В "Музикална зона" на 11 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 2 част

Снимка: www.onlinesheetmusic.com

Продължаваме историята на Джордж Гершуин, слушайки номера из мюзикълите му Oh, Kay и Strike Up the Band. Песни от тях се превръщат в стандарти. Strike Up the Band е крайъгълен камък в историята на музиката на Бродуей и е екранизиран, както е характерно за доста мюзикъли изобщо. Интересно е да се запознаем и с фактите около написването на симфоничната поема "Един американец в Париж". Шедьовър, представящ изтънчената музика на Гершуин е операта "Порги и Бес" – първата американска национална опера. Класически и същевременно повлиян от джаза е Концерт за пиано и оркестър във фа мажор. В него се долавят ритмите на чарлстона, блуса и рагтайма. Изпълнен е с младия ентусиазиран дух на американския живот. Кое е общото между хит на група "Металика" и първата част на Концерта за пиано и оркестър? Отговорът - в зона за "Класика и джаз". Слушайте ни след новините на Радио Видин в 11 ч.


Свързани новини

В "Музикална зона" на 04 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 1 част

Тази година се навършиха 120 г. от рождението на великия американски композитор и пианист Джордж Гершуин. Новатор, съчетал за пръв път класическия симфонизъм с елементи на джаз и поставил основата на смесените стилове, популярни до днес /кросоувър/...

публикувано на 04.10.18 в 08:00
Вижте още

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези,..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на..

публикувано на 14.02.19 в 12:51