Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познаваме ли зоните от НАТУРА 2000 в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

В област Видин има няколко защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000- добре познати и ползвани от хората места за посещение и туризъм.

"Местата, които влизат в тази екологична мрежа, всъщност те са дълбоко познати на хората. Хората ги ползват с години, дори с векове и това са места, които ние редовно посещаваме с цел туризъм, с цел отдих със семейството, да прекараме няколко часа на открито. Но обикновено ние не знаем, че или тези самите места са част от тази екологична мрежа НАТУРА 2000, или те се намират в непосредствена близост до места, в които се съхраняват местообитания на редки и на застрашени от изчезване видове, както растения, така и животни в нашата природа", обясни Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

В област Видин има 14 защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Обявени са с цел опазване на характерни местообитания. Това са най- често гори или различни тревни съобщества.

Снимка"В района на Видин това са защитените зони "Макреш", "Видбол", "Войница", "Цар Петрово", те са много. Най- близо до Видин се намират "Оризището" и "Видински парк". "Оризището" е в непосредствена близост до града,  но тъй като представлява една идеална система от канали, около тях има тръстикови и папурови полета, ливади и пасища, всъщност е идеално място за редица редки видове. Например, там се среща видрата. Този бозайник е застрашен от изчезване в световен мащаб и води един потаен начин на живот, защото излиза само вечер на сушата и затова е много трудно да бъде видяна."

Други защитени зони са остров Голя и остров Кутово в река Дунав:

"Едни изключително богати на видове места, ценни от природозащитна гледна точка. На остров Голя се намира гнездяща колония от няколко интересни вида чапли. Там се среща още един вид, който е застрашен от изчезване в световен мащаб- това е малкият корморан. Това са едни прекрасни острови, на които са съхранени и алувиални гори."

Остров Близнаците също е част от НАТУРА 2000.

Снимка"Когато говорим за туризъм, особено в района около Видин има две защитени зони, които са много интересни- "Макреш" и "Видбол". В близост до тях се намира Рабишкото езеро, което е прославено с една интересна легенда, че в него живее чудовище. Чудовище, което издава, особено по време на мъгла, един силен звук все едно се чува воден бик. В действителност в нашата природа има един вид птица, която се нарича голям воден бик и тя е много интересна, много рядка. Също води потаен начин на живот и тъй като идеално се слива по своята окраска с тръстиката, много трудно може да бъде забелязана. Близо до гнездата си този голям воден бик наистина издава един много силен звук, основно привечер или много рано сутрин. Този звук много наподобява на бученето на бик."

До тези две защитени зони може още да бъде видян Раковишкият манастир. В близост се намира и пещерата "Магура". Защитените зони около Видин са обявени по Директивата на местообитанията и все още не са официално приети от Министерството на околната среда и водите.

Екологичните зони в областите Враца и Монтана са едни от най- големите в Северозападна България. Една от тях е защитена зона "Врачански Балкан", която е обявена с цел опазване на редки, застрашени от изчезване видове птици. В нея попада Природен парк "Врачански Балкан"- вторият по големина в нашата страна.

Снимка"Паркът предлага много интересни природни забележителности. Най- известна е "Вратцата"- това е проходът, който е специфичен с високите си скали, който е много популярен сред алпинистите в България. В него има над 140 алпийски тура, на които те катерят. През прохода преминава пътят, който води към друга природна забележителност. Това е популярната пещера "Леденика". В района много известен е най- високият водопад "Скакля", който се намира само на километър и половина от Враца и от който се разкриват прекрасни гледки", допълни Мариана Вълчева.

Друг водопад, който привлича вниманието на туристите, е Боров камък. До него може да се стигне по екопътеката от село Згориград. Известна забележителност в района е и Черепишкият манастир.

СнимкаЗападен Балкан е другата голяма защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Много красив район, който привлича с чистите букови гори, в които живеят редки и защитени видове. В голямата си площ се припокрива със Западна Стара планина и Предбалкана, която е защитена зона за природните местообитания.

"Надявам се повечето хора вече да са опитвали сладката от горски плодове на Мая от село Превала. Това са едни сладка, които тя произвежда от горски плодове, които събира директно от природата. От такава защитена зона. В района се намира хижа "Горски рай", на около 15-ина километра от Чупрене. Едно великолепно място, от което тръгват различни пътеки към Западен Балкан. В иглолистните гори, малко по- нависоко, се среща глухарят, който е защитен вид."

В района се среща и синявицата- много красива птица, известна още като синята гарга. Гнезди в хралупи на стари дървета. Белоградчишките скали в района са много популярни сред туристите. Често посещавана е и пещерата "Венеца" до село Орешец.

"Това е пещера, в която се среща най-големият сталактон у нас, с диаметър около 25 метра."

СнимкаДруга защитена зона е "заключена" между Козлодуй, Вълчедръм и Хайредин- Златията. Това е най- голямата незаселена и равна площ. Земя, която е много плодородна:

"Това е защитена зона от НАТУРА 2000, която е обявена с цел опазване на птиците, защото е единственото място в нашата страна, където през последните години се наблюдава дроплата. Дроплата е най- едрата птица в нашата природа, която вече се счита, че е изчезнала като гнездящ вид и то още в края на 19 - средата на 20 век."

През зимата могат да бъдат наблюдавани и малки белочели гъски.

Защитените зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 са определяни у нас на база научни критерии. Проучванията на терен са правени преди около десетина година. На база двете европейски директиви /за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания/, са изготвени документации за защитените зони и са предложени на Министерството на околната среда и водите да бъдат приети в екологичната мрежа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50