В "Музикална зона" на 11 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 2 част

Снимка: www.onlinesheetmusic.com

Продължаваме историята на Джордж Гершуин, слушайки номера из мюзикълите му Oh, Kay и Strike Up the Band. Песни от тях се превръщат в стандарти. Strike Up the Band е крайъгълен камък в историята на музиката на Бродуей и е екранизиран, както е характерно за доста мюзикъли изобщо. Интересно е да се запознаем и с фактите около написването на симфоничната поема "Един американец в Париж". Шедьовър, представящ изтънчената музика на Гершуин е операта "Порги и Бес" – първата американска национална опера. Класически и същевременно повлиян от джаза е Концерт за пиано и оркестър във фа мажор. В него се долавят ритмите на чарлстона, блуса и рагтайма. Изпълнен е с младия ентусиазиран дух на американския живот. Кое е общото между хит на група "Металика" и първата част на Концерта за пиано и оркестър? Отговорът - в зона за "Класика и джаз". Слушайте ни след новините на Радио Видин в 11 ч.


Свързани новини

В "Музикална зона" на 04 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 1 част

Тази година се навършиха 120 г. от рождението на великия американски композитор и пианист Джордж Гершуин. Новатор, съчетал за пръв път класическия симфонизъм с елементи на джаз и поставил основата на смесените стилове, популярни до днес /кросоувър/...

публикувано на 04.10.18 в 08:00
Вижте още
басейн

Лятото- сезонът на басейните

Колкото повече се покачват температурите, толкова повече се увеличава и желанието у нас да се разхладим. Не всеки обаче има късмет да живее близо до море, затова и заместваме морските плажове с басейни. Сезонът за градските плажове обикновено се открива..

публикувано на 17.06.19 в 15:53

"Неделник" от 16 юни 2019 година

Ето го "Неделника"! Преглеждаме за начало старите вестници. В неделя православната църква отбеляза един от големите си празници - Петдесетница . Празникът възпоменава слизането по чуден начин на св. Дух над апостолите. Това велико..

публикувано на 17.06.19 в 11:18

Музикален понеделник с Vaya Con Dios

Всеки понеделник в "Музикална зона" събираме най- хубавите песни  на най-големите звезди от световната и родната музикална сцена и ви ги подаряваме в ефира на радио Видин. Този понеделник нашите музикални герои са Vaya Con Dios. Vaya Con Dios (в превод..

публикувано на 17.06.19 в 09:49

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха:..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак..

публикувано на 09.06.19 в 14:37