Кое налага поредната смяна на касовите апарати

Снимка: Радио Видин

Предстои да посрещнем 2019 година с промени, касаещи обслужването на търговските обекти. От Националната агенция за приходите (НАП) изискват подмяна на касовите апарати и фискалните устройства, а бизнесът определи масовата подмяна като пореден удар върху легалната икономика. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците е нереалистичен. Целта на промените е отчитането на продажбите в реално време, като софтуерът ще се подмени или се пренастрои, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка. Потребителите ще имат възможността да проверят чрез разработено от Приходната агенция приложение дали касовите бележки, които получават, са реални. Браншовите организации, които работят с фискални устройства, настояха за промени в законовите разпоредби и от шест до девет месеца отсрочка за изпълнението на готвените изменения. Допустима ли е тя, обаче? От НАП се изисква цялостен достъп до програмата и целия софтуер на заведението. Това обясни за БНР Ричард Либеров, председател на асоциацията на заведенията в България: 

"Тук вече не говорим за фискализация на касов бон, а за абсолютно целия бизнес на търговското дружество... Ние не получаваме никаква сигурност от НАП, че нашият бизнес няма да попадне в несигурни ръце и по този начин да бъде откраднат всеки един бизнес."

Новата наредба в момента фиксира датата 31 март 2019 година за търговците, регистрирани по ДДС, а от бизнеса настояват за удължаване на срока, за да се прецизират текстовете и да се определят разходите за новия софтуер. Това заяви Ясен Танев от Асоциацията за развитие на бизнес софтуер и допълни: 

"Идеята не е само да забавим процеса с административни хватки ... В исканите от нас шест месеца ние ще можем да поправим дефинициите и да изградим един общ фискален модел."

Подмяната на касовите апарати ще създаде куп неудобства в търговските обекти по места. Как  ще се случи подобна подмяна на устройствата - това попитахме Христо Петров, собственик на сервиз за поддръжка на касови апарати в Монтана. 

"Знам какви са крайните срокове, като част от апаратите ще могат да се доработват, а останалите ще трябва да се сменят. Това е, което аз знам към този момент" - коментира Христо Петров.

В първата десетдневка на декември на пазара вече ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания, стана ясно на среща на представители на Приходната агенция с Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации. Това каза за Радио ВИДИН Милена Борисова, служител на НАП- Видин: 

"Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите беше променено законодателството и бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП,  всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение." Новите касови апарати ще са на пазара до 40 дни, а сроковете за свързването им с НАП са изпълними, според служителите, ако работата започне веднага. 

СнимкаЕдин от собствениците на сервизи за поддръжка на касови апарати във Видинско, който е и представител на бизнеса в региона се включи с подробен коментар по темата, относно предстоящата подмяна на устройствата в началото на следващата година. Вилхелм Павлов е в този бизнес още от зората на т. нар демокрация и е свидетел на всичките подмени на касовите устройства през годините: 

"През 1999 година имаше деноминация на българския лев и тогава се направи препрограмиране на устройствата. През 2000 година излязоха задължителните за пазара касови апарати. През 2005 година имаше пак подмяна и през 2011 година имаше пак подмяна на касовите апарати. Досега в НАП отиваше само крайният оборот от търговските обекти, като всеки касов апарат пращаше оборота на определен период от време. Сега идеята е на всеки пет минути да се изпраща всяка касова бележка. Представителите на бизнеса с право не са доволни, тъй като много често стават тези промени. Според мен веднъж трябва да се направи промяна" - коментира Вилхелм Павлов

"Издаваните наредби до момента през годините имаха недостатъци и всеки търговец можеше да ползва какъвто иска софтуер. Новото, което предстои да бъде въведено, е ползването на специално одобрен от НАП софтуер, който трябва да бъде и лицензиран" - каза инж. Кристиян Павлов, служител и собственик на сервиз за ремонт на касови апарати във Видин. 

Ще намалее ли броят на некоректните търговци и как ще се отразят на потребителската ни кошница готвените промени - това тепърва предстои да разберем и то още до средата на 2019 година, когато всички търговски обекти вече ще трябва да с подменени касови апарати и фискални устройства.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В риск ли са децата с родители в чужбина?

Много родители заминават за чужбина, за да търсят по-добър живот и в периода докато се устроят там, оставят децата си в България . Времето, в което детето остава без родителите си, може да е няколко месеца, а понякога и години. За децата се грижат баби, дядовци или други роднини. В риск ли са тези деца и как институциите виждат този казус? От..

публикувано на 24.01.19 в 11:58

Има ли училището възпитателна роля

Проблемите в българското образование не са един или два. През годините някои бяха решени напълно, други пък се задълбочаваха. Каква, обаче е възпитателната роля на училището днес и какво изгражда то у младите хора, които след време ще станат основна движеща сила на обществото ни?  Равносметката показва, че по време на комунистическия режим..

публикувано на 23.01.19 в 13:34

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38
Илия Илиевски, кмет на село Крушовица

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26