В Бойница плащат пътна такса за трактори и комбайни

Мярката е прецедент за региона

Снимка: Радио ВИДИН

Видинската община Бойница въведе пътна такса за извънгабаритни машини. Решението е на Общинския съвет, а мярката е прецедент за региона. Причина са многобройните сигнали за повредени пътища от селскостопанска техника, каза началникът на сектор „Пътна полиция“ във Видин Владимир Герасимов:

„Тези машини според кмета и живущи в населените места разрушават пътната настилка или я повреждат. Понякога, предвид габаритите си, повреждат и пътните принадлежности- знаковото стопанство. Има няколко моста на територията на общината с предпазни парапети, които са бутнати от тези машини. Това с право доведе до недоволство и сигнали, подавани от гражданите на общината.“

Мярката е съгласувано със земеделски производители и е предвидена в наредбата, която регулира движението на извънгабаритна техника:

„На основание е Закона за движение по пътищата и наредбата към него за движение на такива превозни средства. Средствата от тези такси ще бъдат използвани за възстановяването на тези повредени знаци, за почистването на пътя и за извършване на ремонти, които да осигурят проходимост“- каза Владимир Герасимов.

След около месец от „Пътна полиция“ ще извършат отново проверка в Бойница, за да установят дали от мярката има ефект.


Вижте още

Снимката на 22 януари 2019 година

Хемодиализното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Прокуратурата готви обвинения за лица, източвали Националния осигурителен институт с фалшиви удостоверения за..

публикувано на 22.01.19 в 18:00

В Монатана подпомагат с хранителни продукти социално слаби

Хранителни продукти раздават в клуба на Гражданска защита на площад "Славейков" в град Монтана от 9.30 до 14 часа през делничните дни до 15 февруари. Помощите се отпускат по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. За град Монтана от хранителните стоки ще се възползват 1200..

публикувано на 22.01.19 в 17:57

Дарение за Дома за възрастни хора в село Горна Вереница

Дарение от постелъчно бельо, завивки и дрехи получи Домът за възрастни хора в село Горна Вереница, община Монтана. Инициативата е на Бойка Серафимова - координатор на проекта за малки граждански инициативи, който се финансира от платформа Агора и Община Монтана, която в края на миналата година подарява на обитателите концерт на певческа група..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
По Програмата е открита нова площадка в Детска градина

Дарителски фонд в Бяла Слатина помага на местни инициативи

Стартира трети етап на Програмата за малки проекти “Аз дарявам, за да правя промяната”. Финансира се чрез обществен дарителски фонд и подпомага местни инициативи в общините Бяла Слатина, Оряхово и Козлодуй. Създаден е от Сдружение „Първи юни“ и   осигурява средства за решаването на локални проблеми предимно от социален, културен и..

публикувано на 22.01.19 в 15:44

Обраха склад на БЧК в Лом

Близо един тон хранителни продукти са откраднати от склад на Българския червен кръст в Лом. Най-голямо е количеството на изчезналата захар. Откраднатите храни са били доставени по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. Те са били складирани в помещение, предоставено от община Лом..

публикувано на 22.01.19 в 14:54
Здравка Гергова /в средата/ и членове на Приятелски клуб

Мотористи събраха средства за двойка с репродуктивни проблеми от Козлодуй

Приятелски клуб "Choppers Kozloduy" събра средства за двойка с репродуктивни проблеми от града. 900 лева са постъпили от  коледната акция, с която мотористите решиха да подкрепят кампанията на фондация "Искам бебе" за повече деца на България. Средствата вече са по сметката на фондация "Искам бебе" , обясни координаторът на организацията за..

публикувано на 22.01.19 в 14:02