Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Автор:
Снимка: Радио Видин
Дестинацията ни днес е село Ясен, разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа се е заела да облагороди терена. Община Ново село сключи договори с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за около 10 000 лв. за терена. Обектът се намира между рибарското селище, чешмата и река Дунав и обхваща близо 2 дка. Изчистени са върбите и храстите. Изграден е канал за отводняване на изворната чешма в дунавските води. Изграждат се алеи, цветни лехи и алпинеум. Предстои монтиране на пейки и съоръжения. Работник на доброволни начала е на друг, а кметът на Ясен Огнян Георгиев. Теренът до брега на голямата река е станал от няколко седмици новото му работно място.  

"Градим парк за почиващите, да направим мястото по-приятно за отдих. Спечелихме проект за озеленяване и облагородяване на терена. Ще засадим плачещи върби, брези, два огромни алпинеума ще направим, ще има райграс, пътеки, пейки, кошчета. Стойността на проекта е 9700 лева. Средства за труд почти няма, трудът е доброволен. Затова и аз съм тук и работя, и от селото получавам подкрепа. Събираме се по 30 човека, помагат с каквото могат хората. Имахме техника, изкоренявахме, помогна ни един строителен предприемач. Крайният срок за приключване е до края на ноември. Ще отремонтираме чешмата, водосъбирателните шахти. Ще изградим дига, която да предпазва новоизградения комплекс от високите дунавски води", обясни кметът.

И друг ремонт е започнат заедно с този на брега на реката. Отстрани на църквата вдигат нова камбанария, където ще звънти новата камбана.

"Строим кула-камбанария, закупихме камбана за новопостроения храм. Подготвяме и нови алеи в парка. С помощта на общинския кмет беше подменено осветлението на цялото село с нови икономични осветителни тела",
допълни Огнян Георгиев.

В центъра на село Ясен преди обяд е оживено. Събират се на раздумка, пред пенсионерския клуб, където гостоприемно канят на кафе. Редят се и на опашката пред подвижната аптека, за да вземат месечните илачи. Подвижната аптека идва понеделник и сряда в селото, раздава лекарствата и потегля към следващите села.  

Красивата градинка до църквата и новите придобивки в клуба на пенсионерите "Ясените" ни показва отговорникът за клуба Антон Флоров.

"Ще иззидаме още около три метра на кулата за камбанарията, по проекта е предвидено около 6 метра да е висока. Ще се обнови детската площадка, която е в близост до храма. Лошото е, че няма млади хора, няма къде да се работи. Малкото млади семейства работят предимно по програми", обясни Антон Флоров.


Животът в Ясен е спокоен, уверяват ни хората там. Кражби по домовете отдавна няма, успокоява ги и това, че имат камери за видеонаблюдение, които регистрират всички, които минават през селото.

"Не е много добре тук, няма работа. Но иначе селото е хубаво, нямаме кражби, на хубаво място е. Имаме видеонаблюдение, кметът постави камери. Никой не пипа чужди работи. Стоим си на село, обработваме градината, а апартаментът в града стои заключен", казаха жителите на селото.   


В пенсионерския клуб много се радват на новите си придобивки - климатик и нова озвучителна техника, която ще ги весели в празничните дни. Парите за нея са събрани с дарения от хората, казва Антон Флоров и гордо демонстрира възможностите на уредбата.

"Имаме си климатик в клуба, модерна работа. Събрахме от хората пари, кой колкото може, по 5-10 лева и купихме уредба за музиката. Всяка неделя се събираме, пускаме уредбата, правим по едно хоро, веселим се. Жените направят някой кекс, баница, сладки. Опъваме масите, 20-ина семейства се събираме, това е активното ни общество в селото", обясни Флоров.

Жителите на Ясен одобряват усилията на местния кмет, който сменил работното си място в кметството с кирката и лопатата на брега на реката, където правят ново озеленяване при рибарското селище. Превърнал се е в общ работник, казват хората. В това ни увери Асенка Марджова, която набързо се оплака от ниските пенсии и скучния живот на самотните хора. Подчерта усилията на селския и общинския кмет да направят Ясен по-красиво и приветливо село.

"Работи като луд кметът, заедно със сина си. Не го видях нито един път в костюм и вратовръзка, все работи, доволни сме. Заедно с общинския кмет много направиха тук. Горе-долу добре живеем, лошото е, че няма хора за поддръжка на селото", казаха още хората.

 
Целия репортаж за село Ясен може да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41