Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлината за света, са добрите дела на християните

В седма неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора.

"Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец".

(Мат. 5:16)

"Братя и сестри,

Днешната неделя е неделята на светите Отци от шестте Вселенски събора. Днес честваме паметта на всички онези св. Отци, които смело застанали на пътя на ересите и така ги съкрушили. Днес денят ни ще е повече от празничен. Защо? Защото днес празнуваме едно малко тържество, тържество на Православната ни вяра, празнуваме поборниците и ревнителите за вярата, празнуваме тези, които за миг не се поколебаха да запазят истината независимо от това, че може да им коства живота.

Да, днес честваме истинската любов към Бога, любов, която много трудно се достига. Шестте вселенски събора, това е то Православната вяра, крепило на мъдрост и любов,  а и най-вече на онази любов, която ни възвежда към Небесния Йерусалим.

Светата Църква премъдро е решила днес да празнуваме този така благодатен празник. Вижте, дори евангелското четиво говори за този им подвиг - подвиг, който запази вярата ни такава, каквато трябва да бъде изчистена от всякакви човешки мъдрувания. "Вие сте светлината на Света", това казва Господ към Своите ученици - апостолите. Това казва и към нас, защото всички ние сме негови ученици, раби и най-вече чада. 

На първия Вселенски Събор, светите отци мъжествено отстояли истината на вярата и в спор победили злоречевия Арий, който не само че хулил Бога, но и изкривявал учението на Светата църква. В защита на Богооткровеното учение били едни от най-знаменитите епископи по онова време - такива като Св. Спиридон Тримитунтски, Св. Евсевий Палестински и много други, които не само че силно вярвали в Христа, но заради добродетелният им живот Той ги дарил с всякакви дарове. Някой от тях имали дар слово, други прозорливост, а трети като Св. Спиридон чудотворство.

На втория Вселенски Събор, ереста на Македоний, който хулил Светия Дух като казвал, че той е творение, а не Бог, била осъдена. В този събор участие взели едни от най-знаменитите отци на Църквата като Св. Атанисий Велики, Св. Григорий Богослов и още много знаменити отци, които като утвърдени ревнители силно се борели за спасението на Църквата от ереси.

Какво да кажем за третия Вселенски събор, на който присъствали светители като Св. Кирил Александрийски и Св. Целестин Римски. Тогава те водени от благодатта на Св. Дух осъдили нечестивото учение на Несторий, който казвал, че света Богородица не е Богородица, а Христородица. Учението му било осъдено, а Несторий отлъчен.

Четвъртият Вселенски Събор била осъдена ереста на монофизитството - те проповядвали, че Господ Иисус Христос имал само една природа - божествена (а не две - Божествена и човешка). Те вярвали, че Господ Иисус, Божият Син, приел човешка природа, но тя после била погълната от Неговата Божественост, и затова природата на Христа е божествена; въпреки, че притежавало някои човешки свойства, тялото Му било привидно човешко. По тази логика Господ е страдал само привидно на кръста, но ние знаем, че Той е страдал на истина, а не само привидно, за това и било осъдено. На този събор присъствали светци като Св. Теодосий Велики и Св. Лъв Велики.

На петия Вселенски събор били осъдени трима епископи, които споделяли идеите на еретика Несторий, на този събор осъден бил също и Ориген, който пък отричал вечните адски мъки. На този събор присъствали светци от ранга на Св. Атанасий Синаит.

Достойно ще да е да споменем и малко за предпоследния събор - Шестия. Била осъдена ереста на монотелитите, който казвали, че в Господ има само една воля т.е. само божествена, но ние знаем от учението на Църквата, че Господ има две воли, т.е. Божествена и човешка, но тези двете не си противоречат и противоборстват. На този събор са присъствали Св. Максим Изповедник, Св. Агатон Папа Римски.

Ето, така на всичките тези Шест събори се защитило Православието, Бог излял благодатта Си над определени личности - светите Отци и им дал знания за Божествените неща, които ни е така трудно да възприемем, защото това надвишава нашия ограничен разум. След Шестия Вселенски събор последвал още един Седми по ред, който се борил срещу нечестивото учение против иконите. И благодарение на Св. Отци от тези събори нашата вяра е такава, каквато е била и преди 1000 години.

Братя и сестри,

Видяхме какви дела трябва да имаме, а именно дела изпълнени с непоколебима вяра, нелицемерна любов. Имаме ли ги, то ние ще бъдем пример за всички, които са около нас. Нашите дела трябва да говорят за вярата ни, защото вярата без дела е мъртва, казва апостолът. Нека светлината на добрите ни дела, на Богоотдадения живот да светне пред човеците, та като я видят да прославят Небесния Наш Отец. Амин."

dobrotoliubie.blogspot.com

В рубриката "Съвременна Библия" - тази седмица светът си отдъхна. Дванадесетте деца и футболният им треньор, които бяха уловени в подземен капан бяха спасени. Те прекараха повече от две седмици на около километър под повърхността, заклещени от придошлите води в пещерата Там Луанг в Тайланд. Доколкото тази история записа своя хепиенд, ние можем да се радваме. Но всяка история освен с емоция, идва до нас и с послание. Има много съдържание в тайландската сага. Тя говори за човека, който се хваща в капани, който живее в мрак, който чака спасение. Говори за тунели, страхове, битка с отчаянието. Накрая разбираме, че за да се случи спасение е нужна мъдрост, план. Никой не разчита на случайността. Нужен е вещ спасител, който знае как да спасява. Тук изниква един важен въпрос. Защо Исус е наречен Спасител? Кого, откъде и как спасява? Историята от Тайланд може да ни помогне да открием отговора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50