Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалист по уелнес: Хидратацията на работното място е жизнено важна

| обновено на 24.07.18 в 10:46
Снимка: БГНЕС
Жизнено важно е доброто хидратиране на работното място, то може да повиши креативността и мотивацията на служителите. Ако един ръководител желае екипът му да бъде успешен, нека проследи колко вода пият хората в него, призова в предаването "Направление здраве" Деница Андонова, специалист по здраве и уелнес на работното място. 

"Когато ние се дехидратираме, нашите клетъчни мембрани стават по корави, по-непластичин и по-непропускливи, което означава, че ще се наруши приемът на хранителни вещества през тази клетъчна мембрана и изхвърлянето на хранителни вещества от нашите клетки, което от своя страна ще доведе до изключително много промени в нашето тяло. То ще стане по-киселинно, дори токсично, ако не си обърнем дълго време внимание, ще започнат след това различни симптоми, неразположения, здравословни проблеми, а това пък от друга страна ще доведе до различни промени в настроението ни, промени в нашата продуктивност,  мотивация, креативност. Когато сме дехидратирани, а под стрес винаги сме дехидратирани, което е нещо много важно, стресът заключва клетките, тогава се затваряме в себе си, нямаме желание да се свързваме с другите независимо дали в личния, или в професионалния ни живот и реално цялата ни система се обръща наопаки. Така че хидратирането на работното място може да доведе до повече работни резултати, до по-добра сплотеност на екипа, до повече творчески и креативни идеи, до повече мотивация тези хора да са в екипа и да допринасят за благото на компанията. Така че, ако един мениджър желае неговият екип да се представя добре, просто нека да проследи колко вода пият тези хора. Това е една много малка стъпка, но всъщност е много определяща за това какво ще се случва в този екип."

Деница Андонова, която е специалист от корпоративен уелнес, разясни, че най-общо уелнес означава човек да се чувства добре физически и емоционално, така че всичко наоколо да му носи усещане за красота, за благоденствие и за благосъстояние. За постигането на уелнес на работното място има много правила, но основното зависи от самия човек. 

"Това вътрешно състояние, което всеки един човек може да има, зависи първо от всеки един от нас. И най-добрият работодател може да се старае да повиши нашия уелнес на работното място, но ако ние имаме някаква дисхармония в себе си, може би няма да имаме очите да го видим, да го оценим, да го усетим и, разбира се, да го преживяваме всеки ден. Така че има много правила, те започват от това как изглежда нашето работно място, как сме си организирали работното пространство, какви са отношенията ни с нашите колеги, с нашите мениджъри, как възприемаме изобщо работните задачи, как се справяме със стреса. Изобщо има няколко типа уелнес, върху които се акцентира. Това е за физическото ниво какво можем да направим, да кажем как да се храним правилно на работното място, колко вода да приемаме на работното място, как да почиваме, какъв да бъде нашият сън, разбира се, не на работното място, въпреки че вече има работодатели, които и тази опция предлагат, ако работните смени са такива, че да се налага човек да вземе няколко минути дрямка. Също така има кариерен уелнес, тоест как ти се виждаш в твоето кариерно развитие, какво искаш да постигнеш. Има социален уелнес за това какви да бъдат твоите взаимоотношения вкъщи, тъй като те винаги се отразяват на това, което ние правим на работното място, с колегите си. Така че има много типове уелнес и много начини да достигаме до всеки един от тях."

За преодоляване на проблема с обездвижването на работното място, Деница Андонова предлага решаването му да започне с неговото осъзнаване:

"Ако сме в сфера, където обездвижването е вече факт, можем да започнем да прави малки ежедневни стъпки за преодоляването на този проблем, например да имаме някаква програма за тренировки, която да правим преди или след работно време, в обедната почивка да се разходим малко около работно място или до заведение, откъдето се храним, ако имаме стълби в сградата, изкачваме тях, а не да използваме асансьори, ако имаме как да направим т. нар. локинг мийтингс (walking meetings- англ.), тоест не среща в конферентна зала, а да се разходим с хората, с които трябва да обсъдим нещо."


По отношение на стреса на работното място специалистът по уелнес смята, че първо трябва да се осъзнае откъде идва той и след това да се търсят начини как да бъде преодолян.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50