Навършва се 1 година от кончината на дядо Дометиан

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Една година от кончината на видинския митрополит Дометиан ще бъде отбелязана утре, 15 септември. Владиката почина на 18 септември 2017 година, а годишнината ще се почете по традиция в първата събота. Това каза отец Илия от Видинска епархия:

"В събота програмата е следната: от 8 часа- утреня в митрополитския храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", от 9:30 часа- заупокойна света литургия, от 11 часа- панихида в памет на преснопаметния Видински митрополит Дометиан и в 11:30- трисагий пред гроба на митрополит Дометиан, в дворното място, до олтара на храма."

На службата е поканен и Негово Светейшество патриарх Неофит, свещенослужители и гости от други епархии, допълни още отец Илия.

Какъв беше дядо Дометиан за видинчани и как трябва да бъде запомнена личността му, разказа архимандрит Исаак, клирик на Видинска епархия.

"Всеки един, който познаваше дядо Дометиан, всеки един православен християнин и особено християните, живеещи във Видинска епархия и който имаше възможност да бъде на богослужение на дядо Дометиан, да чуе неговите проповеди, слова, който имаше възможност да общува с него, той несъмнено ще носи винаги в сърцето си Негово Високопреосвещенство блаженопочиналия Видински митрополит Дометиан. Дядо Дометиан беше една широкоскроена личност, един бележит български духовник, който вярно служеше на Бога, на поверения от Бога му народ и на светата Православна църква."

Митрополит Дометиан е видински владика през периода 1987- 2017 година.

Вижте още

Протестиращи блокираха прохода "Петрохан"

Близо сто човека се събраха в началото на прохода Петрохан, над село Бързия и блокираха за около час движението.   Гражданският протест под мотото „Силни за промяна“ започна около 13.30 часа, а организацията му стана чрез социалните мрежи. Ето и коментар веднага след събитието на един от активните протестиращи общинският съветник Милован..

публикувано на 18.11.18 в 17:18

И Видин на протест

За пореден път протест с искане за смяна на системата се провежда във Видин, след като автошествие имаше и миналата седмица. Участниците се разграничават от всякакви партии и казват, че сами са се организирали в социалната мрежа. Протестът е срещу високите цени на горивата, въвеждането на по- висок данък за старите автомобили и предложената промяна на..

публикувано на 18.11.18 в 17:12

В Мездра почетоха жертвите на пътя

Клубовете на БМЧК от Мездра и Зверино заедно отбелязаха Световния ден на жертвите от пътно транспортни произшествия. Подкрепени от полицаи от РУ "Полиция" Мездра младите червенокръстци раздадоха листовки с послание за спазване на Закона за движение по пътищата и разумно шофиране, като показаха и наученото за оказване на първа долекарска помощ...

публикувано на 18.11.18 в 16:23

Във Враца се проведе форум за пътната безопасност

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се включи във форум за пътната безопасност, с който беше отбелязан Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътно- транспортни произшествия. Събитието беше организирано днес във Враца. " Отчетохме в днешния форум факторите, които водят до проблеми и пътно-..

публикувано на 18.11.18 в 16:13

Видин- София - пътуването (не)възможно

Много трудно и бавно се пътува днес от Видин за София. Това разказа преди минути пътуващата в организирано ученическо пътуване с автобус Адрияна Цветкова от Видин : " Не можем да се придвижим. Тръгнали сме в 10,30 часа от автогарата във Видин и в момента сме на Монтана. На кръговото в Монтана, полицаи са отбили пътя за Враца. Не може да се продължи...

публикувано на 18.11.18 в 14:31

Жители на Враца се включват в националния протест в София

50 коли тръгнаха днес от Враца към националния протест в София. Студеното време не уплаши недоволните, но редуцира сериозни силите им за планирания на жълтите павета протест. „Нашето негодувание започна преди около година и половина и беше породено от опитите за ликвидирането на МБАЛ „Христо Ботев“. По-късно подкрепихме основателния..

публикувано на 18.11.18 в 14:08