Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Снимка: Полина Тодорова

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в климата? 

"Тук си попречи за плажа, да... Ние сме на работа, така че не ни пречи. По- миналата изкарахме лятото така, с дъждец. Така е по- добре... Не ни притеснява, аз ще ходя другата седмица на море и се надявам да не вали... Изобщо не ми пречат дъждовете, обаче обичам слънчицето, защото като е топло, всички дами са с по- къси полички. Лятото е по- влажно заради дъждовете. Една от причините е, че се режат горите поголовно. Обезлесяването е виновно за свлачища, за наводнения и за валежи. Не може без гора и без дървета да има живот. И на никой не му пука... Мисля, че просто годината е такава, не е толкова фатално... Аз съм на над 70 години, такава година много отдавна не си спомням да е имало- Това се дължи на човешкото отношение към природата. И тя си ни връща това нещо. Много гора изсякохме. Не може при тая влага, голямата, да няма поражения. Особено на лозята, 7 пъти съм го пръскал това лозе и половината от него се е развалило...", коментираха дъждовете през лятото видинчани.

Професор Георги Рачев е климатолог, от 35 години професионално се занимава с изследване на климата. Не вижда нищо необичайно в дъждовното и влажно лято тази година. Според него валежите си имат обяснение- около два месеца времето над Балканите бе неспецифично- с много облаци и доста валежи.

"Фактът, че беше по- облачно, че беше доста по- дъждовно, по- мокро, създаде впечатлението, че са по- ниски температурите."

СнимкаВалежите досега не са аномалия:

"Не са аномалии. Аз 35 години се занимавам професионално с климата и веднага ще ви върна до две култови години, които са от 2000 година насам. Това е 2014 година- много дъждовно лято, отново не студено, но с много дъждове. И още малко по- назад до 2005 година, когато лятото отново беше доста дъждовно. Тези лета са дори по- дъждовни от това, което преживяхме до момента. Винаги може да очакваме, и така е от климатична гледна точка, лятото да е доста валежно."

Това обаче е специфично за годините от 1998 година насам. До тогава за около 20 години е имало период за засушаване през лятото. Този сух период свърши тогава и от началото на този век имаме наднормални годишни валежи за територията на България.

Обикновено за изменение на климата може да говорим за период от 30 години. Вътре, в тези години, има по- топли или по - студени години:

Снимка"Чак когато се натрупа един статистически материал за 30-35 години ние може да говорим за климатични промени. Те са обаче факт. И мога да кажа съвсем със сигурност, това, което работим в Софийския университет, има чувствително затопляне на климата. Това означава, че през зимата температурите са средно с около половин градус по- високи, а през лятото с 0.3-0.4 десети от градуса. Това е явна тенденция за повече от 30 години", допълни климатологът професор Георги Рачев.

До средата на август ни чака топло, слънчево и безвалежно време. Такава е средносрочната прогноза.


Тази година пшеницата е с по- ниско качество на някои места. Влагата обаче ще повлияе добре на слънчогледа и царевицата, късните плодове и зеленчуци. Август, който е сух и слънчев, ще повиши захарността на гроздето.

"Годините, които са дъждовни, пак се ражда много. В сухите години не се ражда нищо."

Десислава Петрова е земеделски производител от видинския регион. Казва, че заради дъждовете житната реколта е по- слаба и с по- лошо качество:

"Качеството е много по- лошо в сравнение с миналата година. Житата гният, покълват още на полето, падат. Повечето колеги успяха да приберат реколтата. За слънчогледа и царевицата е много благоприятна годината, засега. Ако продължава да вали и целият август, вече няма да е благоприятна и за тези култури. Има царевица с по три кулена..."

Земеделските производители следят постоянно прогнозите, за да се ориентират кога да подготвят машините и да влязат в нивите, за да приберат реколтата.

"Ние лично имаме застраховка. Но, какво да кажа, застрахователните компании бавят плащанията, проверки докато направят. Има ефект от застраховането, но е тромаво. Покриват това, което сме вложили като разходи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17