Бъдеще за малкия бизнес у нас

Снимка: Шипков мармалад Детски спомен
326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да се възползват от новата Програма на Българска банка за развитие по Плана "Юнкер" за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 милиона лева.

Преди две години евродепутатът Владимир Уручев и "Джуниър Ачийвмънт" стартираха проекта "Предприемачи на бъдещето". Все повече млади хора проявяват интерес към теми като биоикономика, борба с измененията на климата, биологично земеделие и устойчиво производство на храни, технологични и социални иновации в земеделието и др. Крайната цел е да се постигне обществен консенсус, че обучението по предприемачество е необходим елемент от образователната програма на българските училища и университети, каза за Радио ВИДИН евродепутатът. Трябва да се преодолее лошата слава, която предприемачеството има в България, обясни Уручев. Той даде и пример за успешна учебна компания, която преработва цветовете от българската роза.

"Могат да се получат нещата, има добро разбиране предприемачеството да стане учебна дисциплина. Вероятно няма да е от задължителните, но без това не може. Когато родителите не са се занимавали с това, децата няма от кого да почерпят опит. Целта е по-бързо да преодолеем тази празнина, повече хора да поемат самостоятелно по пътя си..."
, обясни Уручев.

Регионалното сдружение на малкия и среден бизнес - Враца започва на 11 октомври изпълнението на проект „Програма BASE  - моят бизнес е моето бъдеще“.  Адресиран е към нуждата от създаване на предприемаческа култура, умения и практически знания у пълнолетни активни граждани, предимно от Северозападния район, които имат желание да започнат свой малък бизнес като лична житейска стратегия. Програмата е уникална по рода си, тъй като е създадена от малкия бизнес за малкия бизнес и за разлика от други подобни инициативи, разчита на частно, а не европейско финансиране. 

Откриването на обучителната програма по предприемачество ще се проведе на 11 октомври, в четвъртък, от 14 ч. /в новооткрит хотел “Лева” във Враца, който ще бъде и домакин на лекциите, част от програмата, както и на неформалните срещи на бъдещите предприемачи/. На церемонията се очаква да присъстват официални гости, членове на сдружението, участниците в BASE, партньори и медии. Ще се постави акцент върху навременното стартиране на проекти като BASE, стимулирането на малкия и средния бизнес в региона, създаването на нови устойчиви бизнеси, подкрепата за развитие на предприемаческия дух и вярата в потенциала на България.

СнимкаСрещаме ви с едни истински предприемачи, които с цената на всичко решават да пробият в хранителния бранш. Производството им е уникално по рода си, защото припомня старите вкусове от едно време, а амбицията им е да наложат на световния пазар напитка от шипки. Малката фирма на Даниела Василева от Враца е специализирана в преработката на шипки. Фирмата е основана през 2012 г. от семейство Василеви.

"Идеята за създаването на малко цехче за производство на истински шипков мармалад се ражда спонтанно, когато семейството реши,че българският пазар се нуждае от качествения и отдавна забравен вкус на мармалада от нашето детство. Асортиментът включва шипков мармалад, нектар и пюре от бодливия плод. Новостите, които съвсем скоро ще се появят на пазара са шипковото масло и дори напитка- сайдер от шипки. Възвърнахме българския продукт на пазара, предлагаме само качествени неща. Създадохме фирмата преди 6 години по европейски проект със субсидии", обясни Даниела Василева.

Малкият преработвателен цех се намира във врачанското село Паволче. Справят се със собствени сили в производството, за брането на плодовете търсят помощници и изкупуват набраното.  

Георги Василев е другият съдружник в семейната компания. Негова е идеята скоро да наложи на българския и световния пазар нова напитка- сайдер от шипки. Смелата идея на учителя по професия му дошла от старите рецепти за натурално пенливо вино. Предвиждат още да произвеждат и брашно от семената на шипката.

"Върнахме на пазара пюрето от шипка, което изчезна с годините. Следващата ми идея е за вино от шипки, самърсбито което толкова се харесва, сайдерът, подобно ще бъде. Рецептата е от поколения, на шестия ден се прекратява процесът, изваждат се шипките. Естествено пенливо е, няма нищо изкуствено в десертното вино. Ще изкараме на пазара и масло от шипки, за кожни проблеми и добра хидратация. От брашното пък стават невероятни сладки с всички полезни минерали и витамини от плода. Проектът ни е за производство на консерви, но за сега се фокусираме само върху шипката"
, обясни Василев. А на въпроса как оцелява малкият бизнес в Северозапада, отговорът е - с високо качество и грижа за всеки клиент.
 
Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18