Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Видинска митрополия
Снимка: Радио Видин


Част от светите мощи на Св. Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, ще бъдат посрещнати тази вечер във Видинска епархия. Светините ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид.
Видинският митрополит Даниил лично ще приеме ценния дар. Очаква се мощите да пристигнат около 19.30 часа пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Монана. Те са вградени в икона на светеца, а дарението е свидетелство, че църквата е едно:

"Далече е просиял Св. Герман, но той е светец на цялата църква. Покровител е и се моли за всички хора... Това, което е характерно за него е, че с изключителна всеотдайност се посвещава първо на хората, които са били там, защото са били изключително много експлоатирани местното население от търговците. Монасите, които отиват, застават в защита на местното население. Множество интриги, множество трудности им се налага да преодолеят, но съвсем всеотдайно се трудят за просвещаването най-напред на местното население на Аляска- алиутите, голяма част от които са православни християни. Това е един от най-известните и разбира се най-почитани светци в Америка, защото това е първата православна мисия на този континент" - каза за радио Видин Негово Високо Преосвещенство митрополит Даниил.

Мощите на Св. Герман Аляскински ще останат за поклонение тази нощ в Монтана, след което ще бъдат пренесени във Видин. Утре в 8.30 часа мощите ще бъдат посрещнати тържествено  в катедралния храм "Св. Димитър", където ще останат за постоянно. От 9 часа Видинският митрополит Даниил ще отслужи архиерейска света литургия в съслужение с епископа на Ситка и Аляска.
Вижте още

Снимката на 22 януари 2019 година

Хемодиализното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Прокуратурата готви обвинения за лица, източвали Националния осигурителен институт с фалшиви удостоверения за..

публикувано на 22.01.19 в 18:00

В Монатана подпомагат с хранителни продукти социално слаби

Хранителни продукти раздават в клуба на Гражданска защита на площад "Славейков" в град Монтана от 9.30 до 14 часа през делничните дни до 15 февруари. Помощите се отпускат по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. За град Монтана от хранителните стоки ще се възползват 1200..

публикувано на 22.01.19 в 17:57

Дарение за Дома за възрастни хора в село Горна Вереница

Дарение от постелъчно бельо, завивки и дрехи получи Домът за възрастни хора в село Горна Вереница, община Монтана. Инициативата е на Бойка Серафимова - координатор на проекта за малки граждански инициативи, който се финансира от платформа Агора и Община Монтана, която в края на миналата година подарява на обитателите концерт на певческа група..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
По Програмата е открита нова площадка в Детска градина

Дарителски фонд в Бяла Слатина помага на местни инициативи

Стартира трети етап на Програмата за малки проекти “Аз дарявам, за да правя промяната”. Финансира се чрез обществен дарителски фонд и подпомага местни инициативи в общините Бяла Слатина, Оряхово и Козлодуй. Създаден е от Сдружение „Първи юни“ и   осигурява средства за решаването на локални проблеми предимно от социален, културен и..

публикувано на 22.01.19 в 15:44

Обраха склад на БЧК в Лом

Близо един тон хранителни продукти са откраднати от склад на Българския червен кръст в Лом. Най-голямо е количеството на изчезналата захар. Откраднатите храни са били доставени по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. Те са били складирани в помещение, предоставено от община Лом..

публикувано на 22.01.19 в 14:54
Здравка Гергова /в средата/ и членове на Приятелски клуб

Мотористи събраха средства за двойка с репродуктивни проблеми от Козлодуй

Приятелски клуб "Choppers Kozloduy" събра средства за двойка с репродуктивни проблеми от града. 900 лева са постъпили от  коледната акция, с която мотористите решиха да подкрепят кампанията на фондация "Искам бебе" за повече деца на България. Средствата вече са по сметката на фондация "Искам бебе" , обясни координаторът на организацията за..

публикувано на 22.01.19 в 14:02