Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Снимка: Полина Тодорова

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в климата? 

"Тук си попречи за плажа, да... Ние сме на работа, така че не ни пречи. По- миналата изкарахме лятото така, с дъждец. Така е по- добре... Не ни притеснява, аз ще ходя другата седмица на море и се надявам да не вали... Изобщо не ми пречат дъждовете, обаче обичам слънчицето, защото като е топло, всички дами са с по- къси полички. Лятото е по- влажно заради дъждовете. Една от причините е, че се режат горите поголовно. Обезлесяването е виновно за свлачища, за наводнения и за валежи. Не може без гора и без дървета да има живот. И на никой не му пука... Мисля, че просто годината е такава, не е толкова фатално... Аз съм на над 70 години, такава година много отдавна не си спомням да е имало- Това се дължи на човешкото отношение към природата. И тя си ни връща това нещо. Много гора изсякохме. Не може при тая влага, голямата, да няма поражения. Особено на лозята, 7 пъти съм го пръскал това лозе и половината от него се е развалило...", коментираха дъждовете през лятото видинчани.

Професор Георги Рачев е климатолог, от 35 години професионално се занимава с изследване на климата. Не вижда нищо необичайно в дъждовното и влажно лято тази година. Според него валежите си имат обяснение- около два месеца времето над Балканите бе неспецифично- с много облаци и доста валежи.

"Фактът, че беше по- облачно, че беше доста по- дъждовно, по- мокро, създаде впечатлението, че са по- ниски температурите."

СнимкаВалежите досега не са аномалия:

"Не са аномалии. Аз 35 години се занимавам професионално с климата и веднага ще ви върна до две култови години, които са от 2000 година насам. Това е 2014 година- много дъждовно лято, отново не студено, но с много дъждове. И още малко по- назад до 2005 година, когато лятото отново беше доста дъждовно. Тези лета са дори по- дъждовни от това, което преживяхме до момента. Винаги може да очакваме, и така е от климатична гледна точка, лятото да е доста валежно."

Това обаче е специфично за годините от 1998 година насам. До тогава за около 20 години е имало период за засушаване през лятото. Този сух период свърши тогава и от началото на този век имаме наднормални годишни валежи за територията на България.

Обикновено за изменение на климата може да говорим за период от 30 години. Вътре, в тези години, има по- топли или по - студени години:

Снимка"Чак когато се натрупа един статистически материал за 30-35 години ние може да говорим за климатични промени. Те са обаче факт. И мога да кажа съвсем със сигурност, това, което работим в Софийския университет, има чувствително затопляне на климата. Това означава, че през зимата температурите са средно с около половин градус по- високи, а през лятото с 0.3-0.4 десети от градуса. Това е явна тенденция за повече от 30 години", допълни климатологът професор Георги Рачев.

До средата на август ни чака топло, слънчево и безвалежно време. Такава е средносрочната прогноза.


Тази година пшеницата е с по- ниско качество на някои места. Влагата обаче ще повлияе добре на слънчогледа и царевицата, късните плодове и зеленчуци. Август, който е сух и слънчев, ще повиши захарността на гроздето.

"Годините, които са дъждовни, пак се ражда много. В сухите години не се ражда нищо."

Десислава Петрова е земеделски производител от видинския регион. Казва, че заради дъждовете житната реколта е по- слаба и с по- лошо качество:

"Качеството е много по- лошо в сравнение с миналата година. Житата гният, покълват още на полето, падат. Повечето колеги успяха да приберат реколтата. За слънчогледа и царевицата е много благоприятна годината, засега. Ако продължава да вали и целият август, вече няма да е благоприятна и за тези култури. Има царевица с по три кулена..."

Земеделските производители следят постоянно прогнозите, за да се ориентират кога да подготвят машините и да влязат в нивите, за да приберат реколтата.

"Ние лично имаме застраховка. Но, какво да кажа, застрахователните компании бавят плащанията, проверки докато направят. Има ефект от застраховането, но е тромаво. Покриват това, което сме вложили като разходи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00