В "Музикална зона" на 11 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 2 част

Снимка: www.onlinesheetmusic.com

Продължаваме историята на Джордж Гершуин, слушайки номера из мюзикълите му Oh, Kay и Strike Up the Band. Песни от тях се превръщат в стандарти. Strike Up the Band е крайъгълен камък в историята на музиката на Бродуей и е екранизиран, както е характерно за доста мюзикъли изобщо. Интересно е да се запознаем и с фактите около написването на симфоничната поема "Един американец в Париж". Шедьовър, представящ изтънчената музика на Гершуин е операта "Порги и Бес" – първата американска национална опера. Класически и същевременно повлиян от джаза е Концерт за пиано и оркестър във фа мажор. В него се долавят ритмите на чарлстона, блуса и рагтайма. Изпълнен е с младия ентусиазиран дух на американския живот. Кое е общото между хит на група "Металика" и първата част на Концерта за пиано и оркестър? Отговорът - в зона за "Класика и джаз". Слушайте ни след новините на Радио Видин в 11 ч.


Свързани новини

В "Музикална зона" на 04 октомври 2018 слушаме Джордж Гершуин – 1 част

Тази година се навършиха 120 г. от рождението на великия американски композитор и пианист Джордж Гершуин. Новатор, съчетал за пръв път класическия симфонизъм с елементи на джаз и поставил основата на смесените стилове, популярни до днес /кросоувър/...

публикувано на 04.10.18 в 08:00
Вижте още

Подмяна на електрическите стълбове тревожи жители на "Нов път"

Подмяна на електрически стълбове на улица "Байкал" във видинския квартал "Нов път" разтревожи хората. Те се опасяват, че таблата ще бъдат поставени високо и няма да имат достъп до електромерите. "Виждаме, че те са много високи, 12 метра. Виждаме и че..

публикувано на 15.10.18 в 15:40

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е..

публикувано на 15.10.18 в 14:02

Във Видин отбелязаха Деня на белия бастун

Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50..

публикувано на 15.10.18 в 13:47

"Музикална зона": В деня на белия бастун даваме път на незрящите певци

  Международният ден на белия бастун отбелязваме днес. Обявен е през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за международен символ четири години по- късно.    Днес в „Музикална..

публикувано на 15.10.18 в 09:41

Господ сее в нашите сърца, затова нека създадем в себе си добра и плодовита почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да..

публикувано на 14.10.18 в 08:00

Самър- 9-годишната красавица с характер

Самър e чисто бяла, 9-годишна котка, порода турска ангора- една от древните дългокосмести породи котки. Идва във Видин, когато е на една година, случайно и уж за кратко време, но Краси Хараламбова се влюбва в нея от пръв поглед: "Малкият син се прибира..

публикувано на 12.10.18 в 16:45