Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2019- плюсове и минуси

Снимка: Радио ВИДИН

Проектобюджетът за следващата година влиза на първо четене в Народното събрание.

"Той е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода", каза премиерът Бойко Борисов. Според лидера на БСП Корнелия Нинова предложеният от ГЕРБ бюджет е за оцеляване на правителството. От левицата обявиха, че няма да се регистрират в пленарната зала в началото на извънредното заседание за разглеждането на бюджетните закони.

Работодателски организации пък отчетоха, че в проектобюджета не присъстват така наложителните реформи, а заплатите се увеличават механично, което ще се отрази негативно на бизнеса и икономиката.

Параметрите в бюджета накратко са следните: 116 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, заложени приходи от близо 44 милиарда лева, което е с около 5 милиарда лева повече от 2018 година, разходите нарастват от 38.6 млрд. лв. на 44.5 млрд. лв. Основните направления за допълнителните разходи са повишаването на пенсиите и на заплатите в образованието, на държавната администрация, бюджетния сектор и на системата за сигурност. Предвижда се увеличаване на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари.

Снимка"Най-сериозният недостатък е, че се предвиждат индикативно много допълнителни средства за здравеопазването, образованието. По-добрият начин е целеполагането и след като бъдат изпълнени тези цели, тогава да се увеличават заплати и то на онези, които са допринесли за това. Например в средното образование около 40% от завършващите са функционално неграмотни. Добре беше обещаното увеличение на заплатите с 20% да се даде тогава, когато се постигне 10 или 20% намаление на функционално неграмотните. Ако се наливат средства в една система, която не е реформирана, няма да бъдат решени проблемите, а ще създаде чувството, че всякак може да се получава увеличаване на заплатите- особено когато наближават избори", обясни председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и добави, че увеличението на минималната работна заплата ще разшири сивия сектор в българската икономика.

Асоциацията на индустриалния капитал в България насочи вниманието към недостатъчния бюджет по Закона за насърчаване на инвестициите, който се предвижда да е само 9 млн. лв. и разкритикува увеличението на възнагражденията на полицаи и други служители в сектор "Сигурност" с общо 116 млн. лв.

Снимка"Увеличаването на възнагражденията без допълнителни реформи и без намерение за съкращаване на персонал е вредно за държавната администрация. Същото е положението и в сектор "Вътрешен ред и сигурност". Ако там се вложат повече средства за оборудване и техника, ще има по-голяма резултатност, отколкото да се увеличава числеността на персонала и над 95% от бюджета да е за трудови възнаграждения. Недофинансирани в Бюджет 2019 са секторите "Култура" и "Наука", както и мерките, предвидени в Закона за насърчаване на инвестициите при положение, че инвестициите в последните няколко години се сриват", каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Преди дни бившият финансов министър Симеон Дянков също коментира във Видин Бюджет 2019. Според него основното предизвикателство днес е как да бъдат обърнати негативните тенденции в Северна България и посочи, че сега е най-добрият момент да се предприемат стъпки в тази посока.

В същото време в проектобюджета е записано, че политиката на правителството е насочена към осигуряване на финансов ресурс и за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти, но едва в пета подточка е уточнено, че през следващата година ще се изпълни само "Подготовка на шест участъка за изграждане на скоростен път "Видин - Ботевград".

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00