Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бойница плащат пътна такса за трактори и комбайни

Мярката е прецедент за региона

Снимка: Радио ВИДИН

Видинската община Бойница въведе пътна такса за извънгабаритни машини. Решението е на Общинския съвет, а мярката е прецедент за региона. Причина са многобройните сигнали за повредени пътища от селскостопанска техника, каза началникът на сектор „Пътна полиция“ във Видин Владимир Герасимов:

„Тези машини според кмета и живущи в населените места разрушават пътната настилка или я повреждат. Понякога, предвид габаритите си, повреждат и пътните принадлежности- знаковото стопанство. Има няколко моста на територията на общината с предпазни парапети, които са бутнати от тези машини. Това с право доведе до недоволство и сигнали, подавани от гражданите на общината.“

Мярката е съгласувано със земеделски производители и е предвидена в наредбата, която регулира движението на извънгабаритна техника:

„На основание е Закона за движение по пътищата и наредбата към него за движение на такива превозни средства. Средствата от тези такси ще бъдат използвани за възстановяването на тези повредени знаци, за почистването на пътя и за извършване на ремонти, които да осигурят проходимост“- каза Владимир Герасимов.

След около месец от „Пътна полиция“ ще извършат отново проверка в Бойница, за да установят дали от мярката има ефект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02

Пет са избирателните секции в Бойница

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53