Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Автор:
Снимка: Радио Видин
Дестинацията ни днес е село Ясен, разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа се е заела да облагороди терена. Община Ново село сключи договори с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за около 10 000 лв. за терена. Обектът се намира между рибарското селище, чешмата и река Дунав и обхваща близо 2 дка. Изчистени са върбите и храстите. Изграден е канал за отводняване на изворната чешма в дунавските води. Изграждат се алеи, цветни лехи и алпинеум. Предстои монтиране на пейки и съоръжения. Работник на доброволни начала е на друг, а кметът на Ясен Огнян Георгиев. Теренът до брега на голямата река е станал от няколко седмици новото му работно място.  

"Градим парк за почиващите, да направим мястото по-приятно за отдих. Спечелихме проект за озеленяване и облагородяване на терена. Ще засадим плачещи върби, брези, два огромни алпинеума ще направим, ще има райграс, пътеки, пейки, кошчета. Стойността на проекта е 9700 лева. Средства за труд почти няма, трудът е доброволен. Затова и аз съм тук и работя, и от селото получавам подкрепа. Събираме се по 30 човека, помагат с каквото могат хората. Имахме техника, изкоренявахме, помогна ни един строителен предприемач. Крайният срок за приключване е до края на ноември. Ще отремонтираме чешмата, водосъбирателните шахти. Ще изградим дига, която да предпазва новоизградения комплекс от високите дунавски води", обясни кметът.

И друг ремонт е започнат заедно с този на брега на реката. Отстрани на църквата вдигат нова камбанария, където ще звънти новата камбана.

"Строим кула-камбанария, закупихме камбана за новопостроения храм. Подготвяме и нови алеи в парка. С помощта на общинския кмет беше подменено осветлението на цялото село с нови икономични осветителни тела",
допълни Огнян Георгиев.

В центъра на село Ясен преди обяд е оживено. Събират се на раздумка, пред пенсионерския клуб, където гостоприемно канят на кафе. Редят се и на опашката пред подвижната аптека, за да вземат месечните илачи. Подвижната аптека идва понеделник и сряда в селото, раздава лекарствата и потегля към следващите села.  

Красивата градинка до църквата и новите придобивки в клуба на пенсионерите "Ясените" ни показва отговорникът за клуба Антон Флоров.

"Ще иззидаме още около три метра на кулата за камбанарията, по проекта е предвидено около 6 метра да е висока. Ще се обнови детската площадка, която е в близост до храма. Лошото е, че няма млади хора, няма къде да се работи. Малкото млади семейства работят предимно по програми", обясни Антон Флоров.


Животът в Ясен е спокоен, уверяват ни хората там. Кражби по домовете отдавна няма, успокоява ги и това, че имат камери за видеонаблюдение, които регистрират всички, които минават през селото.

"Не е много добре тук, няма работа. Но иначе селото е хубаво, нямаме кражби, на хубаво място е. Имаме видеонаблюдение, кметът постави камери. Никой не пипа чужди работи. Стоим си на село, обработваме градината, а апартаментът в града стои заключен", казаха жителите на селото.   


В пенсионерския клуб много се радват на новите си придобивки - климатик и нова озвучителна техника, която ще ги весели в празничните дни. Парите за нея са събрани с дарения от хората, казва Антон Флоров и гордо демонстрира възможностите на уредбата.

"Имаме си климатик в клуба, модерна работа. Събрахме от хората пари, кой колкото може, по 5-10 лева и купихме уредба за музиката. Всяка неделя се събираме, пускаме уредбата, правим по едно хоро, веселим се. Жените направят някой кекс, баница, сладки. Опъваме масите, 20-ина семейства се събираме, това е активното ни общество в селото", обясни Флоров.

Жителите на Ясен одобряват усилията на местния кмет, който сменил работното си място в кметството с кирката и лопатата на брега на реката, където правят ново озеленяване при рибарското селище. Превърнал се е в общ работник, казват хората. В това ни увери Асенка Марджова, която набързо се оплака от ниските пенсии и скучния живот на самотните хора. Подчерта усилията на селския и общинския кмет да направят Ясен по-красиво и приветливо село.

"Работи като луд кметът, заедно със сина си. Не го видях нито един път в костюм и вратовръзка, все работи, доволни сме. Заедно с общинския кмет много направиха тук. Горе-долу добре живеем, лошото е, че няма хора за поддръжка на селото", казаха още хората.

 
Целия репортаж за село Ясен може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55