Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Автор:
7
Снимка: Радио Видин


Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е смесица от равнинни и планински местности.

Обяснението за произхода на името на селото е следното- тук имало варници за печене на вар, или пък, че произлиза от наредените като в редица селища (Долна Вереница и Горна Вереница )по северния склон на Широка планина, както се нареждат жерави. Горна Вереница е старо селище. Първи тук са се заселили траките, след тях са дошли римляните, а по-късно славяните и българите, четем в историческите справки.

СнимкаГорна Вереница Старчески домВ селото се намира църквата "Св. Никола", която е национален паметник на културата. Има и паметна плоча на загиналите във войните жители на селото, както и чешма с 5 чучура, от които водата не спира да тече.

Населението на селото днес е малко над стотина жители. Повечето от тях живеят обикновения живот на трудовия човек на село. Улисани в работата по градините, рядко остава много време за приказки. С тъга хората тук отчитат опустяващите все повече къщи.

"Спокойно се живее, ей тук, на пейките, по съседски си пием кафето. Няма хора вече тук, а имаше много, към 2000 души, и разходки, и забави правехме. Къщите бяха пълни с хора, а сега, оредяха, през къща две - няма никого, обрасло...  Остаряха хората, отидоха си. Опустя селото", изказаха мъката си хората.

Жителите на Горна Вереница дават за пример един от нерешените проблеми- крайните улици, които нямат асфалтова настилка, а при дъждовно време остават в кал за дълго.

"На моята улица няма никаква настилка, гола земя. Като вали става чудо, коловози, кал. Иначе към центъра се поддържа, добре е...", казаха местните хора.

За кметските й дела потърсихме и кмета на селото Веселка Димитрова. За съжаление, не можахме да се срещнем, въпреки че бяхме там, на място. Ангажирана с работа и пътуване, разговорът ни за облагородяването на селото остана за някое следващо посещение на Радио Видин в Горна Вереница.

Хората в селото са предимно в пенсионна възраст, когато ценностите в живота на човек се свеждат до това- да си жив и здрав, да се събуждаш и благодариш, че дишаш прекрасния въздух на това място. Тъгуват за някогашната Вереница, в която било пълно с хора, млади и деца, а в затвореното сега училище тогава се учели по 150 деца. Днес вместо за деца, се грижат за възрастни в Дома за стари хора.

"В училището, аз като бях ученичка, имаше 140-150 деца, сега едно няма. Добре, че е този Старческия дом, та ни поддържа, иначе сигурно и поща нямаше да има. Добре, че е и тая храна, дето ни я дават, безплатен обяд, осем души сме от селото. Добре е- боб чорба, кюфтенца със сос, вкусно е. Само баби и дядовци сме останали, но още работим, защото какво ще ядем иначе? Тежко и за нас, и за децата. Избягаха, закриха фабриките, къде да работят? Иначе спокойно живеем, няма кражби, то и няма какво да ни откраднат..."


Забавлението на хората в Горна Вереница е обичайното сутрин- да изпиеш по чаша кафе със съседа, ако си късметлия да имаш такъв. А после - работа в градината и домакинстване, разказва Катя Маринова. Макар, че е над 80-годишна, не спира да се труди, за да е в помощ на децата си.

"Произвеждам си, слагам си домати, краставици, лук, тиквички. Да има какво да изпратя на внуци и правнуци. Насадила съм в градината да има от всичко", обясни Катя Маринова.


Леля Катя продължава разказа си с нотка на носталгия, спомня си младините, когато работела в селското стопанство. Макар трудът там да е бил тежък, хората били щастливи и сигурни за прехраната си, защото работа имало за всички.

"В ТКЗС-то се работеше, отглеждахме жито, слънчоглед. какво ли още не. Звеновод съм била, ръководех група жени. Жътва, балиране, копаене, много работа. Сега няма нищо такова, а и остаряхме, най-лошо е да останеш сам", жали се възрастната жена. 

Още за село Горна Вереница може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17