Видинска епархия получава частица от мощите на Свети Герман, почитан в Америка

Видинска митрополия
Снимка: Радио Видин


Част от светите мощи на Св. Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка, ще бъдат посрещнати тази вечер във Видинска епархия. Светините ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид.
Видинският митрополит Даниил лично ще приеме ценния дар. Очаква се мощите да пристигнат около 19.30 часа пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Монана. Те са вградени в икона на светеца, а дарението е свидетелство, че църквата е едно:

"Далече е просиял Св. Герман, но той е светец на цялата църква. Покровител е и се моли за всички хора... Това, което е характерно за него е, че с изключителна всеотдайност се посвещава първо на хората, които са били там, защото са били изключително много експлоатирани местното население от търговците. Монасите, които отиват, застават в защита на местното население. Множество интриги, множество трудности им се налага да преодолеят, но съвсем всеотдайно се трудят за просвещаването най-напред на местното население на Аляска- алиутите, голяма част от които са православни християни. Това е един от най-известните и разбира се най-почитани светци в Америка, защото това е първата православна мисия на този континент" - каза за радио Видин Негово Високо Преосвещенство митрополит Даниил.

Мощите на Св. Герман Аляскински ще останат за поклонение тази нощ в Монтана, след което ще бъдат пренесени във Видин. Утре в 8.30 часа мощите ще бъдат посрещнати тържествено  в катедралния храм "Св. Димитър", където ще останат за постоянно. От 9 часа Видинският митрополит Даниил ще отслужи архиерейска света литургия в съслужение с епископа на Ситка и Аляска.
Вижте още

Снимката на 15 август 2018 година

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица .  Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители.  Над 200 000 aвтoмoбилa в..

публикувано на 15.08.18 в 18:00

Останки от старата настилката на площада са струпани в Южната промишлена зона на Видин

Струпани строителни отпадъци от подмяната на настилката на площад "Бдинци"  установи след сигнал Радио Видин в района на Южната промишлена зона на Видин. Купчината от счупени плочи от старата настилка е в близост до изграждащата се пречиствателна станция на града. Поводът да потърсим информация на място беше публикация на сайта на..

публикувано на 15.08.18 в 17:35

Оряхово ще събере духови оркестри от страната

За 22 пореден път Оряхово ще събере духови оркестри от цялата страна, за да прозвучат отново любимите произведения на чародея на българското хоро Дико Илиев. Тази година отбелязваме 120 години от рождението на големия композитор. Община Оряхово организира XXII-те празници на духовите оркестри по време на панаирните дни на 17,18 и 19 август. За програмата..

публикувано на 15.08.18 в 16:23

В Долна Кремена почетоха празника на Света Богородица

В НЧ "Просвета 1897 Долна Кремена" почетоха подобаващо днешния празник в присъствието на деца и възрастни. Беседа за празника на Света Богородица изнесе пенсионираната учителка Марияна Йорданова.Тя поднесе на всички присъстващи "богородично цвете" - босилек и ги запозна с народните традиции за празника.Говори се още за любими гозби и камъни, които..

публикувано на 15.08.18 в 15:57

Пожар унищожи читалището в козлодуйското село Гложене

Пожар унищожи читалището в козлодуйското село Гложене. Според първоначалната оценка, щетите са за близо 1 милион лева. Огънят, който е избухнал рано сутрината, е тръгнал от съседната сграда на потребителска кооперация. Тя е изгоряла напълно. Най-вероятната причина за пожара е проблем в електрическата инсталация на кооперацията.  Пораженията са по..

публикувано на 15.08.18 в 15:17

Глобиха собственик на домашно куче във Враца

Служители на Звено „Инспекторат“ към Община Враца съставиха акт за нарушаване на Наредба 1 за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и имуществото на територията на общината. Актът е съставен на собственик на домашно куче, замърсяващо тревните площи на ул. „Кръстьо Бързаков“ 11 във Враца. Нарушението е констатирано,..

публикувано на 15.08.18 в 15:05