Кое налага поредната смяна на касовите апарати

Снимка: Радио Видин

Предстои да посрещнем 2019 година с промени, касаещи обслужването на търговските обекти. От Националната агенция за приходите (НАП) изискват подмяна на касовите апарати и фискалните устройства, а бизнесът определи масовата подмяна като пореден удар върху легалната икономика. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците е нереалистичен. Целта на промените е отчитането на продажбите в реално време, като софтуерът ще се подмени или се пренастрои, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите ще имат възможността да проверят чрез разработено от Приходната агенция приложение дали касовите бележки, които получават, са реални. Браншовите организации, които работят с фискални устройства, настояха за промени в законовите разпоредби и от шест до девет месеца отсрочка за изпълнението на готвените изменения. Допустима ли е тя, обаче? От НАП се изисква цялостен достъп до програмата и целия софтуер на заведението. Това обясни за БНР Ричард Либеров, председател на асоциацията на заведенията в България: 

"Тук вече не говорим за фискализация на касов бон, а за абсолютно целия бизнес на търговското дружество... Ние не получаваме никаква сигурност от НАП, че нашият бизнес няма да попадне в несигурни ръце и по този начин да бъде откраднат всеки един бизнес."

Новата наредба в момента фиксира датата 31 март 2019 година за търговците, регистрирани по ДДС, а от бизнеса настояват за удължаване на срока, за да се прецизират текстовете и да се определят разходите за новия софтуер. Това заяви Ясен Танев от Асоциацията за развитие на бизнес софтуер и допълни: 

"Идеята не е само да забавим процеса с административни хватки ... В исканите от нас шест месеца ние ще можем да поправим дефинициите и да изградим един общ фискален модел."

Подмяната на касовите апарати ще създаде куп неудобства в търговските обекти по места. Как  ще се случи подобна подмяна на устройствата - това попитахме Христо Петров, собственик на сервиз за поддръжка на касови апарати в Монтана. 

"Знам какви са крайните срокове, като част от апаратите ще могат да се доработват, а останалите ще трябва да се сменят. Това е, което аз знам към този момент" - коментира Христо Петров.

В първата десетдневка на декември на пазара вече ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания, стана ясно на среща на представители на Приходната агенция с Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации. Това каза за Радио ВИДИН Милена Борисова, служител на НАП- Видин: 

"Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите беше променено законодателството и бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП,  всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение." Новите касови апарати ще са на пазара до 40 дни, а сроковете за свързването им с НАП са изпълними, според служителите, ако работата започне веднага. 

СнимкаЕдин от собствениците на сервизи за поддръжка на касови апарати във Видинско, който е и представител на бизнеса в региона се включи с подробен коментар по темата, относно предстоящата подмяна на устройствата в началото на следващата година. Вилхелм Павлов е в този бизнес още от зората на т. нар демокрация и е свидетел на всичките подмени на касовите устройства през годините: 

"През 1999 година имаше деноминация на българския лев и тогава се направи препрограмиране на устройствата. През 2000 година излязоха задължителните за пазара касови апарати. През 2005 година имаше пак подмяна и през 2011 година имаше пак подмяна на касовите апарати. Досега в НАП отиваше само крайният оборот от търговските обекти, като всеки касов апарат пращаше оборота на определен период от време. Сега идеята е на всеки пет минути да се изпраща всяка касова бележка. Представителите на бизнеса с право не са доволни, тъй като много често стават тези промени. Според мен веднъж трябва да се направи промяна" - коментира Вилхелм Павлов

"Издаваните наредби до момента през годините имаха недостатъци и всеки търговец можеше да ползва какъвто иска софтуер. Новото, което предстои да бъде въведено, е ползването на специално одобрен от НАП софтуер, който трябва да бъде и лицензиран" - каза инж. Кристиян Павлов, служител и собственик на сервиз за ремонт на касови апарати във Видин. 

Ще намалее ли броят на некоректните търговци и как ще се отразят на потребителската ни кошница готвените промени - това тепърва предстои да разберем и то още до средата на 2019 година, когато всички търговски обекти вече ще трябва да с подменени касови апарати и фискални устройства.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05