Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Автор:
Снимка: Радио Видин


Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е смесица от равнинни и планински местности.

Обяснението за произхода на името на селото е следното- тук имало варници за печене на вар, или пък, че произлиза от наредените като в редица селища (Долна Вереница и Горна Вереница )по северния склон на Широка планина, както се нареждат жерави. Горна Вереница е старо селище. Първи тук са се заселили траките, след тях са дошли римляните, а по-късно славяните и българите, четем в историческите справки.

СнимкаГорна Вереница Старчески домВ селото се намира църквата "Св. Никола", която е национален паметник на културата. Има и паметна плоча на загиналите във войните жители на селото, както и чешма с 5 чучура, от които водата не спира да тече.

Населението на селото днес е малко над стотина жители. Повечето от тях живеят обикновения живот на трудовия човек на село. Улисани в работата по градините, рядко остава много време за приказки. С тъга хората тук отчитат опустяващите все повече къщи.

"Спокойно се живее, ей тук, на пейките, по съседски си пием кафето. Няма хора вече тук, а имаше много, към 2000 души, и разходки, и забави правехме. Къщите бяха пълни с хора, а сега, оредяха, през къща две - няма никого, обрасло...  Остаряха хората, отидоха си. Опустя селото", изказаха мъката си хората.

Жителите на Горна Вереница дават за пример един от нерешените проблеми- крайните улици, които нямат асфалтова настилка, а при дъждовно време остават в кал за дълго.

"На моята улица няма никаква настилка, гола земя. Като вали става чудо, коловози, кал. Иначе към центъра се поддържа, добре е...", казаха местните хора.

За кметските й дела потърсихме и кмета на селото Веселка Димитрова. За съжаление, не можахме да се срещнем, въпреки че бяхме там, на място. Ангажирана с работа и пътуване, разговорът ни за облагородяването на селото остана за някое следващо посещение на Радио Видин в Горна Вереница.

Хората в селото са предимно в пенсионна възраст, когато ценностите в живота на човек се свеждат до това- да си жив и здрав, да се събуждаш и благодариш, че дишаш прекрасния въздух на това място. Тъгуват за някогашната Вереница, в която било пълно с хора, млади и деца, а в затвореното сега училище тогава се учели по 150 деца. Днес вместо за деца, се грижат за възрастни в Дома за стари хора.

"В училището, аз като бях ученичка, имаше 140-150 деца, сега едно няма. Добре, че е този Старческия дом, та ни поддържа, иначе сигурно и поща нямаше да има. Добре, че е и тая храна, дето ни я дават, безплатен обяд, осем души сме от селото. Добре е- боб чорба, кюфтенца със сос, вкусно е. Само баби и дядовци сме останали, но още работим, защото какво ще ядем иначе? Тежко и за нас, и за децата. Избягаха, закриха фабриките, къде да работят? Иначе спокойно живеем, няма кражби, то и няма какво да ни откраднат..."


Забавлението на хората в Горна Вереница е обичайното сутрин- да изпиеш по чаша кафе със съседа, ако си късметлия да имаш такъв. А после - работа в градината и домакинстване, разказва Катя Маринова. Макар, че е над 80-годишна, не спира да се труди, за да е в помощ на децата си.

"Произвеждам си, слагам си домати, краставици, лук, тиквички. Да има какво да изпратя на внуци и правнуци. Насадила съм в градината да има от всичко", обясни Катя Маринова.


Леля Катя продължава разказа си с нотка на носталгия, спомня си младините, когато работела в селското стопанство. Макар трудът там да е бил тежък, хората били щастливи и сигурни за прехраната си, защото работа имало за всички.

"В ТКЗС-то се работеше, отглеждахме жито, слънчоглед. какво ли още не. Звеновод съм била, ръководех група жени. Жътва, балиране, копаене, много работа. Сега няма нищо такова, а и остаряхме, най-лошо е да останеш сам", жали се възрастната жена. 

Още за село Горна Вереница може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02

Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в..

публикувано на 06.08.18 в 16:14