Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преклонихме се пред будителите

13
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

С празнично шествие по площад "Бдинци" до барелефа на свети Софроний Врачански и поднасяне на венци и цветя отбелязаха 1 ноември- Деня на народните будители във Видин
Слово произнесе кметът на общината Огнян Ценков:
"За нас, Денят на народните будители е празник, съизмерим с Деня на българската просвета и култура, на славянската писменост. Той обединява делото на книжовници и просветители, на писатели и революционери. Ние се гордеем, че във Видин съществува такова знаково място, където днес ще се поклоним. Те ще бъдат запомнени от историята завинаги. Честит празник!"
Областният управител на Видин Албена Георгиева също отправи пожелания в празничния ден, както и  Видинският митрополит Даниил.
Десетки граждани показаха признателност към делото на народните будители. Деца и възрастни с гордост се включиха и в шествието:
"Празнуваме Деня на будителите. Сещам се за Паисий Хилендарски, Петър Берон. Не се сещам за будители в днешно време, трудно ми е... Будители много и Ботев, и Вапцаров, и Левски... Денят на будителите е. Сещам се за Иван Вазов, написал е много стихове, Паисий Хилендарски. В днешно време будители са учителите..."
СнимкаПърва копка на бъдещия паметник на популярния кинорежисьор Людмил Кирков във Враца се превърна в кулминацията на тържествата, организирани и посветени на 1 ноември – Деня на будителите. Намеренията са монументът, който ще бъде издигнат в градинката пред Дома на науката и техниката, да бъде открит на 24 май догодина.

Актьорът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран от емблематичния филм на Кирков – „Момчето си отива“, дойде заради първата копка.

„Благодаря на Враца, че почита своите граждани и будители. Горд съм да съм тук сред вас и ще се радвам да идвам пак по подобни поводи“, каза Трифонов, който е и председател на инициативния комитет, чийто заместник-председател и основна движеща сила е Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката.

Кметът Калин Каменов:

„Важно е да пазим родовата си памет. Изграждайки този паметник, ние ще отдадем заслужено уважение и почит към този голям кинорежисьор и актьор и ще запазим неговата следа в българското кино.”

Людмил Кирков е автор на 16 знакови за родното кино филма, сред които сниманият в родния му град „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, Матриархат“, „Оркестър без име“ и „Равноденствие“. Почитането на паметта на българския кинорежисьор ще продължи и през декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков - 14 декември и когато е починал – 12 декември, в градската концертна зала ще се прожектират безплатно негови филми. Поканени са да присъстват и актьори, участвали в незабравимите български ленти.

Врачанският митрополит Григорий благослови добрите намерения на организаторите и пожела повече подобни добри дела.

От инициативния комитет посочиха и банкова сметка, в която набират средства за каузата. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.

По-рано през деня пред паметника на духовния покровител на Враца – св. Софроний Врачански, се състоя традиционното тържество, в което ученици, учители, общественици и други съвременни будители се поклониха пред делото на своите предци.

Снимка: Община МездраС музикално-поетична програма бе отбелязан Деня на народните будители в Мездра. Ученици от ОУ „Христо Ботев”, с художествен ръководител Христинка Иванова, изнесоха тематичен рецитал.

Младите дарования от Център за подкрепа за личностно развитие Йоана Лиловска, Елена Митова изпълниха „Една българска роза” и „Ясен месец веч изгрява”. Ученици от ПГ „Алеко Константинов” бяха подготвили презентация, посветена на Деня на будителите.

„Днес, от дистанцията на изминалите векове, още по-убедително звучат думите на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“ Днес ние сме тези, които трябва да се погрижим за бъднините на Родината“, каза в приветственото си слово кметът на общината Генади Събков.

Програмата завърши с песента „За теб, Българийо”, изпълнена от Борислава Стоименова.

Снимка: Община Козлодуй

По случай Деня на народните будители в Зрителната зала на Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879“, гр. Козлодуй се проведе по нов начин честването на празника. Активни участници бяха млади хора от всички училища в община Козлодуй. Те бяха главни действащи лица по проект за създаване на седемминутен филм, в който трябваше да разкажат през техния поглед разбирането им за традиционен или съвременен будител. Прожекциите, които бяха представени в залата на 1 ноември, са изцяло плод на техните усилия и творчески стремления. Учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Гложене отправиха послания към младите, които ни трогнаха с проникновеността си. Дванайсетокласниците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Козлодуй ни припомниха историята на местния патриот и книжовник проф. Марин Андреев. Филмът на екипа от СУ „Христо Ботев“, гр. Козлодуй ни даде увереност, че младите хора имат лично мнение и знаят как да го изразяват. Младежите от ПГЯЕ „Игор Курчатов“, гр. Козлодуй ни впечатлиха със задълбоченото си изследване по темата. Ентусиазъм и творчество бликаше и от филма на учениците от ОУ „Васил Априлов“, с. Хърлец. А единайсетокласниците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Козлодуй показаха зашеметяващи кадри и естетически усет. Филмът на учениците от „Св. св. Кирил и Методий“, с. Бутан ни развълнува с емоционалната история за техния учител Янко Морунов, който макар и да не им преподава вече, стана видно, че е оставил дълбока следа в сърцата и умовете им. Кулминацията на вечерта бе етюдът на театралната трупа към ЦПЛР – ОДК, гр. Козлодуй, който те бяха създали специално за празника. Основен идеен катализатор на спектакъла бе отново ученичка – Валери Дуцова.

Преди събитието в читалището над 90 младежи се включиха в традиционното факелно шествие по повод Деня на народните будители.

Община Козлодуй изказва благодарност на всички участници в празника.

Представители на клуб “Будители народни” и общински комитет “Васил Левски” поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Монтана. Бившите учители, историци, краеведи и радетели се преклониха пред подвига на борците за свобода. Поводът беше 1 ноември, Деня на народните будители, съобщи Траяна Ценова, председател на клуб “Будители народни”:
"Този празник е всенароден, всебългарски, който води началото си официално от 1923 година. Прекъсван поради политически събития и войни, той е възстановен отново през 1992 година..."
СнимкаДжобни издания на учебници по математика излага в изложба Регионалния исторически музей в Монтана. Изложбата „Учебници и учебни пособия - от края на XIX век до днес“ е подредена в Експозиционната зала на музея, на ул. „Граф Игнатиев“ 3 по повод празника. Всеки посетител ще може да си вземе и късметче с мъдра мисъл, напомняща за ползата от придобитите знания, съобщи директорката на историческия музей д-р Ваня Иванова:
"Могат да видят действително как се променят като формати, като полиграфическо оформление учебниците през различни исторически периоди."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15

Електромобил ще извършва социални и административни услуги в Мизия

Община Мизия купи електрически автомобил за нуждите на администрацията, съобщиха от местната управа. Той ще бъде използван за обезпечаване на широк кръг от дейности в сферите на социални услуги, култура, спорт и административни дейности на територията на населените места в общината. Изградена е и зарядна станция, която скоро ще бъде достъпна за..

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Председателят на "Шалом" посети културен център "Жул Паскин"

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар  посети  днес   културен център "Жул Паскин" .  Той беше посрещнат от зам. кмета на Видин Борислава Борисова . "За нас е удоволствие да Ви посрещнем в реновираната Синагога, вече Културен център "Жул Паскин“. Искам да изряза благодарността на кмета на..

публикувано на 10.08.24 в 14:35