В Бойница плащат пътна такса за трактори и комбайни

Мярката е прецедент за региона
Снимка: Радио ВИДИН

Видинската община Бойница въведе пътна такса за извънгабаритни машини. Решението е на Общинския съвет, а мярката е прецедент за региона. Причина са многобройните сигнали за повредени пътища от селскостопанска техника, каза началникът на сектор „Пътна полиция“ във Видин Владимир Герасимов:

„Тези машини според кмета и живущи в населените места разрушават пътната настилка или я повреждат. Понякога, предвид габаритите си, повреждат и пътните принадлежности- знаковото стопанство. Има няколко моста на територията на общината с предпазни парапети, които са бутнати от тези машини. Това с право доведе до недоволство и сигнали, подавани от гражданите на общината.“

Мярката е съгласувано със земеделски производители и е предвидена в наредбата, която регулира движението на извънгабаритна техника:

„На основание е Закона за движение по пътищата и наредбата към него за движение на такива превозни средства. Средствата от тези такси ще бъдат използвани за възстановяването на тези повредени знаци, за почистването на пътя и за извършване на ремонти, които да осигурят проходимост“- каза Владимир Герасимов.

След около месец от „Пътна полиция“ ще извършат отново проверка в Бойница, за да установят дали от мярката има ефект.


Вижте още

Над 1 млн. лева са щетите от пожара в читалището в Гложене

За над 1 милион лева са нанесените щети след вчерашния пожар в читалището "Яким Десподов” във врачанското село Гложене. Това заяви в предаването "Преди всички" кметът на селото  Петко Петков . Пожарът тръгна от съседния офис на земеделска кооперация. Кметът на Гложене съобщи, че ще бъде направена дарителска кампания за възстановяване на..

публикувано на 16.08.18 в 11:06

Продължава ремонтът на храма в Дунавци

Продължават ремонтните дейности в храма "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Подменя се старата дървена дограма и се очакват да пристигнат плочки за освежаване на олтарната част. Реставрират се и иконите, каза свещеникът йеромонах Максим : "Ще залепим гранитогрес в олтарната част. Ще сложим още 4 прозореца, които ни остават за смяната. С..

публикувано на 16.08.18 в 11:06

Два тира катастрофираха край Дунав мост 2

Катастрофа между два товарни автомобила е станала в района на Дунав мост 2 , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин . Тази сутрин, в 05.35 часа, в дежурната част на полицията е получен сигнал за катастрофа на главен път Е-79 при километър 2+250 (в района на Дунав мост- 2). Пристигналите на мястото полицейски служители установили в дясната..

публикувано на 16.08.18 в 11:00

Откриват поправителен дом за непълнолетни към затвора във Враца

Към затвора във Враца ще бъде открит поправителен дом за непълнолетни. В него ще бъдат  настанени младежите, които досега изтърпяваха наказания в Бойчиновци.  Досега непълнолетните, лишени от свобода, се помещаваха в Бойчиновци в сграда, строена за казарма преди 70 години. След приемането на промени в Закона за изпълнение на..

публикувано на 16.08.18 в 09:55

Градският площад в Белоградчик ще бъде обновен

Община Белоградчик подаде проект по програмата за развитие на селските райони, с помощта на който ще бъде напълно обновен площад „Възраждане”. Новото проектно решение запазва максимално положителните моменти в съществуващите елементи на площада, както и съществуващата декоративна дървесно– храстова растителност. Осигурява необходимите кътове за..

публикувано на 16.08.18 в 08:37

Снимката на 15 август 2018 година

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица .  Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители.  Над 200 000 aвтoмoбилa в..

публикувано на 15.08.18 в 18:00