Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юли 2018 година

Снимка: Жоро Александров

Врачанската болница "Христо Ботев" няма достатъчно доктори, за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров, който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Системно в здравното заведение се нарушава Кодексът на труда, а докторите са поставени в невъзможност за работа, каза пред Радио ВИДИН д-р Бисер Тодоров. Регионалната здравна инспекция във Враца е уведомена за проблема, подаден е и сигнал до областния управител.

Ръководството на Община Берковица ще поиска 600 000 лв. дългосрочен кредит за асфалтиране на 20 второстепенни улици, 15 в града и 5 в селата Замфирово, Бързия и Боровци, съобщи кметът Милчо Доцов
. За вземането му е необходимо мнението на гражданите, затова на 20-ти юли е насрочено обществено обсъждане на проекта и заема.

Продължава асфалтирането на девет вътрешни улици в Хайредин
. По думите на кмета Тодор Алексиев ремонтни работи са планувани и за поне още две улици. В общината очакват още 350 000 лв. от правителството, които да бъдат инвестирани в пътната инфраструктура, но към момента не са заявявани средства, заради случилото се миналата седмица бедствие, допълни Тодор Алексиев.

Близо 1300 декара с рапица и пшеница са унищожени от природни бедствия в Монтанско
. Земеделците се надяват на обезщетения. Заради падналите валежи жътвата в областта се забави. До момента са прибрани 60 % от пшеницата. От 245 000 декара средният добив е от 466 кг.

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения отчита Регионалното управление на образованието във Видин
. Общо 742-ма ученици са завършили седми клас в Област Видин, от тях 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класираните, 4 не са се записали и 1-но дете е подало за второ класиране. На 19-ти юли ще бъде обявен броят на незаетите места след втори етап на класиране. Подаването на документите за участие в трети етап на класиране е от 20-ти до 24-ти юли.

35 деца от приютите за сираци на отец Иван са на летен лагер край Монтана
. Палатките са разположени в близост до язовир “Огоста”. На поляната до тях пасат няколко кози и крави. В лагера се отглеждат две бебета, а най-възрастното момче е на 16 години. Летният лагер беше посетен от екип на здравната инспекцията в Монтана, от където съобщиха, че при тези условия децата не могат да останат там.
 
Зарибяване с дарение от 1000 шаранчета беше направено на язовир "Кула"
. Доброволният сътрудник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Станислав Кръстев, отправи апел към риболовците да не ловят малките рибки.

Деветото издание на Младежкия фестивал по изкуство и музика "The Bridge" продължава и днес във Видин, като гостите ще могат да слушат концерт на музикалната група "Оратница" от 20 часа на сцената в крепост "Баба Вида"
. Фестивалът ще продължи до 22 юли, а броят на участниците тази година е над 200. Общо 13 са творческите работилници - в сферата на музиката, изобразителното изкуство, киното, словото, театъра, приложните изкуства, стрийт арт, танците и фотографията.

Новата си книга- "Среща между действителността и фантазията" представи пред видинска публика младата авторка Лора Цветанова
. Изданието съдържа 19 разказа.

На 17 юли, се навършват 150 години от рождението на Никола Караабов, известен със светското си име митрополит Неофит Видински. Неофит е видински митрополит на  Българската православна църква от от 1914 до 1971 година
. Остава в паметта на хората като виден благотворител и великан на българската духовност, държавност и олицетворение на патриотизъм и несломим дух. Митрополит Неофит Видински е известен с приноса си за спасяването на българските евреи, заради което преди година организацията на евреите в България "Шалом" предложи той да бъде удостоен с почетното звание "Праведник на народите от света".


Във Видинска епархия тази вечер посрещат светите мощи на преподобния Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка. Мощите, които са вградени в икона ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска - Дейвид, в израз на обич към Българската православна църква и Видинска епархия. Светините ще бъдат посрещнати от Видинския митрополит Даниил пред църквата "Св. Св.Кирил и Методий" в Монтана около 19.00 часа, след което ще бъде отслужена празнична Вечерня. Светите мощи и иконата на св. Герман ще останат там за поклонение, а утре в 8.30 часа ще бъдат посрещнати и в катедралния храм, "Св. Димитър Солунски" във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми на площ от над 35 800 кв.м. от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора.  Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО . Работното време е от 09:00 до..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

Снимката на 7 май 2024 година

Възрастен мъж и дете са потвърдени с  коклюш  в област Монтана.  От началото на годината в област Монтана случите на коклюш са общо четири. Деца на 6 и 11 години, мъж на 28 и дядо на 70-годишна възраст. Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин.   Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в..

публикувано на 07.05.24 в 18:00

Любен Иванов е водач на листата на ПП-ДБ за парламентарните избори във Видин

Народният представител от 48-ото и 49-ото Народно събрание Любен Иванов е водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за парламентарните избори за област Видин. Той е и областен управител на Видин в периода януари – август 2022 г. От 2015 до 2021 е общински съветник в Общински съвет - Видин. Любен Иванов..

публикувано на 07.05.24 в 17:49

В деня на радиото - среща с бившата журналистка Ангелина Петкова от Монтана

Най-важното за един радиожурналист е да може да общува с хората. Това казва 85-годишната Ангелина Петкова . Повече от 10 години от живота си тя е отделила на радиовъзела в Монтана. Днес се поздравихме за празника на радиото с Божана Димитрова, допълни Петкова. Ангелина Петкова е най-възрастната репортерка, работила в местния радиовъзел...

публикувано на 07.05.24 в 17:35

Иво Цанев оглави листата на ДПС във Видин

Бившият народен представител от СДС Иво Цанев (на снимката - вторият от дясно наляво)  е водач на листата на политическа партия Движение за права и свободи за област Видин на предстоящите на 9 юни парламентарни избори. Търсим варианти за обединение около политики, а не разединение, каза Иво Цанев.  "Желанието на националното ръководство на..

публикувано на 07.05.24 в 17:05
БСП прес

Румен Гечев е водач листата на "БСП за България" във Видин

"БСП за България" представи листата си с кандидати за народни представители във Видин . Водач на листата в 5-и многомандатен изборен район е Румен Гечев , професор по "Макроикономическа политика", д-р на "Икономическите науки" в УНСС, бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие. Той не е от Видин, но по думите му е запознат с..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

Кутово се подготвя за шестия Фестивал на народната носия

 Фестивал на народната носия "От раклата на баба"  ще се проведе н а 25 май във видинското село Кутово , обясни Татяна Любенова секретар на местното читалище "Просвета-1937": "Започваме усилена подготовка по Шестия фестивал на народната носия "От раклата на баба", който ще се проведе на 25 май на площада в село Кутово от 17:00 часа...

публикувано на 07.05.24 в 16:48