Десет студенти от Лом ще получат стипендии от дарение на български емигрант

Автор:
Снимка: ПГ Найден Геров Лом

Десет студенти, бивши възпитаници на Ломската гимназия "Найден Геров" ще получат стипендия за година обучение. Средствата са от дарение от 2 милиона долара, завещани на училището от български емигрант в САЩ, бивш възпитаник на гимназията- д-р Андрей Георгиев. Двама от стипендиантите се обучават в Англия, осем в български университети. От 1 юли започна срокът за кандидатстване за новите стипендии, които ще бъдат определени през есента. Това каза директорът на Политехническа гимназия "Найден Геров" Теодор Йончев.


"Вече имаме превод на средствата от САЩ в размер на 2 млн. долара. Ние очаквахме 1 млн., такава беше първоначалната информация. Преводът дойде миналия вторник. Мина вече една сесия на конкурса за стипендия миналата есен. За стипендианти са обявени десет наши ученици. От тях двама се обучават в Англия, осем в България. Те първи ще получат стипендията, когато изготвим и подпишем с тях стипендиантските договори. Тази година ще има втора сесия, която ще касае завършилия тази година випуск. Срокът за подаване на кандидатури започна от 1 юли."

Теодор Йончев, директор ПГ Найден Геров ЛомСпоред волята на дарителя парите от дарението ще бъдат изразходвани само за стипендии на възпитаници на Ломската гимназия. Няма изискване след завършване на висшето си образование те да се върнат в родния си град, уточни директорът на училището и допълни за колко години ще стигне дарението:

"Макар тази стипендия да не покрива 100% разходите, все пак си е доста сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 долара, за България 800. Тази сума, която получи гимназията ще даде възможност да се определят стипендии доста години напред. Миналата година направихме разчет за сумата от 1 мнл. долара, но сега с тези 2 милиона, срокът ще е двойно по-дълъг. Периодът на действие на стипендията ще бъде не по-малък от 30 години."

Д-р Андрей Георгиев завършва Ломската гимназия през 1939 година. После е учил медицина в София и заминава за специализация в Чехословакия. След това обаче не се връща у нас.
Вижте още
Видинска митрополия

Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Част от светите мощи на Св. Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, ще бъдат посрещнати тази вечер във Видинска епархия. Светините ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид. Видинският митрополит Даниил лично ще приеме ценния дар. Очаква се мощите да пристигнат около 19.30 часа..

публикувано на 17.07.18 в 17:44

Снимката на 17 юли 2018 година

Врачанската болница "Христо Ботев" няма достатъчно доктори, за да се запълни графикът на детското отделение . Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров, който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Системно в здравното заведение се нарушава Кодексът на труда, а докторите са поставени в невъзможност..

публикувано на 17.07.18 в 17:40

Инспектори провериха лагер на отец Иван край язовир "Огоста"

Деца от приютите за сираци на отец Иван са на летен лагер край Монтана. Палатките са разположени в близост до язовир “Огоста” . 35 възпитаници от домовете за сираци в Якимово и Нови хан са разпънали палатки край водоема. На полеви условия те си приготвят храна и живеят. В близост на поляната пасат няколко кози и крави. В лагера се отглеждат две..

публикувано на 17.07.18 в 16:52

Българи и сърби обсъдиха организацията на събора на "Кадъ боаз"

Съвместна работна среща на българо-сръбската комисия за провеждане на събора "Кадъ боаз" се проведе на ГКПП "Връшка чука". Членовете на смесената комисия на община Белоградчик и сръбската община Княжевац уточниха организацията за Събора на прохода "Кадъ Боаз" при пограничните села - Салаш и Ново Корито, информират от общинската..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Близо 1300 декара с рапица и пшеница са пропаднали в Монтанско

Близо 1300 декара с рапица и пшеница са унищожени от природни бедствия в област Монтана. Земеделците се надяват на обезщетения. 14 заявления за пропаднали площи са подадени в Областна дирекция “Земеделие”- Монтана. Само за три от тях са издадени констативни протоколи. При оглед на място специалистите са установили, че на 100 % са унищожени..

публикувано на 17.07.18 в 13:00

Асфалтират улици в Хайредин

Продължава асфалтирането на девет улици в Хайредин , каза кметът на селото Тодор Алексиев и допълни, че е плануван ремонт за поне още две улици: "Асфалтираме девет вътрешни улици. С новите 350 хиляди лева мисля, че ще направим още една или две. Агенцията по пътна инфраструктура в момента прави третокласна пътна мрежа тук. Хората са доволни от..

публикувано на 17.07.18 в 11:55