Бъдеще за малкия бизнес у нас

Снимка: Шипков мармалад Детски спомен
326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да се възползват от новата Програма на Българска банка за развитие по Плана "Юнкер" за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 милиона лева.

Преди две години евродепутатът Владимир Уручев и "Джуниър Ачийвмънт" стартираха проекта "Предприемачи на бъдещето". Все повече млади хора проявяват интерес към теми като биоикономика, борба с измененията на климата, биологично земеделие и устойчиво производство на храни, технологични и социални иновации в земеделието и др. Крайната цел е да се постигне обществен консенсус, че обучението по предприемачество е необходим елемент от образователната програма на българските училища и университети, каза за Радио ВИДИН евродепутатът. Трябва да се преодолее лошата слава, която предприемачеството има в България, обясни Уручев. Той даде и пример за успешна учебна компания, която преработва цветовете от българската роза.

"Могат да се получат нещата, има добро разбиране предприемачеството да стане учебна дисциплина. Вероятно няма да е от задължителните, но без това не може. Когато родителите не са се занимавали с това, децата няма от кого да почерпят опит. Целта е по-бързо да преодолеем тази празнина, повече хора да поемат самостоятелно по пътя си..."
, обясни Уручев.

Регионалното сдружение на малкия и среден бизнес - Враца започва на 11 октомври изпълнението на проект „Програма BASE  - моят бизнес е моето бъдеще“.  Адресиран е към нуждата от създаване на предприемаческа култура, умения и практически знания у пълнолетни активни граждани, предимно от Северозападния район, които имат желание да започнат свой малък бизнес като лична житейска стратегия. Програмата е уникална по рода си, тъй като е създадена от малкия бизнес за малкия бизнес и за разлика от други подобни инициативи, разчита на частно, а не европейско финансиране. 

Откриването на обучителната програма по предприемачество ще се проведе на 11 октомври, в четвъртък, от 14 ч. /в новооткрит хотел “Лева” във Враца, който ще бъде и домакин на лекциите, част от програмата, както и на неформалните срещи на бъдещите предприемачи/. На церемонията се очаква да присъстват официални гости, членове на сдружението, участниците в BASE, партньори и медии. Ще се постави акцент върху навременното стартиране на проекти като BASE, стимулирането на малкия и средния бизнес в региона, създаването на нови устойчиви бизнеси, подкрепата за развитие на предприемаческия дух и вярата в потенциала на България.

СнимкаСрещаме ви с едни истински предприемачи, които с цената на всичко решават да пробият в хранителния бранш. Производството им е уникално по рода си, защото припомня старите вкусове от едно време, а амбицията им е да наложат на световния пазар напитка от шипки. Малката фирма на Даниела Василева от Враца е специализирана в преработката на шипки. Фирмата е основана през 2012 г. от семейство Василеви.

"Идеята за създаването на малко цехче за производство на истински шипков мармалад се ражда спонтанно, когато семейството реши,че българският пазар се нуждае от качествения и отдавна забравен вкус на мармалада от нашето детство. Асортиментът включва шипков мармалад, нектар и пюре от бодливия плод. Новостите, които съвсем скоро ще се появят на пазара са шипковото масло и дори напитка- сайдер от шипки. Възвърнахме българския продукт на пазара, предлагаме само качествени неща. Създадохме фирмата преди 6 години по европейски проект със субсидии", обясни Даниела Василева.

Малкият преработвателен цех се намира във врачанското село Паволче. Справят се със собствени сили в производството, за брането на плодовете търсят помощници и изкупуват набраното.  

Георги Василев е другият съдружник в семейната компания. Негова е идеята скоро да наложи на българския и световния пазар нова напитка- сайдер от шипки. Смелата идея на учителя по професия му дошла от старите рецепти за натурално пенливо вино. Предвиждат още да произвеждат и брашно от семената на шипката.

"Върнахме на пазара пюрето от шипка, което изчезна с годините. Следващата ми идея е за вино от шипки, самърсбито което толкова се харесва, сайдерът, подобно ще бъде. Рецептата е от поколения, на шестия ден се прекратява процесът, изваждат се шипките. Естествено пенливо е, няма нищо изкуствено в десертното вино. Ще изкараме на пазара и масло от шипки, за кожни проблеми и добра хидратация. От брашното пък стават невероятни сладки с всички полезни минерали и витамини от плода. Проектът ни е за производство на консерви, но за сега се фокусираме само върху шипката"
, обясни Василев. А на въпроса как оцелява малкият бизнес в Северозапада, отговорът е - с високо качество и грижа за всеки клиент.
 
Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Вярваме ли в магии и врачки

Вярва ли българинът в магии и нетрадиционни лечения и защо ходи на врачки, гледачки, гадателки и екстрасенси? Това е въпросът, на който търсим отговор днес в "Посоките на делника". Насочихме се към тази тема, защото не намаляват случаите, когато на хората се предлага "разваляне на черна магия" срещу солидна сума пари. Данните от..

публикувано на 21.02.19 в 11:10

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37