъкът е отворен за движение . Допълнителната сума за месец декември в размер на 40 лева ще получат пенсионерите , на които пенсията им е до 348 лева, включително, реши правителството. Демонстрационно почистване на..

публикувано на 14.11.18 в 17:45

Нова техника чисти сметище в Капитановци

Демонстрационно почистване на нереглементирано сметище  се проведе във видинското село Капитановци . Отпадъците се събираха с нова техника,  закупена по проект на Община Видин по програма за трансгранично сътрудничество със Сърбия и цели ограничаване въздействието върху околната среда от човешката дейност.  На демонстративното почистване..

публикувано на 14.11.18 в 15:43
Белоградчишки скали

Северозападът влиза в надпревара за награда в туризма

Онлайн гласуване ще определи победителите в третите Годишни награди в туризма, връчвани от Министерството на туризма. В няколко от категориите на престижния конкурс са включени обекти и събития от Северозапада. В категория "Туристическа атракция/обект" претендентите са 22, сред тях са Белоградчишката крепост, Пещерата Магура, Регионален исторически..

публикувано на 14.11.18 в 15:11

Хепатитът в Монтана затихва

В Монтана няма увеличение на болни от вирусен хепатит “А”. От юли до октомври няма регистрирани нито един случай. От януари до юни от болестта на мръсните ръце са се разболели общо 24 души, съобщи д-р Мария Каменова, заместник директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана. През януари болните са били 9, от тях 7 на възраст до 14 години са..

публикувано на 14.11.18 в 14:52

Във Видин отбелязаха Световния ден за борба с диабета (видео)

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация. По този повод  Клуб "Диабет" във Видин организира безплатно измерване на кръвната захар . "За нас не е важно колко са хората, но е важно, дали са диабетици или не диабетици, да минат да си проверят кръвната захар, защото може да..

публикувано на 14.11.18 в 14:42
Анастас Попдимитров, директор на ДКТ-Враца

Театърът във Враца отбелязва 80 години

Популярни актьори ще се включат в тържествата, посветени на 80-годишнината на Драматично- куклен театър  (ДКТ) във Враца . Покана за участие е отправена към легендата Стефан Данаилов, очаква се към първата професионална сцена в живота да се върне и любимецът на цяла България Красимир Радков. За тържествения спектакъл се очаква да дойде..

публикувано на 14.11.18 в 14:36