Бъдеще за малкия бизнес у нас

Снимка: Шипков мармалад Детски спомен
326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да се възползват от новата Програма на Българска банка за развитие по Плана "Юнкер" за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 милиона лева.

Преди две години евродепутатът Владимир Уручев и "Джуниър Ачийвмънт" стартираха проекта "Предприемачи на бъдещето". Все повече млади хора проявяват интерес към теми като биоикономика, борба с измененията на климата, биологично земеделие и устойчиво производство на храни, технологични и социални иновации в земеделието и др. Крайната цел е да се постигне обществен консенсус, че обучението по предприемачество е необходим елемент от образователната програма на българските училища и университети, каза за Радио ВИДИН евродепутатът. Трябва да се преодолее лошата слава, която предприемачеството има в България, обясни Уручев. Той даде и пример за успешна учебна компания, която преработва цветовете от българската роза.

"Могат да се получат нещата, има добро разбиране предприемачеството да стане учебна дисциплина. Вероятно няма да е от задължителните, но без това не може. Когато родителите не са се занимавали с това, децата няма от кого да почерпят опит. Целта е по-бързо да преодолеем тази празнина, повече хора да поемат самостоятелно по пътя си..."
, обясни Уручев.

Регионалното сдружение на малкия и среден бизнес - Враца започва на 11 октомври изпълнението на проект „Програма BASE  - моят бизнес е моето бъдеще“.  Адресиран е към нуждата от създаване на предприемаческа култура, умения и практически знания у пълнолетни активни граждани, предимно от Северозападния район, които имат желание да започнат свой малък бизнес като лична житейска стратегия. Програмата е уникална по рода си, тъй като е създадена от малкия бизнес за малкия бизнес и за разлика от други подобни инициативи, разчита на частно, а не европейско финансиране. 

Откриването на обучителната програма по предприемачество ще се проведе на 11 октомври, в четвъртък, от 14 ч. /в новооткрит хотел “Лева” във Враца, който ще бъде и домакин на лекциите, част от програмата, както и на неформалните срещи на бъдещите предприемачи/. На церемонията се очаква да присъстват официални гости, членове на сдружението, участниците в BASE, партньори и медии. Ще се постави акцент върху навременното стартиране на проекти като BASE, стимулирането на малкия и средния бизнес в региона, създаването на нови устойчиви бизнеси, подкрепата за развитие на предприемаческия дух и вярата в потенциала на България.

СнимкаСрещаме ви с едни истински предприемачи, които с цената на всичко решават да пробият в хранителния бранш. Производството им е уникално по рода си, защото припомня старите вкусове от едно време, а амбицията им е да наложат на световния пазар напитка от шипки. Малката фирма на Даниела Василева от Враца е специализирана в преработката на шипки. Фирмата е основана през 2012 г. от семейство Василеви.

"Идеята за създаването на малко цехче за производство на истински шипков мармалад се ражда спонтанно, когато семейството реши,че българският пазар се нуждае от качествения и отдавна забравен вкус на мармалада от нашето детство. Асортиментът включва шипков мармалад, нектар и пюре от бодливия плод. Новостите, които съвсем скоро ще се появят на пазара са шипковото масло и дори напитка- сайдер от шипки. Възвърнахме българския продукт на пазара, предлагаме само качествени неща. Създадохме фирмата преди 6 години по европейски проект със субсидии", обясни Даниела Василева.

Малкият преработвателен цех се намира във врачанското село Паволче. Справят се със собствени сили в производството, за брането на плодовете търсят помощници и изкупуват набраното.  

Георги Василев е другият съдружник в семейната компания. Негова е идеята скоро да наложи на българския и световния пазар нова напитка- сайдер от шипки. Смелата идея на учителя по професия му дошла от старите рецепти за натурално пенливо вино. Предвиждат още да произвеждат и брашно от семената на шипката.

"Върнахме на пазара пюрето от шипка, което изчезна с годините. Следващата ми идея е за вино от шипки, самърсбито което толкова се харесва, сайдерът, подобно ще бъде. Рецептата е от поколения, на шестия ден се прекратява процесът, изваждат се шипките. Естествено пенливо е, няма нищо изкуствено в десертното вино. Ще изкараме на пазара и масло от шипки, за кожни проблеми и добра хидратация. От брашното пък стават невероятни сладки с всички полезни минерали и витамини от плода. Проектът ни е за производство на консерви, но за сега се фокусираме само върху шипката"
, обясни Василев. А на въпроса как оцелява малкият бизнес в Северозапада, отговорът е - с високо качество и грижа за всеки клиент.
 
Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19