Бъдеще за малкия бизнес у нас

Снимка: Шипков мармалад Детски спомен
326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да се възползват от новата Програма на Българска банка за развитие по Плана "Юнкер" за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 милиона лева.

Преди две години евродепутатът Владимир Уручев и "Джуниър Ачийвмънт" стартираха проекта "Предприемачи на бъдещето". Все повече млади хора проявяват интерес към теми като биоикономика, борба с измененията на климата, биологично земеделие и устойчиво производство на храни, технологични и социални иновации в земеделието и др. Крайната цел е да се постигне обществен консенсус, че обучението по предприемачество е необходим елемент от образователната програма на българските училища и университети, каза за Радио ВИДИН евродепутатът. Трябва да се преодолее лошата слава, която предприемачеството има в България, обясни Уручев. Той даде и пример за успешна учебна компания, която преработва цветовете от българската роза.

"Могат да се получат нещата, има добро разбиране предприемачеството да стане учебна дисциплина. Вероятно няма да е от задължителните, но без това не може. Когато родителите не са се занимавали с това, децата няма от кого да почерпят опит. Целта е по-бързо да преодолеем тази празнина, повече хора да поемат самостоятелно по пътя си..."
, обясни Уручев.

Регионалното сдружение на малкия и среден бизнес - Враца започва на 11 октомври изпълнението на проект „Програма BASE  - моят бизнес е моето бъдеще“.  Адресиран е към нуждата от създаване на предприемаческа култура, умения и практически знания у пълнолетни активни граждани, предимно от Северозападния район, които имат желание да започнат свой малък бизнес като лична житейска стратегия. Програмата е уникална по рода си, тъй като е създадена от малкия бизнес за малкия бизнес и за разлика от други подобни инициативи, разчита на частно, а не европейско финансиране. 

Откриването на обучителната програма по предприемачество ще се проведе на 11 октомври, в четвъртък, от 14 ч. /в новооткрит хотел “Лева” във Враца, който ще бъде и домакин на лекциите, част от програмата, както и на неформалните срещи на бъдещите предприемачи/. На церемонията се очаква да присъстват официални гости, членове на сдружението, участниците в BASE, партньори и медии. Ще се постави акцент върху навременното стартиране на проекти като BASE, стимулирането на малкия и средния бизнес в региона, създаването на нови устойчиви бизнеси, подкрепата за развитие на предприемаческия дух и вярата в потенциала на България.

СнимкаСрещаме ви с едни истински предприемачи, които с цената на всичко решават да пробият в хранителния бранш. Производството им е уникално по рода си, защото припомня старите вкусове от едно време, а амбицията им е да наложат на световния пазар напитка от шипки. Малката фирма на Даниела Василева от Враца е специализирана в преработката на шипки. Фирмата е основана през 2012 г. от семейство Василеви.

"Идеята за създаването на малко цехче за производство на истински шипков мармалад се ражда спонтанно, когато семейството реши,че българският пазар се нуждае от качествения и отдавна забравен вкус на мармалада от нашето детство. Асортиментът включва шипков мармалад, нектар и пюре от бодливия плод. Новостите, които съвсем скоро ще се появят на пазара са шипковото масло и дори напитка- сайдер от шипки. Възвърнахме българския продукт на пазара, предлагаме само качествени неща. Създадохме фирмата преди 6 години по европейски проект със субсидии", обясни Даниела Василева.

Малкият преработвателен цех се намира във врачанското село Паволче. Справят се със собствени сили в производството, за брането на плодовете търсят помощници и изкупуват набраното.  

Георги Василев е другият съдружник в семейната компания. Негова е идеята скоро да наложи на българския и световния пазар нова напитка- сайдер от шипки. Смелата идея на учителя по професия му дошла от старите рецепти за натурално пенливо вино. Предвиждат още да произвеждат и брашно от семената на шипката.

"Върнахме на пазара пюрето от шипка, което изчезна с годините. Следващата ми идея е за вино от шипки, самърсбито което толкова се харесва, сайдерът, подобно ще бъде. Рецептата е от поколения, на шестия ден се прекратява процесът, изваждат се шипките. Естествено пенливо е, няма нищо изкуствено в десертното вино. Ще изкараме на пазара и масло от шипки, за кожни проблеми и добра хидратация. От брашното пък стават невероятни сладки с всички полезни минерали и витамини от плода. Проектът ни е за производство на консерви, но за сега се фокусираме само върху шипката"
, обясни Василев. А на въпроса как оцелява малкият бизнес в Северозапада, отговорът е - с високо качество и грижа за всеки клиент.
 
Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00