Навършва се 1 година от кончината на дядо Дометиан

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември. Владиката почина на 18 септември 2017 година, а годишнината ще се почете по традиция в първата събота. Това каза отец Илия от Видинска епархия:

"В събота програмата е следната: от 8 часа- утреня в митрополитския храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", от 9:30 часа- заупокойна света литургия, от 11 часа- панихида в памет на преснопаметния Видински митрополит Дометиан и в 11:30- трисагий пред гроба на митрополит Дометиан, в дворното място, до олтара на храма."

На службата е поканен и Негово Светейшество патриарх Неофит, свещенослужители и гости от други епархии, допълни още отец Илия.

Какъв беше дядо Дометиан за видинчани и как трябва да бъде запомнена личността му, разказа архимандрит Исаак, клирик на Видинска епархия.

"Всеки един, който познаваше дядо Дометиан, всеки един православен християнин и особено християните, живеещи във Видинска епархия и който имаше възможност да бъде на богослужение на дядо Дометиан, да чуе неговите проповеди, слова, който имаше възможност да общува с него, той несъмнено ще носи винаги в сърцето си Негово Високопреосвещенство блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан. Дядо Дометиан беше една широкоскроена личност, един бележит български духовник, който вярно служеше на Бога, на поверения от Бога му народ и на светата Православна църква."

Митрополит Дометиан е видински владика през периода 1987- 2017 година.

Вижте още

Снимката на 23 юли 2019 година

На 2 август започва третото издание на фестивала "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида". Днес е вторият ден от осмото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" . Проявите започваха с детския пленер "Моят Видин" пред Библиопощата. Под ръководството на художника Петър Дарковски децата рисуваха сред природата. Днес трябва да стане..

публикувано на 23.07.19 в 18:37

Дадоха на прокуратурата строежа на спортната зала във Враца

Строежът на новата спортна зала в двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца се превърна в тема на дискусии. Общинският съветник от ДПС Борислав Банчев внесе сигнал в прокуратурата заради забавения строеж и нарушения, които той е забелязал. 2 часа преди Банчев да влезе в съдебната палата кметът Калин Каменов обяви, че общинската управа е..

публикувано на 23.07.19 в 17:16

Добра събираемост на данъци отчитат от Община Видин

Увеличават се събраните данъци в община Видин за първото полугодие на тази отчетна година в сравнение със същия период на 2018 година.  Към 30 юни са събрани малко над 4 милиона и 225 хиляди лева, съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" Владимир Георгиев : "Миналата година са били малко над 4 млн. и 145 хиляди лева. Увеличението в..

публикувано на 23.07.19 в 16:25

Близо 400 лева събраха деца в помощ на Йоско

Днес бе отворена кутията за събиране на средства за Йосиф Цветанов, който страда от прогресивна мускулна дистрофия. Средствата се събираха по време на инициативата "На Базар сме! В парка". Цецка Александрова, която е ръководител на кръжок по изобразително и приложно изкуство в ателие "Art house gallery"  е сред организаторите на благотворителната..

публикувано на 23.07.19 в 16:02

Младежи с увреждания получиха първа заплата

Трима младежи с увреждания от Враца получиха първата си заплата.  Те бяха наети на 4-часов работен ден във  фирма "Интелигентни системи за сигурност", с ъс съдействието на Община Враца . На новите си работни места младежите окомплектоват части и изработват кабелни снопчета. "Благодаря ви за положените усилия и отговорното отношение към..

публикувано на 23.07.19 в 15:25

Обновяват центъра на Мездра

В Мездра започна обновяването на централната градска част и Младежкия клуб. Работници на ОП "Чистота" възстановяват отлепени и счупени плочки по площада и цветните градинки. Подменят се решетките на водоотточния канал пред входа на хотела, съобщават от Общината. В Младежкия дом е подменена дограмата, направен е ремонт на входа на Центъра за..

публикувано на 23.07.19 в 15:07

Над 10 000 кутии нелегални цигари хванаха на Дунав мост Видин-Калафат

11 585 кутии цигари с български акцизен бандерол са иззети за нарушения при митнически проверки в районите на Дунав мост Видин и Русе, през първите две седмици на юли. При по-голяма част от случаите  пътниците не са представили необходимия придружителен документ за цигарите, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. На нарушителите..

публикувано на 23.07.19 в 14:50