Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят на надеждата

Снимка: БГНЕС

Ежедневието и проблемите, но и надеждите и очакванията на видинчани и жителите на Северозапада са свързани със състоянието на основната пътна артерия- международният път Е-79. След откриването на Дунав мост 2 преди 5 години рязко се увеличи трафикът на тежкотоварни автомобили в региона. Увеличи се обаче и броят на катастрофите. Все повече надделява мнението, че първо трябваше да бъде изграден подходящ за силния трафик път, а след това мост над Дунав. 

"Те са много опасни тировете и са много. Те се зареждат по 15-20 един след друг... Този път, който сега ще го правят, трябва да се ушири, иначе ще има пак катастрофи и то големи."

Най-опасна във Видинско е отсечката по Е-79, характерна с остри и последователни завои- участъкът Димово-Бела-Скомля-Медовница.

"Като валне дъжд и колите се пързалят, влизат в канавката и аз отивам горе, свалям ризата и кимам на тези, които идват, да спират..."

В село Скомля:

"Просто е невъзможно, не е спокойно. И самите шофьори са много притеснени. Такива тирове да се разминават на този тесен път..."

В село Бела:

"Тировете са убийство... Този път не е подходящ за тях... Няма пресичане. Тук има възрастни хора и като дойдат да пазаруват, ги придружавам до другата страна, просто ги превеждам."

В началото на годината, в няколко поредни съботи жители на Северозапада масово излязоха на протести, с искане за изграждане на магистрален път до Ботевград.

"Ние просто си искаме правото, не искаме глезотии, не искаме метро. Искаме нещо, което ни се полага по право, ние сме данъкоплатци на тази държава... Аз пътувам непрекъснато, че децата са ми в София. То е страшно в автобуса да седиш и е тир след тир, все едно връхлитат върху теб."

В крайна сметка беше прието решение на Министерския съвет за изграждане на скоростния път, който да свърже Дунав мост 2 с магистрала "Хемус" и вътрешността на страната. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

"Изграждането на Дунав мост 2 вместо да реши проблема на Северозапада, той го задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност, на придвижване... В какви времеви рамки ще приключим проекта- говорим за цялостното приключване до 2022 година, в най-тежките участъци- за края на 2020 година, като казвам най-тежки, това са Ботевград-Мездра и Видин до Ружинци."

СнимкаЗа да се облекчи трафикът, докато бъде изграден новият път, вече има предложения от държавни неправителствени институции след приключването на ремонта по пътя Дъбова махала- Монтана, оттам да се пренасочат тировете, идващи от Дунав мост 2 и Сърбия, а в обратното направление Монтана-Видин, те да преминават по международния път Е-79. А с новия път са свързани и надеждите за повече инвестиции в бедния Северозапад.

"Изключително опасни при движението са тежкотоварните автомобили с чуждестранна регистрация. Шофьорите не познават пътя и при малко по- усложнени атмосферни условия, автомобилът напуска пътното платно. Голям брой от тежките пътно- транспортни произшествия участват такива автомобили- тирове", коментира натоварения трафик главен инспектор Владимир Герасимов- началник на сектор "Пътна полиция" във Видин.

Най- опасните пътни участъци са тези, които минават през населените места Медовница, Бела, Скомля.

"Единият от факторите, който влияе върху движението е контролът. Ние осъществяваме контрол. При тежки ПТП-а нашата дейност се свежда до регулиране на движението и създаване на безопасно придвижване на останалите участници в движението."

Пътната безопасност не е свързана само с поставянето на камери, увеличаване на контрола или с повече полиция на пътя, но и с промяна на инфраструктурата:

"Доста пътища бяха построени, но са необходими още такива, с по- голям капацитет за поемане на по- голям трафик", смята главен инспектор Владимир Герасимов.

Как "Пътна полиция" работи с останалите институции?

"Пътищата, знаете, се стопанисват от Общините и от АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"- бел. ред.). Всичко е свързано с финанси. Когато те нямат финансов ресурс, няма откъде да вземем тези финанси, за да се почистят пътищата."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50