Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловците искат да се сведе до минимум популацията на дивите прасета

Снимка: Радио ВИДИН

Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември. Това предвижда заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов. В съобщението от 26 септември на пресцентъра на министерството на земеделието се казва, че във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатираното огнище на африканска чума по свинете в с. Тутраканци /област Варна/ се въвеждат ограничения в районите до границата с Румъния. Те са посочени в приложения към заповедта. В първата буферна зона, която обхваща до 5 км от границата с Румъния и до 10 км около с. Тутраканци, се забранява груповият лов. Това засяга 119 ловни дружинки от общо 2810 в България. Втората зона, в която груповият лов е разрешен, но без кучета, обхваща териториите между 5 и 10 км от границата с Румъния, респективно между 10 и 20 км около с. Тутраканци. За останалата част от България няма ограничения.

Проектът на заповедта, с която се ограничават ловните дейности в районите около Дунав и Варна, предизвика недоволство сред ловците. Повече от 200 ловци от Русе и региона блокираха във вторник за около половин час движението в района на граничния пункт "Дунав мост" в знак на протест. Със становище в подкрепа на ловците от Русенско излязоха и ловците от Видинския район.  Имат и подписка на част от председателите на ловни дружинки в областта.

"Чрез провеждането на лов в съседните зони, които са извън буферните зони, ще се увеличи концентрацията на диви прасета в зоните, в които не се ловуват и в зоните, в които не се използват ловни кучета- това е абсолютно изкуствено увеличение на тази популация и се концентрира дивеч от територии, в които се провежда в лов, към територии, в които не се провежда. Освен това, имаше препоръки от Българската агенция по безопасност на храните за намаляване до минимум на запаса на диво прасе, който е потенциално опасен", обобщи позицията на ловците от региона Кирил Иванов.

СнимкаПровеждането на лов извън буферни зони ще доведе до увеличение в пъти на популацията на дивите прасета в самите буферни зони. Те пък са близо до Румъния. Дивото прасе мигрира, в търсене на храна и по време на размножителния си период.

"Преминават Дунав постоянно диви прасета. По този начин се увеличава рискът от заразяване и случаи на африканска чума при дивото прасе в България."

Затова и популацията на дивите прасета трябва да бъде сведена до минимум, смятат ловците. Намаляването на буферните зони също не е решение на проблема. Ловците от Видинско предлагат като мярка да бъдат изградени 10,20,30-километрови зони от намерено огнище:

"Да не забравяме, че в България такова огнище на африканска чума по диво прасе все още няма."

В това огнище трябва да бъде сведена до минимум човешката дейност като събиране билки, дърводобив, движение на земеделска техника и т.н.

Снимка: ПП Врачански БалканВ предаването говорим и за Международната нощ на прилепите- ще бъде отбелязана за поредна година от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Инициативата ще се поведе от 18.30 часа в Природозащитен център „Натура”. Тази година темата ще бъде „Прилепите - легенди и суеверия“. Участниците ще могат да се включат в различни прилепни ателиета, игри и презентации. Входът е свободен за всички, които искат да научат малко известни факти и истории за прилепите по света.

"Всяка година ние поставяме различен акцент- тази година сме се спрели на темата „Прилепите - легенди и суеверия“. Ще разкажем малко повече за легендите, свързани с прилепите не само в България, но и съществуващите в Европа и света", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

На територията на парка се срещат около 29 вида прилепи. В Европа се срещат 35 вида, в България- 33.

Международната нощ на прилепите е част от международна кампания, чествана ежегодно по инициатива на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи - EUROBATS. Отбелязана за първи път през 1990 година във Франция и Полша, днес тя се организира в повече от 30 държави, сред които и България. Инициативата цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Снимка“Туризмът и дигиталната трансформация” е тазгодишната тема на Световния ден на туризма, който се отбелязва днес. През последните години ставаме все по-зависими от новите технологии. В областта на туризма новите тенденции също показват широко използване на технологични приложения. Бумът в технологиите води и до цялостно преосмисляне на сектора. Нужни са радикални иновации чрез дигитални платформи. Така смята Александър Драгостинов- магистър по туризъм в Международното висше бизнес училище в Ботевград (България) и програмист от 13 години. В момента провежда тестове на платформа- иновативен туристически продукт, която ще бъде пусната на пазара тази година.

"Опитваме се в България да си направим цялостен туристически продукт и да дадем свързаност на целия ни туристически сектор", каза Александър Драгостинов пред Цветомир Цветанов.

Според Световния икономически форум очакваме в следващото десетилетие дигитализацията да бъде от основно значение за туристическата индустрия. Компаниите трябва да се възползват от тези тенденции бързо или поне да се подготвят за тяхното въздействие. По всичко личи, че промяната на туристическата индустрия едва сега започва.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50