Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Видинска митрополия
Снимка: Радио Видин


Част от светите мощи на Св. Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, ще бъдат посрещнати тази вечер във Видинска епархия. Светините ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид.
Видинският митрополит Даниил лично ще приеме ценния дар. Очаква се мощите да пристигнат около 19.30 часа пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Монана. Те са вградени в икона на светеца, а дарението е свидетелство, че църквата е едно:

"Далече е просиял Св. Герман, но той е светец на цялата църква. Покровител е и се моли за всички хора... Това, което е характерно за него е, че с изключителна всеотдайност се посвещава първо на хората, които са били там, защото са били изключително много експлоатирани местното население от търговците. Монасите, които отиват, застават в защита на местното население. Множество интриги, множество трудности им се налага да преодолеят, но съвсем всеотдайно се трудят за просвещаването най-напред на местното население на Аляска- алиутите, голяма част от които са православни християни. Това е един от най-известните и разбира се най-почитани светци в Америка, защото това е първата православна мисия на този континент" - каза за радио Видин Негово Високо Преосвещенство митрополит Даниил.

Мощите на Св. Герман Аляскински ще останат за поклонение тази нощ в Монтана, след което ще бъдат пренесени във Видин. Утре в 8.30 часа мощите ще бъдат посрещнати тържествено  в катедралния храм "Св. Димитър", където ще останат за постоянно. От 9 часа Видинският митрополит Даниил ще отслужи архиерейска света литургия в съслужение с епископа на Ситка и Аляска.
Вижте още
Дунав мост 2, снимка от дрон

Дунав продължава да спада

Продължава да спада нивото на река Дунав в целия българо-румънски участък в последните месеци, каза Тони Тодоров от Изпълнителна агенция "Морска администрация". Причините са липсата на валежи. "Определено това създава проблеми за корабоплаването, тъй като корабите не могат да си използват пълния капацитет и плават с намален товар, което означава,..

публикувано на 23.10.18 в 17:03

Отбелязахме Деня на видинската екология

Денят на видинската екология се чества от 2002 година. Датата 23 октомври е избрана неслучайно- през 1999 година на този ден във Видин акостират два кораба, на които се провежда Дунавска конференция, ръководена от Симеон Сакскобургготски. Николай Цветков- член на УС на туристическо дружество "Бонония", по чиято идея се чества Денят на видинската..

публикувано на 23.10.18 в 16:11

Безплатни прегледи на костна плътност в Козлодуй

Фондация АДРА – България, гр. София, с подкрепата на Община Козлодуй, ще извърши безплатни прегледи на костна плътност с цел ранно диагностициране и навременна превенция на остеопороза. Фондацията разполага със съвременна апаратура и високо квалифицирани специалисти. Прегледите ще се извършат на 7, 8 и 9 ноември 2018 г. от 9:30 ч., в гр...

публикувано на 23.10.18 в 16:00

СУ "Цар Симеон Велики" спечели състезанието "Аз познавам Видин"

Отборът на СУ "Цар Симеон Велики" спечели 10-ото юбилейно ученическо състезание „Аз познавам Видин” , което се проведе в залата на Общинския съвет. Тази година надпреварата беше под наслов "Какво бих направил за своя град". Пет отбора от видинските училища "Любен Каравелов", "Цар Симеон Велики", "Иван Вазов", "Петко Славейков" и "Св. Св...

публикувано на 23.10.18 в 14:30

Четвъртокласници посетиха библиотеката в седмицата на четенето

Проекти „В творчеството на поетите- красотата на римите” и драматизация на римувана приказка представиха във видинската библиотека учениците от 4 "б" клас на училище "Цар Симеон Велики" , с класен ръководител Нели Иванова . Децата казаха, че обичат книгите, а любимите им заглавия са както класическите произведения , като "Пипи Дългото чорапче"..

публикувано на 23.10.18 в 13:42

Откриха 230 килограма заготовки за цигарени кутии на Дунав мост 2

Служители на Митница Лом са предотвратили трафика на над 2 000 000 броя опаковки за цигари от началото на тази година. Пореден опит за нелегален износ за друга страна в Европейския съюз е засечен от митничарите в района на Дунав мост 2 . Открити са 230 кг заготовки за цигарени кутии с лого на тях при проверка на излизащ от страната микробус, превозващ..

публикувано на 23.10.18 в 13:11