Навършва се 1 година от кончината на дядо Дометиан

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември. Владиката почина на 18 септември 2017 година, а годишнината ще се почете по традиция в първата събота. Това каза отец Илия от Видинска епархия:

"В събота програмата е следната: от 8 часа- утреня в митрополитския храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", от 9:30 часа- заупокойна света литургия, от 11 часа- панихида в памет на преснопаметния Видински митрополит Дометиан и в 11:30- трисагий пред гроба на митрополит Дометиан, в дворното място, до олтара на храма."

На службата е поканен и Негово Светейшество патриарх Неофит, свещенослужители и гости от други епархии, допълни още отец Илия.

Какъв беше дядо Дометиан за видинчани и как трябва да бъде запомнена личността му, разказа архимандрит Исаак, клирик на Видинска епархия.

"Всеки един, който познаваше дядо Дометиан, всеки един православен християнин и особено християните, живеещи във Видинска епархия и който имаше възможност да бъде на богослужение на дядо Дометиан, да чуе неговите проповеди, слова, който имаше възможност да общува с него, той несъмнено ще носи винаги в сърцето си Негово Високопреосвещенство блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан. Дядо Дометиан беше една широкоскроена личност, един бележит български духовник, който вярно служеше на Бога, на поверения от Бога му народ и на светата Православна църква."

Митрополит Дометиан е видински владика през периода 1987- 2017 година.

Вижте още

От утре Лом е домакин на международен театрален фестивал

За единадесета поредна година Лом ще бъде домакин на международния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка.  Официалната церемония по откриването е на 24 септември, понеделник, от 16,30 часа, пред сградата на читалище "Постоянство 1856". В 17,00 часа театралната програма ще бъде открита от любителска театрална формация при НЧ..

публикувано на 23.09.18 в 10:11

Костадин Георгиев: Не очаквам ново поскъпване на хляба

Няма опасност от ново поскъпване на хляба до новата зърнена реколта. Това прогнозира Костадин Георгиев , хлебопроизводител от Монтана, който потвърди, че увеличението на цената на насъщния, вече е факт в цяла Северозападна България:  "Ако цената на зърното се задържи не прогнозирам ново поскъпване на хляба. На този етап всички промени нагоре,..

публикувано на 23.09.18 в 09:57

Ученици от Лом демонстрираха майсторско управление на велосипеди, ролери и ховърборд

Проявата бе организирана във връзка с Европейската седмица на мобилността от Община Лом, Велополицейска академия и Еко-клуб "Нова Генерация". Много млади участници се включиха тази година в инициативата, каза Наталия Стефанова , експерт в Община Лом. "Състезанието премина много добре, с емоциите присъщи за него. Имахме доста малки участници..

публикувано на 23.09.18 в 08:36

В разгара на гроздобера Ново село отбеляза Деня на независимостта

Инициативата бе подета от общинската организация на БСП и премина под патронажа на народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев. В 19.00 часа на площада засвири Балейската духова музика. Минути след това новоселяни посрещнаха двамата народни представители. Малко по-късно се включиха кметът на Общината г-н Георги Стоенелов и секретарят Деяна..

публикувано на 23.09.18 в 08:26

Фестивал на занаятите организират за втора година в село Покрайна

Видинското село Покрайна за втора година ще е домакин на фестивал на занаятите. Организира го местното читалище „Просвета 1927“. Над 10 занаятчии и читалище са заявили участие във фестивала, който ще е утре на площада в селото. Ще бъдат представени българският бит и кухня, каза секретарят на читалището Елица Атанасова: „Фестивалът се нарича..

публикувано на 22.09.18 в 14:48

Военни отдадоха почест за Деня на независимостта във Враца

Твърде малко врачани излязоха днес на централния площад "Христо Ботев", за да се включат в проявите, с които отбелязваме 110-годишнината от обявяването на независимостта на България. Честванията започнаха с издигане на националния флаг, а за тържествеността се погрижиха представителни роти от военно формирование 54 990...

публикувано на 22.09.18 в 14:18