Десет студенти от Лом ще получат стипендии от дарение на български емигрант

Автор:
Снимка: ПГ Найден Геров Лом

Десет студенти, бивши възпитаници на Ломската гимназия "Найден Геров" ще получат стипендия за година обучение. Средствата са от дарение от 2 милиона долара, завещани на училището от български емигрант в САЩ, бивш възпитаник на гимназията- д-р Андрей Георгиев. Двама от стипендиантите се обучават в Англия, осем в български университети. От 1 юли започна срокът за кандидатстване за новите стипендии, които ще бъдат определени през есента. Това каза директорът на Политехническа гимназия "Найден Геров" Теодор Йончев.


"Вече имаме превод на средствата от САЩ в размер на 2 млн. долара. Ние очаквахме 1 млн., такава беше първоначалната информация. Преводът дойде миналия вторник. Мина вече една сесия на конкурса за стипендия миналата есен. За стипендианти са обявени десет наши ученици. От тях двама се обучават в Англия, осем в България. Те първи ще получат стипендията, когато изготвим и подпишем с тях стипендиантските договори. Тази година ще има втора сесия, която ще касае завършилия тази година випуск. Срокът за подаване на кандидатури започна от 1 юли."

Теодор Йончев, директор ПГ Найден Геров ЛомСпоред волята на дарителя парите от дарението ще бъдат изразходвани само за стипендии на възпитаници на Ломската гимназия. Няма изискване след завършване на висшето си образование те да се върнат в родния си град, уточни директорът на училището и допълни за колко години ще стигне дарението:

"Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Тази сума, която получи гимназията ще даде възможност да се определят стипендии доста години напред. Миналата година направихме разчет за сумата от 1 мнл. долара, но сега с тези 2 милиона, срокът ще е двойно по-дълъг. Периодът на действие на стипендията ще бъде не по-малък от 30 години."

Д-р Андрей Георгиев завършва Ломската гимназия през 1939 година. После е учил медицина в София и заминава за специализация в Чехословакия. След това обаче не се връща у нас.
Вижте още

История за воля и успех

Момиче от Враца със 100% намалена трудоспособност успя да защити със сертификат познанията си по английски език от университета в Кеймбридж и да докаже, че децата със специални образователни потребности не са по-различни от останалите си връстници. Историята на Мария Александрова е покъртителна, но може и трябва да послужи като пример за всеки,..

публикувано на 21.09.18 в 09:35

Свободен достъп до музеи в oбщина Видин от 21 до 23 септември

С тази инициатива Община Видин се присъединява към Европейските дни на наследството , които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. В периода от днес, 21 септември до неделя, 23 септември ще бъдат отворени за посетители вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”, от 9:30 ч. до 17:00 ч...

обновено на 21.09.18 в 09:20
общински съвет видин

Петима са предложени за почетни граждани на Видин

Пет предложения за удостояване със званието "Почетен гражданин на Видин" ще разгледа Общинският съвет на заседанието днес. Поводът е предстоящият духовен празник на Видин - Димитровден. 23 са точките в проекта за дневния ред. За удостояване с почетното звание посмъртно е предложен Видинският митрополит и и първи български екзарх Антим...

публикувано на 21.09.18 в 08:00

Снимката на 20 септември 2018 година

Детското отделение на видинската болница получи дарение от играчки, книжки и занимателни игри, събрани от кампанията "Подарък с кауза" на Общинския съвет по наркотичните вещества. Петя Аврамова прие поста министър на регионалното развитие и благоустройството от Николай Нанков. Съзнавам отговорността, която поемам с този пост. Държа на..

публикувано на 20.09.18 в 18:00

„Малки местни инициативи“ изпълняват в Мездра и селата

Тази година от бюджета на Общината ще бъдат изразходвани  28 875, 48 лева . Общо 7 са одобрените проектни предложения по Общинската програма, които ще получат финансиране от община Мездра. Над 4 600 лева ще бъдат инвестирани в село Царевец по проект „Ремонт на съществуващата спортна площадка, зона за отдих и беседка.“ Към 5 000 лева ще..

публикувано на 20.09.18 в 16:54

Ремонтират покрива на читалището в Раброво

Започна ремонт на покрива на читалището в Раброво. Средствата са отпуснати от Община Бойница. "Ремонтът беше наложителен. Започна преди ден-два. Читалището не е ремонтирано откакто е построено, покривът беше прокапал, библиотеката беше преместена на първия етаж" - каза кметът на Раброво Галина Вакарицова. 32 хиляди лева са отпуснати от общинския..

публикувано на 20.09.18 в 15:39