В "Музикална зона" на 11 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 2 част

Снимка: www.onlinesheetmusic.com

Продължаваме историята на Джордж Гершуин, слушайки номера из мюзикълите му Oh, Kay и Strike Up the Band. Песни от тях се превръщат в стандарти. Strike Up the Band е крайъгълен камък в историята на музиката на Бродуей и е екранизиран, както е характерно за доста мюзикъли изобщо. Интересно е да се запознаем и с фактите около написването на симфоничната поема "Един американец в Париж". Шедьовър, представящ изтънчената музика на Гершуин е операта "Порги и Бес" – първата американска национална опера. Класически и същевременно повлиян от джаза е Концерт за пиано и оркестър във фа мажор. В него се долавят ритмите на чарлстона, блуса и рагтайма. Изпълнен е с младия ентусиазиран дух на американския живот. Кое е общото между хит на група "Металика" и първата част на Концерта за пиано и оркестър? Отговорът - в зона за "Класика и джаз". Слушайте ни след новините на Радио Видин в 11 ч.


Свързани новини

В "Музикална зона" на 04 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 1 част

Тази година се навършиха 120 г. от рождението на великия американски композитор и пианист Джордж Гершуин. Новатор, съчетал за пръв път класическия симфонизъм с елементи на джаз и поставил основата на смесените стилове, популярни до днес /кросоувър/...

публикувано на 04.10.18 в 08:00
Вижте още

В библиотека във Видин деца научиха как се празнува Коледа по света

В чуждоезиковата читалня на регионалната библиотеката "Михалаки Георгиев" във Видин деца учеха как се посреща Коледа по света. Гостуваха ученици от 3 и 4 клас на училище „Петко Славейков.“ Там ги посрещнаха и от отдела за изкуство, а..

публикувано на 11.12.18 в 17:00

Да запазим усмивката на Зара!

Когато се ражда човек, той започва да пише приказката на живота си. Осеяна с хубави и лоши моменти, приказката на всеки един от нас е шарена и емоционална. Различна е обаче тази на Велизара . Тя е едно прекрасно, слънчево дете, едва на 6 години, което..

обновено на 11.12.18 в 13:52

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на..

публикувано на 09.12.18 в 13:34

Любовта няма почивни дни

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина . Днес пред всички нас..

публикувано на 09.12.18 в 08:00

3-месечният Зак- енергичен, атлетичен палавник

В "97 лапи и една опашка" днес ви срещаме с един малък палавник- куче от породата Джак Ръсел териер. Тази порода е селектирана в Англия в началото на 19 век за лов на лисици от преподобния Джон Ръсел, от когото приема името си. Смята са, че тези кучета..

публикувано на 07.12.18 в 16:33