Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Снимка: Полина Тодорова

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в климата? 

"Тук си попречи за плажа, да... Ние сме на работа, така че не ни пречи. По- миналата изкарахме лятото така, с дъждец. Така е по- добре... Не ни притеснява, аз ще ходя другата седмица на море и се надявам да не вали... Изобщо не ми пречат дъждовете, обаче обичам слънчицето, защото като е топло, всички дами са с по- къси полички. Лятото е по- влажно заради дъждовете. Една от причините е, че се режат горите поголовно. Обезлесяването е виновно за свлачища, за наводнения и за валежи. Не може без гора и без дървета да има живот. И на никой не му пука... Мисля, че просто годината е такава, не е толкова фатално... Аз съм на над 70 години, такава година много отдавна не си спомням да е имало- Това се дължи на човешкото отношение към природата. И тя си ни връща това нещо. Много гора изсякохме. Не може при тая влага, голямата, да няма поражения. Особено на лозята, 7 пъти съм го пръскал това лозе и половината от него се е развалило...", коментираха дъждовете през лятото видинчани.

Професор Георги Рачев е климатолог, от 35 години професионално се занимава с изследване на климата. Не вижда нищо необичайно в дъждовното и влажно лято тази година. Според него валежите си имат обяснение- около два месеца времето над Балканите бе неспецифично- с много облаци и доста валежи.

"Фактът, че беше по- облачно, че беше доста по- дъждовно, по- мокро, създаде впечатлението, че са по- ниски температурите."

СнимкаВалежите досега не са аномалия:

"Не са аномалии. Аз 35 години се занимавам професионално с климата и веднага ще ви върна до две култови години, които са от 2000 година насам. Това е 2014 година- много дъждовно лято, отново не студено, но с много дъждове. И още малко по- назад до 2005 година, когато лятото отново беше доста дъждовно. Тези лета са дори по- дъждовни от това, което преживяхме до момента. Винаги може да очакваме, и така е от климатична гледна точка, лятото да е доста валежно."

Това обаче е специфично за годините от 1998 година насам. До тогава за около 20 години е имало период за засушаване през лятото. Този сух период свърши тогава и от началото на този век имаме наднормални годишни валежи за територията на България.

Обикновено за изменение на климата може да говорим за период от 30 години. Вътре, в тези години, има по- топли или по - студени години:

Снимка"Чак когато се натрупа един статистически материал за 30-35 години ние може да говорим за климатични промени. Те са обаче факт. И мога да кажа съвсем със сигурност, това, което работим в Софийския университет, има чувствително затопляне на климата. Това означава, че през зимата температурите са средно с около половин градус по- високи, а през лятото с 0.3-0.4 десети от градуса. Това е явна тенденция за повече от 30 години", допълни климатологът професор Георги Рачев.

До средата на август ни чака топло, слънчево и безвалежно време. Такава е средносрочната прогноза.


Тази година пшеницата е с по- ниско качество на някои места. Влагата обаче ще повлияе добре на слънчогледа и царевицата, късните плодове и зеленчуци. Август, който е сух и слънчев, ще повиши захарността на гроздето.

"Годините, които са дъждовни, пак се ражда много. В сухите години не се ражда нищо."

Десислава Петрова е земеделски производител от видинския регион. Казва, че заради дъждовете житната реколта е по- слаба и с по- лошо качество:

"Качеството е много по- лошо в сравнение с миналата година. Житата гният, покълват още на полето, падат. Повечето колеги успяха да приберат реколтата. За слънчогледа и царевицата е много благоприятна годината, засега. Ако продължава да вали и целият август, вече няма да е благоприятна и за тези култури. Има царевица с по три кулена..."

Земеделските производители следят постоянно прогнозите, за да се ориентират кога да подготвят машините и да влязат в нивите, за да приберат реколтата.

"Ние лично имаме застраховка. Но, какво да кажа, застрахователните компании бавят плащанията, проверки докато направят. Има ефект от застраховането, но е тромаво. Покриват това, което сме вложили като разходи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Митко Николов: Няма политическа воля да се решат проблемите ни

Майките на деца с увреждания излязоха отново на протест в цялата страна. Този път гневът им е насочен срещу вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд". Протест имаше и във Враца, като и на на централния площад във Видин...

публикувано на 23.10.18 в 14:47

Северозападна България с най-много деца на гурбетчии

Най- силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният. Поне единият родител на 43.8% от децата в Северозападна България е в чужбина. Тези данни и изводите от тях бяха изнесени на регионална среща по проблемите на децата от Северна България. Форумът бе организиран от Българско училище за политика. Северна България убедително изпреварва Южна..

публикувано на 22.10.18 в 14:43

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57