Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Автор:
7
Снимка: Радио Видин


Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е смесица от равнинни и планински местности.

Обяснението за произхода на името на селото е следното- тук имало варници за печене на вар, или пък, че произлиза от наредените като в редица селища (Долна Вереница и Горна Вереница )по северния склон на Широка планина, както се нареждат жерави. Горна Вереница е старо селище. Първи тук са се заселили траките, след тях са дошли римляните, а по-късно славяните и българите, четем в историческите справки.

СнимкаГорна Вереница Старчески домВ селото се намира църквата "Св. Никола", която е национален паметник на културата. Има и паметна плоча на загиналите във войните жители на селото, както и чешма с 5 чучура, от които водата не спира да тече.

Населението на селото днес е малко над стотина жители. Повечето от тях живеят обикновения живот на трудовия човек на село. Улисани в работата по градините, рядко остава много време за приказки. С тъга хората тук отчитат опустяващите все повече къщи.

"Спокойно се живее, ей тук, на пейките, по съседски си пием кафето. Няма хора вече тук, а имаше много, към 2000 души, и разходки, и забави правехме. Къщите бяха пълни с хора, а сега, оредяха, през къща две - няма никого, обрасло...  Остаряха хората, отидоха си. Опустя селото", изказаха мъката си хората.

Жителите на Горна Вереница дават за пример един от нерешените проблеми- крайните улици, които нямат асфалтова настилка, а при дъждовно време остават в кал за дълго.

"На моята улица няма никаква настилка, гола земя. Като вали става чудо, коловози, кал. Иначе към центъра се поддържа, добре е...", казаха местните хора.

За кметските й дела потърсихме и кмета на селото Веселка Димитрова. За съжаление, не можахме да се срещнем, въпреки че бяхме там, на място. Ангажирана с работа и пътуване, разговорът ни за облагородяването на селото остана за някое следващо посещение на Радио Видин в Горна Вереница.

Хората в селото са предимно в пенсионна възраст, когато ценностите в живота на човек се свеждат до това- да си жив и здрав, да се събуждаш и благодариш, че дишаш прекрасния въздух на това място. Тъгуват за някогашната Вереница, в която било пълно с хора, млади и деца, а в затвореното сега училище тогава се учели по 150 деца. Днес вместо за деца, се грижат за възрастни в Дома за стари хора.

"В училището, аз като бях ученичка, имаше 140-150 деца, сега едно няма. Добре, че е този Старческия дом, та ни поддържа, иначе сигурно и поща нямаше да има. Добре, че е и тая храна, дето ни я дават, безплатен обяд, осем души сме от селото. Добре е- боб чорба, кюфтенца със сос, вкусно е. Само баби и дядовци сме останали, но още работим, защото какво ще ядем иначе? Тежко и за нас, и за децата. Избягаха, закриха фабриките, къде да работят? Иначе спокойно живеем, няма кражби, то и няма какво да ни откраднат..."


Забавлението на хората в Горна Вереница е обичайното сутрин- да изпиеш по чаша кафе със съседа, ако си късметлия да имаш такъв. А после - работа в градината и домакинстване, разказва Катя Маринова. Макар, че е над 80-годишна, не спира да се труди, за да е в помощ на децата си.

"Произвеждам си, слагам си домати, краставици, лук, тиквички. Да има какво да изпратя на внуци и правнуци. Насадила съм в градината да има от всичко", обясни Катя Маринова.


Леля Катя продължава разказа си с нотка на носталгия, спомня си младините, когато работела в селското стопанство. Макар трудът там да е бил тежък, хората били щастливи и сигурни за прехраната си, защото работа имало за всички.

"В ТКЗС-то се работеше, отглеждахме жито, слънчоглед. какво ли още не. Звеновод съм била, ръководех група жени. Жътва, балиране, копаене, много работа. Сега няма нищо такова, а и остаряхме, най-лошо е да останеш сам", жали се възрастната жена. 

Още за село Горна Вереница може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05