Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Автор:
8
Снимка: Радио Видин
Дестинацията ни днес е село Ясен, разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа се е заела да облагороди терена. Община Ново село сключи договори с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за около 10 000 лв. за терена. Обектът се намира между рибарското селище, чешмата и река Дунав и обхваща близо 2 дка. Изчистени са върбите и храстите. Изграден е канал за отводняване на изворната чешма в дунавските води. Изграждат се алеи, цветни лехи и алпинеум. Предстои монтиране на пейки и съоръжения. Работник на доброволни начала е на друг, а кметът на Ясен Огнян Георгиев. Теренът до брега на голямата река е станал от няколко седмици новото му работно място.  

"Градим парк за почиващите, да направим мястото по-приятно за отдих. Спечелихме проект за озеленяване и облагородяване на терена. Ще засадим плачещи върби, брези, два огромни алпинеума ще направим, ще има райграс, пътеки, пейки, кошчета. Стойността на проекта е 9700 лева. Средства за труд почти няма, трудът е доброволен. Затова и аз съм тук и работя, и от селото получавам подкрепа. Събираме се по 30 човека, помагат с каквото могат хората. Имахме техника, изкоренявахме, помогна ни един строителен предприемач. Крайният срок за приключване е до края на ноември. Ще отремонтираме чешмата, водосъбирателните шахти. Ще изградим дига, която да предпазва новоизградения комплекс от високите дунавски води", обясни кметът.

И друг ремонт е започнат заедно с този на брега на реката. Отстрани на църквата вдигат нова камбанария, където ще звънти новата камбана.

"Строим кула-камбанария, закупихме камбана за новопостроения храм. Подготвяме и нови алеи в парка. С помощта на общинския кмет беше подменено осветлението на цялото село с нови икономични осветителни тела",
допълни Огнян Георгиев.

В центъра на село Ясен преди обяд е оживено. Събират се на раздумка, пред пенсионерския клуб, където гостоприемно канят на кафе. Редят се и на опашката пред подвижната аптека, за да вземат месечните илачи. Подвижната аптека идва понеделник и сряда в селото, раздава лекарствата и потегля към следващите села.  

Красивата градинка до църквата и новите придобивки в клуба на пенсионерите "Ясените" ни показва отговорникът за клуба Антон Флоров.

"Ще иззидаме още около три метра на кулата за камбанарията, по проекта е предвидено около 6 метра да е висока. Ще се обнови детската площадка, която е в близост до храма. Лошото е, че няма млади хора, няма къде да се работи. Малкото млади семейства работят предимно по програми", обясни Антон Флоров.


Животът в Ясен е спокоен, уверяват ни хората там. Кражби по домовете отдавна няма, успокоява ги и това, че имат камери за видеонаблюдение, които регистрират всички, които минават през селото.

"Не е много добре тук, няма работа. Но иначе селото е хубаво, нямаме кражби, на хубаво място е. Имаме видеонаблюдение, кметът постави камери. Никой не пипа чужди работи. Стоим си на село, обработваме градината, а апартаментът в града стои заключен", казаха жителите на селото.   


В пенсионерския клуб много се радват на новите си придобивки - климатик и нова озвучителна техника, която ще ги весели в празничните дни. Парите за нея са събрани с дарения от хората, казва Антон Флоров и гордо демонстрира възможностите на уредбата.

"Имаме си климатик в клуба, модерна работа. Събрахме от хората пари, кой колкото може, по 5-10 лева и купихме уредба за музиката. Всяка неделя се събираме, пускаме уредбата, правим по едно хоро, веселим се. Жените направят някой кекс, баница, сладки. Опъваме масите, 20-ина семейства се събираме, това е активното ни общество в селото", обясни Флоров.

Жителите на Ясен одобряват усилията на местния кмет, който сменил работното си място в кметството с кирката и лопатата на брега на реката, където правят ново озеленяване при рибарското селище. Превърнал се е в общ работник, казват хората. В това ни увери Асенка Марджова, която набързо се оплака от ниските пенсии и скучния живот на самотните хора. Подчерта усилията на селския и общинския кмет да направят Ясен по-красиво и приветливо село.

"Работи като луд кметът, заедно със сина си. Не го видях нито един път в костюм и вратовръзка, все работи, доволни сме. Заедно с общинския кмет много направиха тук. Горе-долу добре живеем, лошото е, че няма хора за поддръжка на селото", казаха още хората.

 
Целия репортаж за село Ясен може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18