Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 юли 2018 година

Снимка: Полина Тодорова

Настилката от пешеходната зона на Видин, която в момента се демонтира, ще бъде съхранена и ще се използва за облагородяване на други площи в общината. Това обясни на днешното заседание на Общинския съвет кметът Огнян Ценков в отговор на въпрос на общинския съветник от БСП Людмил Димитров. Ремонтните дейности са по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона в града. Видинският кмет ще се допита до кметовете и кметските наместници в община Видин къде по места има възможност да бъде използвана старата настилка.



Общинският съвет във Видин прие промяна в капиталовите разходи. 57 000 лева ще бъдат дадени за пътна маркировка, 10 000 лева ще се пренасочат за отводняване на село Ботево, 5 000 лева- за ремонт на пространството около училище "Любен Каравелов" във Видин. 


На територията на община Враца не са констатирани сериозни поражения след падналата градушка, в нощта на 22 срещу 23 юли, съобщават от Общината. Дежурните екипи на местната администрация са установили, че най-интензивни валежи е имало в района на града, в село Нефела и кварталите – „Бистрец“ и „Кулата“. През последното денонощие не са подадени сигнали за поражения върху сгради, земеделска техника и селскостопанска продукция. Вследствие на разразилата се буря, временно е било преустановено електричеството в селата Паволче и Челопек, както и в квартал „Бистрец“. Електрозахранването там е възстановено. Екипи на Общинско предприятие „БКС“ – Враца почистваха паднали клони и листа, възпрепятстващи нормалното функциониране на дъждоприемните шахти. Общинското звено „Осветление и площади“ възстановят уличното осветление в селата: Чирен, Паволче и Вировско.


Силен дъжд и вятър е резултатът от бурята, вилняла над Монтана тази нощ. Близо 22 литра на квадратен метър са паднали за час и 40 минути. 


Ремонтират улици във Вършец. 800 000 лева са заделени от бюджета и от държавата за 12 от тях. Водопроводната мрежа е подменена на 4 от улиците, които сега се преасфалтират.



В Монтана отпускат допълнителни 20 000 лева за малки инициативи. До 20-и август могат да се подават проектните предложения. В първия етап от стартирането на фонда са финансирани 6 проекта на обща стойност 18 000 лева.


Пакети с храна предлага Домашният социален патронаж във Видин. От тях могат да се възползват пенсионери, като вариантите са два- пълен и индивидуален пакет, каза сътрудникът "Социални дейности" Наталия Нешева. Стойността на пълния пакет е 60% от пенсията на потребителя, а индивидуалният се заплаща според консумацията. 


Инес Иванова, на 14 години, от Враца, която е с тежко онкологично заболяване, замина на лечение в Турция. Дарителка, пожелала анонимност, е превела нужните за отпътуването близо 22 000 лева по сметката на момичето. Благотворителни базари се проведоха в помощ на детето във Враца и София, на които се събраха над 6000 лева. 

Още инициативи за набиране на средства в помощ на Инес ще бъдат организирани, когато се уточнят следващите процедури около лечението ѝ. 


Епизоотична комисия относно опасността от разпространението на африканска чума по свинете се проведе в Мездра. Ветеринарите уведомиха кметовете и кметските наместници, че е необходима регистрация на всички прасета от домашните стопанства. Със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Берковица- Сашко Каменов се ограничава достъпът до горските територии на хората, които извършват събиране на трюфели, за срок от три месеца, като за целта да бъдат поставени и табели.



Възрожденски графити ще красят Ружинци и ще образоват населението
. Рисува се бившата автобусна спирка, а след това предстои да бъде изографисана и оградата на базата за обучение на бившия техникум.



Две "къщички за книги" ще бъдат дарени на Берковица от младежката инициативна група "Заедно за Берковица". Инициативата цели да подпомогне четенето, каза един от създателите на групата Димитър Манов. По думите му, в момента в Берковица тече кампания за поставяне на модерни информационни табели, които ще бъдат сложени на улици с имената на хора, пряко свързани с миналото на града под Ком.


Обучение за влогъри се провежда в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца всеки понеделник
. Инициативата е част от програмата "Лято в библиотеката". Идеята е в края на курса всеки участник да създаде свой видео блок.



Дъждът провали третото произведение от програмата на Летния фестивал в Белоградчик. Информация за закупените билети за „Тоска” от Джакомо Пучини, зрителите ще намерят на сайта на Софийската опера и балет. 



Жителите на берковското село Слатина ще се съберат на земляческа среща на 28 юли. Празникът се организира за седма година и за него се прибират слатинчани от близки и далечни краища на страната и чужбина.



Две награди спечелиха танцови състави от Северозапада от Петия международен конкурс "Златен прах" в село Челопеч. В най-малката възрастова група до 12 години- второ място спечелиха танцьорите от Фолклорен състав "Северняче" от Лом, с ръководител Валери Горанов. Във възрастова група до 18 години за трето място се пребориха Танцов състав "Лозица" към читалище "Светъл ден" във Видин, с художествен ръководител Цветан Лозанов.



Седмото издание на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" ще бъде открито днес, 23 юли, в залата на Симфониета- Видин. В концерта на видинската Симфониета- "В съзвучие" зрителите ще се насладят на инструментални произведения, както и на народни и възрожденски песни, които са оркестрирани за симфоничен оркестър от концертмайстора Маргарита Маргаритова.


Национален събор "Да покажем българското" ще има на 4 -ти и 5-ти август в местността "Иванчова поляна" във Вършец. Ще бъдат показани български породи животни, както и ще има изложение на старинно оръжие. В програмата е предвидена и киноложка изложба с българско овчарско куче.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02