Бюджет 2019- плюсове и минуси

Снимка: Радио ВИДИН

Проектобюджетът за следващата година влиза на първо четене в Народното събрание.

"Той е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода", каза премиерът Бойко Борисов. Според лидера на БСП Корнелия Нинова предложеният от ГЕРБ бюджет е за оцеляване на правителството. От левицата обявиха, че няма да се регистрират в пленарната зала в началото на извънредното заседание за разглеждането на бюджетните закони.

Работодателски организации пък отчетоха, че в проектобюджета не присъстват така наложителните реформи, а заплатите се увеличават механично, което ще се отрази негативно на бизнеса и икономиката.

Параметрите в бюджета накратко са следните: 116 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, заложени приходи от близо 44 милиарда лева, което е с около 5 милиарда лева повече от 2018 година, разходите нарастват от 38.6 млрд. лв. на 44.5 млрд. лв. Основните направления за допълнителните разходи са повишаването на пенсиите и на заплатите в образованието, на държавната администрация, бюджетния сектор и на системата за сигурност. Предвижда се увеличаване на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари.

Снимка"Най-сериозният недостатък е, че се предвиждат индикативно много допълнителни средства за здравеопазването, образованието. По-добрият начин е целеполагането и след като бъдат изпълнени тези цели, тогава да се увеличават заплати и то на онези, които са допринесли за това. Например в средното образование около 40% от завършващите са функционално неграмотни. Добре беше обещаното увеличение на заплатите с 20% да се даде тогава, когато се постигне 10 или 20% намаление на функционално неграмотните. Ако се наливат средства в една система, която не е реформирана, няма да бъдат решени проблемите, а ще създаде чувството, че всякак може да се получава увеличаване на заплатите- особено когато наближават избори", обясни председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и добави, че увеличението на минималната работна заплата ще разшири сивия сектор в българската икономика.

Асоциацията на индустриалния капитал в България насочи вниманието към недостатъчния бюджет по Закона за насърчаване на инвестициите, който се предвижда да е само 9 млн. лв. и разкритикува увеличението на възнагражденията на полицаи и други служители в сектор "Сигурност" с общо 116 млн. лв.

Снимка"Увеличаването на възнагражденията без допълнителни реформи и без намерение за съкращаване на персонал е вредно за държавната администрация. Същото е положението и в сектор "Вътрешен ред и сигурност". Ако там се вложат повече средства за оборудване и техника, ще има по-голяма резултатност, отколкото да се увеличава числеността на персонала и над 95% от бюджета да е за трудови възнаграждения. Недофинансирани в Бюджет 2019 са секторите "Култура" и "Наука", както и мерките, предвидени в Закона за насърчаване на инвестициите при положение, че инвестициите в последните няколко години се сриват", каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Преди дни бившият финансов министър Симеон Дянков също коментира във Видин Бюджет 2019. Според него основното предизвикателство днес е как да бъдат обърнати негативните тенденции в Северна България и посочи, че сега е най-добрият момент да се предприемат стъпки в тази посока.

В същото време в проектобюджета е записано, че политиката на правителството е насочена към осигуряване на финансов ресурс и за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти, но едва в пета подточка е уточнено, че през следващата година ще се изпълни само "Подготовка на шест участъка за изграждане на скоростен път "Видин - Ботевград".

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37