Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Автор:
8
Снимка: Радио Видин
Дестинацията ни днес е село Ясен, разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа се е заела да облагороди терена. Община Ново село сключи договори с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за около 10 000 лв. за терена. Обектът се намира между рибарското селище, чешмата и река Дунав и обхваща близо 2 дка. Изчистени са върбите и храстите. Изграден е канал за отводняване на изворната чешма в дунавските води. Изграждат се алеи, цветни лехи и алпинеум. Предстои монтиране на пейки и съоръжения. Работник на доброволни начала е на друг, а кметът на Ясен Огнян Георгиев. Теренът до брега на голямата река е станал от няколко седмици новото му работно място.  

"Градим парк за почиващите, да направим мястото по-приятно за отдих. Спечелихме проект за озеленяване и облагородяване на терена. Ще засадим плачещи върби, брези, два огромни алпинеума ще направим, ще има райграс, пътеки, пейки, кошчета. Стойността на проекта е 9700 лева. Средства за труд почти няма, трудът е доброволен. Затова и аз съм тук и работя, и от селото получавам подкрепа. Събираме се по 30 човека, помагат с каквото могат хората. Имахме техника, изкоренявахме, помогна ни един строителен предприемач. Крайният срок за приключване е до края на ноември. Ще отремонтираме чешмата, водосъбирателните шахти. Ще изградим дига, която да предпазва новоизградения комплекс от високите дунавски води", обясни кметът.

И друг ремонт е започнат заедно с този на брега на реката. Отстрани на църквата вдигат нова камбанария, където ще звънти новата камбана.

"Строим кула-камбанария, закупихме камбана за новопостроения храм. Подготвяме и нови алеи в парка. С помощта на общинския кмет беше подменено осветлението на цялото село с нови икономични осветителни тела",
допълни Огнян Георгиев.

В центъра на село Ясен преди обяд е оживено. Събират се на раздумка, пред пенсионерския клуб, където гостоприемно канят на кафе. Редят се и на опашката пред подвижната аптека, за да вземат месечните илачи. Подвижната аптека идва понеделник и сряда в селото, раздава лекарствата и потегля към следващите села.  

Красивата градинка до църквата и новите придобивки в клуба на пенсионерите "Ясените" ни показва отговорникът за клуба Антон Флоров.

"Ще иззидаме още около три метра на кулата за камбанарията, по проекта е предвидено около 6 метра да е висока. Ще се обнови детската площадка, която е в близост до храма. Лошото е, че няма млади хора, няма къде да се работи. Малкото млади семейства работят предимно по програми", обясни Антон Флоров.


Животът в Ясен е спокоен, уверяват ни хората там. Кражби по домовете отдавна няма, успокоява ги и това, че имат камери за видеонаблюдение, които регистрират всички, които минават през селото.

"Не е много добре тук, няма работа. Но иначе селото е хубаво, нямаме кражби, на хубаво място е. Имаме видеонаблюдение, кметът постави камери. Никой не пипа чужди работи. Стоим си на село, обработваме градината, а апартаментът в града стои заключен", казаха жителите на селото.   


В пенсионерския клуб много се радват на новите си придобивки - климатик и нова озвучителна техника, която ще ги весели в празничните дни. Парите за нея са събрани с дарения от хората, казва Антон Флоров и гордо демонстрира възможностите на уредбата.

"Имаме си климатик в клуба, модерна работа. Събрахме от хората пари, кой колкото може, по 5-10 лева и купихме уредба за музиката. Всяка неделя се събираме, пускаме уредбата, правим по едно хоро, веселим се. Жените направят някой кекс, баница, сладки. Опъваме масите, 20-ина семейства се събираме, това е активното ни общество в селото", обясни Флоров.

Жителите на Ясен одобряват усилията на местния кмет, който сменил работното си място в кметството с кирката и лопатата на брега на реката, където правят ново озеленяване при рибарското селище. Превърнал се е в общ работник, казват хората. В това ни увери Асенка Марджова, която набързо се оплака от ниските пенсии и скучния живот на самотните хора. Подчерта усилията на селския и общинския кмет да направят Ясен по-красиво и приветливо село.

"Работи като луд кметът, заедно със сина си. Не го видях нито един път в костюм и вратовръзка, все работи, доволни сме. Заедно с общинския кмет много направиха тук. Горе-долу добре живеем, лошото е, че няма хора за поддръжка на селото", казаха още хората.

 
Целия репортаж за село Ясен може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56