Стартира ремонтът на централната пешеходна зона във Видин

Снимка: Пламен Коцев

Започва реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин. Първата копка беше направена днес от кмета на Общината Огнян Ценков

"Днес ние поставяме началото на един изключително важен и полезен проект за Видин. Защото с неговото изпълнение ние не само ще променим визията на централната част на града ни, но и ще създадем по-комфортна, безопасна и достъпна среда."

Проектът е за около 12 милиона лева. С него се цели подобряване на градската среда и качеството на живот, каза Веселина Господинова, управител на фирмата за техническа помощ по проекта:

"В рамките на строително-монтажните работи се предвижда да бъдат извършени подмяна на съществуващите настилки, да се обнови градското обзавеждане, пейки, кошчета, да се въведе енергоспестяващо осветление, да се извърши реконструкция на фонтана, да се модернизира ВиК мрежата, да се направи пълно обновление на зелените площи, съгласно изготвените проекти."

Изпълнителят ще изготви график на строителните работи, които ще се извършат, без да пречат на нормалния живот в града, обясни главният архитект Ангел Недялков

"Има такъв план, така че магазините, които са по цялото протежение на пешеходната зона ще продължават да функционират. Той ще се работи на отделни полета и по принцип ще гледаме това да не нарушава нормалния градски ритъм, както и работата на търговските обекти."

Реконструкцията на пешеходната зона се предвижда да бъде изпълнена в срок от 10 месеца. За опазването ѝ ще се следи с помощта на видеонаблюдение, ще има и специална наредба на Общинския съвет. 

Проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона" е включен в списъка с основни проекти на одобрената инвестиционна програма на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Видин. Дейностите ще обхванат зоната от Драматичния театър до сградата на Областната дирекция на МВР. Изпълнител на строително- монтажните работи е "ВДХ" АД- София.

Вижте още

Църквата в Гложене получи дарение

Жител на козлодуйското село Гложене дари средства за ново осветление на църквата „Света Троица”. Парите са от семейния бюджет, каза Венцислав Тодоров , който сам е монтирал осветителната система в храма: "Идеята е моя. Преди две години ми хрумна, а сега поводът е такъв, че започна ремонт на църквата и реших, че сега е моментът да се изпълни това..

публикувано на 15.11.18 в 14:32

Показателите за качество на водата в Мездра са в норма

Питейните води от централното водоснабдяване на град Мездра съответстват на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца. Информацията е от получено писмо в Община Мездра, подписано от директора на РЗИ- Враца д-р Орлин Димитров, съобщават от местната..

публикувано на 15.11.18 в 14:14

БСП представя "Визия за България" във Видин и Брегово

Народни представители от Парламентарната група на „БСП за България“ ще представят проект на документа „Визия за България“  във Видин и Брегово днес, 15 ноември. Срещата в областния град е от от 17:30 часа в залата на Общинския съвет. Депутатите от Парламентарната група на "БСП за България" Анелия Клисарова, Георги Свиленски, Манол Генов,..

публикувано на 15.11.18 в 11:59

Мъж пострада при сбиване в Горно Церовене

Мъж на 27 години пострада при сбиване в монтанското село Горно Церовене . Полицията е задържала негов съселянин на 45 години. Пострадалият по-млад мъж е с прободна рана в гърба и перфорация на бял дроб. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 15.11.18 в 10:02

Община Белоградчик с готовност за зимния сезон

Нови машини ще чистят през зимата в Белоградчишко - комбиниран багер-товарач, колесен трактор, моторната шейна, която ще осигурява достъп до трудно проходими места при сняг. Техниката беше закупена със средства по трансграничен проект . Четири трактора и една фадрома също са в готовност за зимно поддържане. Предвидена е техника за извличане на..

публикувано на 15.11.18 в 08:23

Зимните гуми задължителни от днес

От днес, 15 ноември, всички автомобили трябва да се движат с гуми,  подходящи за зимни условия, напомнят от МВР. Задължително е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4 мм . Акция "Зима" вече е в ход, като от началото на месеца се извършват активни проверки за смяната на летните гуми със зимни.  Главен инспектор Ивайло Обретенов от..

публикувано на 15.11.18 в 07:56