Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добродетелите днес

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН
На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта.


26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната Мартина, която е със страшната диагноза "левкемия" и решава да помогне като организира благотворителен базар. Младата жена е пуснала пост в групата "Видин мама" във Фейсбук, представяйки идеята си да помогнат и била изненадана от бързата реакция на други майки, които безрезервно откликнали на призива ѝ. Докато вървяла организацията за благотворителния базар, болестта надвила невръстната Марти и видинските майки, след като се съвзели от първоначалния шок, решили да доведат започнатото докарай и да дарят парите за друго нуждаещо се дете-  двумесечната Марая.

"Родителите на Марая трябва да съберат 300 000 лева до Нова година за лечение, а до момента са събрали около 14 000", разказа Евелина Тодорова пред Гергана Панова.

СнимкаДнес е първият ден на организирания от Евелина и другите майки базар. Масите са разположени до видинската гимназия "Цар Симеон Велики" и предлагат изработените от тях предмети с надеждата да съберат пари, с които да помогнат на малката Марая. Благотворителният базар в помощ на бебе Марая ще се проведе на 17-и, 18-и и 19-и септември.

"Спират много хора, купуват си неща от нас. Хората знаят за каузата, знаят защо сме тук и вече събираме пари", каза Евелина.

Липсват ли ни ценностите- вяра, надежда и любов?

"Убедих се, че тези ценности съществуват. Щом го организирахме този базар. Всички сме с малки деца. Организирали сме се, за да направим едно добро. Имаме надеждата, имаме и любовта. Трябва да вярваме в доброто", допълни Милена.

СнимкаПо нетрадиционен начин- облечена в народна северняшка носия от Видинския край 7-годишната Михаела Илиева влезе за първи път в класната стая. Първокласничката учи в профилирана паралелка с изучаване на музика и хореография в училището по изкуствата "Св.Св.Кирил и Методий" във Видин.

Идеята възниква спонтанно на майката Мария. Седмици наред търси подходящата народна премяна сред близки и приятели, които много й помагат.

"Спряхме се на народна носия, тъй като като българи би трябвало да уважаваме народните традиции. Искам да запазим българщината, като това е един страхотен начин, според мен. Спряла съм се на северняшка носия, тъй като сме от Северозападния край и би било редно да бъде нещо от нашия край", каза майката на Михаела.

"Мога да чета и горе-долу да пиша. Обичам да танцувам и най-интересно ще ми бъде да се запозная с всички", сподели първокласничката.

Снимка: Община КозлодуйЕмилия Плешоева и Росен Йовчев вдигнаха тежка българска сватба по стар български обичай. Идеята е на булката, защото е закърмена с традициите и любов към българския бит и култура. Младото семейство сключи брак на 9 септември, но не са избрали датата- просто този ден е бил свободен за Етнографския музей "Софроний Врачански" във Враца.

"Сватбата бе автентична като спазих старите традиции, които са характерни за село Хърлец. Това е селото на моите баби и дядовци, селото на моите родители. Това е моето село. Селото, в което израснах, в което учих и в което живях. Винаги сме си представяли нашата сватба да е такава сватба- по стар български обичай. Всичко в този специален за нас ден да е както се пее в народните песни и се разказва в народните приказки", обяснява  идеята Емилия.

Подготовката за сватбата отнема 3-4 месеца. За това време успяват да съберат автентични носии, тъкани кърпи и черги, посуда, провеждат множество срещи с възрастни хора от село, които разказват за ритуалите. Защо са важни традициите днес?

"За мен традициите са богатство, защото традициите, това е идентичността на един народ. И аз смятам, че те  трябва да се съхраняват, да се споделят и да се предават. Да, може да се каже, че нашата сватба е и урок по родолюбие, който трябва да се предава от поколение на поколение. Чрез този урок ние искаме да кажем на малката ни дъщеря, която е на 3 години: "Гордей се, че си българка!"

СнимкаПървокласниците, които днес прекрачиха за първи път прага на Второ основно училище "Иван Вазов" в град Вълчедръм получиха покани от училището да присъстват на тържеството за откриване на новата учебна година. До дома на всяко дете поканите занесе пощальонът Златко Станков.

"Решихме да поканим човек, който е бил пощальон дълго време. Това е голямо вълнение, както за детето, което ще тръгне на училище за първи път, така и за цялото семейство. Всяко училище търси някакъв интересен начин да привлича своите ученици и посрещането в училище да бъде вълнуващо, интересно, незабравимо", обясни директорът Лилия Венчова.

С униформата на пощальон, която носил докато работил в пощата, на велосипед и с кожената чанта с писмата на рамо, Златко Станков разнесе поканите.

Първокласникът Кристиян Диков знае буквите и цифрите. Очаква с интерес да започне училище.

"Изненадани сме. Доста добро идея и поздравления за училището", каза сестра му Силвена Дикова.

Валерия Влашка иска да научи:

"Буквичките, числата, да се науча на чета."

"Идеята е много хубава. И ние бяхме изненадани. Избрали сме училището, защото всички са учили тука- каката, тати", допълни нейната баба Димитрина Влашка и пожела на своята внучка да бъде отлична ученичка.

В първи клас е и Александра Генчова:

"С радост ще отида на училище."

"Това ми е второ дете. С първото нямахме такава покана. Изключително приятно вълнение е и за децата, и за нас", каза нейната майка Севделина Генчова.

Пощальонът Златко Станков с удоволствие е приел да разнесе писмата до децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00