Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ "Цар Симеон Велики" спечели състезанието "Аз познавам Видин"

6
Снимка: Красимир Каменов

Отборът на СУ "Цар Симеон Велики" спечели 10-ото юбилейно ученическо състезание „Аз познавам Видин”, което се проведе в залата на Общинския съвет. Тази година надпреварата беше под наслов "Какво бих направил за своя град". Пет отбора от видинските училища "Любен Каравелов", "Цар Симеон Велики", "Иван Вазов", "Петко Славейков" и "Св. Св. Кирил и Методий" участваха в състезанието. Преди началото на съревнованието специалните гости на събитието- децата от детска градина "Славейче" изпълниха песен за Видин. 

Всеки отбор направи в рамките на 20 минути своя презентация по темата, като акцентът беше към подобряване на инфраструктурата, опазване на паметниците на културата, историческите забележителности, по-пълноценно използване на река Дунав и екологията. Отборът-победител на "Цар Симеон Велики" представи своето виждане за града, като учениците влязоха в ролите на кмет и заместник кметове. Жури с председател уредника във видинския музей Десислава Божидарова определи победителя. Отборът от СУ "Цар Симеон Велики" получи от заместник кмета на Видин Венци Пасков "ключа на Видин”, който ще бъде съхраняван една година в училището. Всички участници получиха за спомен от състезанието по едно звънче и пъзел.
Надпреварата „Аз познавам Видин” се провежда по повод Димитровден, духовния празник на Видин.
Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предстои 15-ият преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

На 11-и и 12-и май Вършец ще бъде домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, като участниците ще бъдат от цялата страна – съобщи кметът на общината Иван Лазаров.  "Готови сме, празнично ни е. Да не забравяме, че духовата музика е част от традициите и фолклора на Северозапада. Надяваме се и времето да е..

публикувано на 08.05.24 в 16:46

Съдът наказа мъж, превозвал мигранти в Монтанско

Наложено е наказание на обвиняем по дело на Районна прокуратура - Монтана за незаконно подпомагане на мигранти , съобщиха от Апелативната прокуратура в София. През октомври миналата година в района на прохода "Петрохан" той е превозвал с лек автомобил 7 граждани на Сирия. Мигрантите не притежавали документи за самоличност, като сред тях имало и..

публикувано на 08.05.24 в 16:39

Възстановка на римски празник ще се състои в Дреновец

На 12 май в ружинското село Дреновец ще се проведе възстановка на римския пролетен празник, посветен на богинята Флора, наречен от домакините фестивал "Флоралия" . Повече за инициативата разказа кметът на община Ружинци Александър Александров : "За втора година провеждаме римския фестивал "Флоралия", който е посветен на богинята Флора. С него..

публикувано на 08.05.24 в 15:57

Национална библиотечна седмица и „Зелено четене“ започват във Враца през май

В периода от 13-и до 18 май 2024 г., Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца организира Дни на отворените врати, които ще се проведат в рамките на осемнадесетата Национална библиотечна седмица , инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“. Темата тази..

публикувано на 08.05.24 в 15:20

Дискусия за развитието на читалищата се проведе във Видин

Дискусия за новите идеи и възможности за развитие на читалищата организира във Видин Съюзът на народните читалища съвместно с Министерството на културата и Областната администрация. Според председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов , дискусията е наложена от предизвикателствата на времето: "Пак ние трябва да потърсим..

публикувано на 08.05.24 в 15:13

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май ще се проведе 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

публикувано на 08.05.24 в 13:00

Врачанин отглежда 20 магарета, иска да опази вида

Днешният  Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец" . Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00