В Бойница плащат пътна такса за трактори и комбайни

Мярката е прецедент за региона
Снимка: Радио ВИДИН

Видинската община Бойница въведе пътна такса за извънгабаритни машини. Решението е на Общинския съвет, а мярката е прецедент за региона. Причина са многобройните сигнали за повредени пътища от селскостопанска техника, каза началникът на сектор „Пътна полиция“ във Видин Владимир Герасимов:

„Тези машини според кмета и живущи в населените места разрушават пътната настилка или я повреждат. Понякога, предвид габаритите си, повреждат и пътните принадлежности- знаковото стопанство. Има няколко моста на територията на общината с предпазни парапети, които са бутнати от тези машини. Това с право доведе до недоволство и сигнали, подавани от гражданите на общината.“

Мярката е съгласувано със земеделски производители и е предвидена в наредбата, която регулира движението на извънгабаритна техника:

„На основание е Закона за движение по пътищата и наредбата към него за движение на такива превозни средства. Средствата от тези такси ще бъдат използвани за възстановяването на тези повредени знаци, за почистването на пътя и за извършване на ремонти, които да осигурят проходимост“- каза Владимир Герасимов.

След около месец от „Пътна полиция“ ще извършат отново проверка в Бойница, за да установят дали от мярката има ефект.


Вижте още

Снимката на 23 октомври 2018 година

В Белоградчик посрещнаха чудотворната икона на „Света Богородица Скоропослушница“. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира с още 2 700 000 лева ремонтни дейности по водопроводната мрежа в Лом . 237 обекта на спешната медицинска помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн.лв. по..

публикувано на 23.10.18 в 17:59
Дунав мост 2, снимка от дрон

Дунав продължава да спада

Продължава да спада нивото на река Дунав в целия българо-румънски участък в последните месеци, каза Тони Тодоров от Изпълнителна агенция "Морска администрация". Причините са липсата на валежи. "Определено това създава проблеми за корабоплаването, тъй като корабите не могат да си използват пълния капацитет и плават с намален товар, което означава,..

публикувано на 23.10.18 в 17:03

Отбелязахме Деня на видинската екология

Денят на видинската екология се чества от 2002 година. Датата 23 октомври е избрана неслучайно- през 1999 година на този ден във Видин акостират два кораба, на които се провежда Дунавска конференция, ръководена от Симеон Сакскобургготски. Николай Цветков- член на УС на туристическо дружество "Бонония", по чиято идея се чества Денят на видинската..

публикувано на 23.10.18 в 16:11

Безплатни прегледи на костна плътност в Козлодуй

Фондация АДРА – България, гр. София, с подкрепата на Община Козлодуй, ще извърши безплатни прегледи на костна плътност с цел ранно диагностициране и навременна превенция на остеопороза. Фондацията разполага със съвременна апаратура и високо квалифицирани специалисти. Прегледите ще се извършат на 7, 8 и 9 ноември 2018 г. от 9:30 ч., в гр...

публикувано на 23.10.18 в 16:00

СУ "Цар Симеон Велики" спечели състезанието "Аз познавам Видин"

Отборът на СУ "Цар Симеон Велики" спечели 10-ото юбилейно ученическо състезание „Аз познавам Видин” , което се проведе в залата на Общинския съвет. Тази година надпреварата беше под наслов "Какво бих направил за своя град". Пет отбора от видинските училища "Любен Каравелов", "Цар Симеон Велики", "Иван Вазов", "Петко Славейков" и "Св. Св...

публикувано на 23.10.18 в 14:30

Четвъртокласници посетиха библиотеката в седмицата на четенето

Проекти „В творчеството на поетите- красотата на римите” и драматизация на римувана приказка представиха във видинската библиотека учениците от 4 "б" клас на училище "Цар Симеон Велики" , с класен ръководител Нели Иванова . Децата казаха, че обичат книгите, а любимите им заглавия са както класическите произведения , като "Пипи Дългото чорапче"..

публикувано на 23.10.18 в 13:42