Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 септември 2018 година

Снимка: Нора Йоцова

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива". Можете да се подпишете в подкрепа на каузата на майките на деца с увреждания всеки ден от 10 до 11 часа пред бившия магазин "Валентина" в центъра на Видин.


С около 20 лева ще е повишението на средния размер на пенсиите от юли догодина. От Министерството на социалната политика потвърдиха за Българското национално радио, че процентът на увеличение на пенсиите ще е по-висок от заложения в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза и ще достигне 5,7 на сто вместо планираните 4,7%. По-рано днес социалният министър Бисер Петков обясни, че по-високият процент, с който ще се индексират пенсиите, е резултат от увеличението на заплатите, както и от по-високия среден осигурителен доход. Таванът на пенсиите ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната, т.е. 1040 лв., посочи той. 


Евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че България има огромна нужда от атомната електроцентрала в Козлодуй и бързото построяване на нова мощност на площадката ѝ, която да гарантира икономиката и енергийната ни система



Българската академия на науките и протестиращите синоптици подписаха споразумение за процедурата по отделянето от академията. Засега протести на синоптиците не се очакват.



Цените на винетките за автомобилите до 3.5 тона за следващата година остават същите. Шофьорите няма да бъдат санкционирани, ако не са трансформирали закупената по-рано винетка с хартиен стикер в електронна. 



Споразумение за сътрудничество е подписано между общинската фирма „Технологичен прак“- Монтана и Технологичния център в Храдец Кралове, Чехия. Меморандумът е сключен на среща по проект за адаптиране и въвеждане на иновативен модел за насърчаване на самостоятелната заетост в българската и чешката община. Храдец Кралове е сред 13-те града, партньори на Монтана, а контактите с тях добиват различни измерения, каза кметът Златко Живков. Съвместният проект с чешкия град е до края на годината.



Да се изгради ли лодкостоянка в Ново село за близо 800 000 лв.?
Този и други въпроси дискутираха общинските съветници в община Ново село.  



Започна изпълнението на есенното почистване в Берковица
. До 21-и септември по график са улиците: „Мрамор“, „Елин Пелин“, „Незабравка“, „Димчо Дебелянов“, „Хайдушки водопади“, „Бук“, „Кокиче“, „ІV-та“, „Здравец“, „Заряница“, „Детелина“, „Теменуга“, „Тузлата“, „Пиротска“, „Възход“, „Изгрев“, „Люляк“, „Рила“, „Калето“ и др.



Над 6 милиона лева допълнително ще бъдат осигурени за закупуването на шкафчета в училищата в страната за всички ученици от първи до седми клас
. Това стана ясно след разговор между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. През настоящата година за първи път правителството осигури средства за закупуването на 120 000 шкафчета, необходими на училищата, за близо 40% от учениците в начален етап на образование. 



За четвърта поредна година, Националната агенция за приходите (НАП) дава началото на образователния си проект „Влез в час с данъците“
. Целта му е младите хора на възраст между 14 и 18 години да получат основни познания за данъчната и осигурителната система в страната. В рамките на инициативата близо 100 данъчни служители ще се срещат с ученици в 28-те областни града в страната. Тази година кампанията променя своя формат. Лекциите, които ще изнасят служителите на НАП в класните стаи, ще включват видео-материал, който представя данъчната материя чрез диалог с участието на популярни лица. 



С призив без букети цветя, а с дарения започнаха учебната година във видинската Детска градина "Зорница." По идея на председателя на Обществения съвет Десислава Георгиева във всяка от групите имаше кутия, в която се събираха пари. Родителите ще решат за какво да се разходват те, обясни директорът Светлана Петкова. 



За поредна година България се включва в инициативата на TISPOL - Европейски ден без загинали на пътя. Операция под името EDWARD ще се проведе утре, 19 септември. Специална страница, посветена на EDWARD, ще бъде достъпна от сайта на МВР и отдел „Пътна полиция“. По традиция, часовник- активен брояч на деня, ще отчита оставащото време до старта на операцията в 00.00 часа на 19 септември.



Повече от 1000 са установените нарушения за периода 10-16 септември, показват резултатите от работата на сектор Пътна полиция -Враца. Съставените актове по Закона за движение по пътищата са към 180, а фишовете над 800. Установените водачи на моторни превозни средства след употреба на алкохол са 5; от тях с над 1,2 промила са 2 водачи. Неправоспособните шофьори, които са хванати в нарушение са 13. Проверките със специализирана техника за употреба на наркотични вещества са 106. Положителни  проби - 2. Брой пътно-транспортни произшествия с пострадали - 2;  при тях са ранени двама души и е загинал един човек.



Свободен достъп до музеите във Видин обявиха от общината в дните от 21 до 23 септември. Така Видин се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. За посетители ще бъдат отворени вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”.    


Враца ще се включи на 28 септември в отбелязването на 22-рата Международна нощ на прилепите. Инициативата ще се реализира в Природозащитен Център „Натура” от 18:30 ч. и се подготвя от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са направили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета.



Актьорът Иван Рангелов представя във Видин моноспектакъла
„Страсти Илиеви“. Режисьор е неговият баща Красимир Рангелов. Премиерата беше на откритата сцена в крепостта „Баба Вида“, а тази вечер представлението ще е от 19 часа в драматичния театър.


На 18 септември се навършва 1 година от кончината на Видинския митрополит Дометиан
. По този повод в храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" /Руската църква/ в столицата се отслужва панихида.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29