Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Снимка: Полина Тодорова

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в климата? 

"Тук си попречи за плажа, да... Ние сме на работа, така че не ни пречи. По- миналата изкарахме лятото така, с дъждец. Така е по- добре... Не ни притеснява, аз ще ходя другата седмица на море и се надявам да не вали... Изобщо не ми пречат дъждовете, обаче обичам слънчицето, защото като е топло, всички дами са с по- къси полички. Лятото е по- влажно заради дъждовете. Една от причините е, че се режат горите поголовно. Обезлесяването е виновно за свлачища, за наводнения и за валежи. Не може без гора и без дървета да има живот. И на никой не му пука... Мисля, че просто годината е такава, не е толкова фатално... Аз съм на над 70 години, такава година много отдавна не си спомням да е имало- Това се дължи на човешкото отношение към природата. И тя си ни връща това нещо. Много гора изсякохме. Не може при тая влага, голямата, да няма поражения. Особено на лозята, 7 пъти съм го пръскал това лозе и половината от него се е развалило...", коментираха дъждовете през лятото видинчани.

Професор Георги Рачев е климатолог, от 35 години професионално се занимава с изследване на климата. Не вижда нищо необичайно в дъждовното и влажно лято тази година. Според него валежите си имат обяснение- около два месеца времето над Балканите бе неспецифично- с много облаци и доста валежи.

"Фактът, че беше по- облачно, че беше доста по- дъждовно, по- мокро, създаде впечатлението, че са по- ниски температурите."

СнимкаВалежите досега не са аномалия:

"Не са аномалии. Аз 35 години се занимавам професионално с климата и веднага ще ви върна до две култови години, които са от 2000 година насам. Това е 2014 година- много дъждовно лято, отново не студено, но с много дъждове. И още малко по- назад до 2005 година, когато лятото отново беше доста дъждовно. Тези лета са дори по- дъждовни от това, което преживяхме до момента. Винаги може да очакваме, и така е от климатична гледна точка, лятото да е доста валежно."

Това обаче е специфично за годините от 1998 година насам. До тогава за около 20 години е имало период за засушаване през лятото. Този сух период свърши тогава и от началото на този век имаме наднормални годишни валежи за територията на България.

Обикновено за изменение на климата може да говорим за период от 30 години. Вътре, в тези години, има по- топли или по - студени години:

Снимка"Чак когато се натрупа един статистически материал за 30-35 години ние може да говорим за климатични промени. Те са обаче факт. И мога да кажа съвсем със сигурност, това, което работим в Софийския университет, има чувствително затопляне на климата. Това означава, че през зимата температурите са средно с около половин градус по- високи, а през лятото с 0.3-0.4 десети от градуса. Това е явна тенденция за повече от 30 години", допълни климатологът професор Георги Рачев.

До средата на август ни чака топло, слънчево и безвалежно време. Такава е средносрочната прогноза.


Тази година пшеницата е с по- ниско качество на някои места. Влагата обаче ще повлияе добре на слънчогледа и царевицата, късните плодове и зеленчуци. Август, който е сух и слънчев, ще повиши захарността на гроздето.

"Годините, които са дъждовни, пак се ражда много. В сухите години не се ражда нищо."

Десислава Петрова е земеделски производител от видинския регион. Казва, че заради дъждовете житната реколта е по- слаба и с по- лошо качество:

"Качеството е много по- лошо в сравнение с миналата година. Житата гният, покълват още на полето, падат. Повечето колеги успяха да приберат реколтата. За слънчогледа и царевицата е много благоприятна годината, засега. Ако продължава да вали и целият август, вече няма да е благоприятна и за тези култури. Има царевица с по три кулена..."

Земеделските производители следят постоянно прогнозите, за да се ориентират кога да подготвят машините и да влязат в нивите, за да приберат реколтата.

"Ние лично имаме застраховка. Но, какво да кажа, застрахователните компании бавят плащанията, проверки докато направят. Има ефект от застраховането, но е тромаво. Покриват това, което сме вложили като разходи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05