Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Снимка: Радио Видин

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство обявиха резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ след аварията в отделението и смъртен случай. Проверяващите са установили нарушения в спешното отделение.

Валери Нинков и още десет души, които са на диализа, пътуват 250 километра на ден, три пъти в седмицата до частен център в Монтана. Твърдят, че след ремонта в отделението няма промяна. Казва, че за проблемите пишат писма поне от година до Здравното министерство, Касата, омбудсмана.


"Пътуваме 10-11 души до Монтана. Във Видин няма промяна в диализата... В Монтана отношението е друго.... Подготвили сме нова жалба до омбудсмана. Отново сигнализираме, че част от диализната апаратура е надхвърлила допустимите 30 хиляди часа работа, а водата за диализно лечение според нас не отговаря на изискването за допустима стойност на електропроводимост... Съхранението на част от медицинските изделия е на входа на болничната сграда, през който влизат пациенти от други отделения и външни хора, а контрол не се упражнява... Последната ни жалба е от 18 октомври. В контакт сме и с пациентски организации... Ще продължим да правим диализа в Монтана, докато не се подобрят нещата във Видин..."


По темата потърсихме за коментар д-р Цветан Василев, който от средата на май е директор на МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Отговорът е: 


"Не искам да се занимавам с хемодиализата и с Вас." 


Въпросите, които щяхме да зададем са: имат ли основание твърденията на пациенти, че не получават качествена диализа във Видин; използва ли се в отделението апаратура, която я е надхвърлила максимално допустимите 30 хиляди часа работа; отговаря ли водата за диализно лечение на изискването за допустима стойност на електропроводимостта; какви са показателите; колко са смъртните случаи на пациенти на хемодиализа за миналата година; какъв е резултатът от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за смъртния случай 50-годишен пациент на диализата на 3.10.2018 г.; обявена ли е вече обществена поръчка за новата апаратура, за която от Министерството на здравеопазването осигуряват средства; кога ще бъдат доставени новите апарати.


От Министерството на здравеопазването обявиха информацията за проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит", извършена след аварията във видинската болница. Качена е и на сайта на Министерството. В съобщението се казва:


"Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод смъртта на 50-годишния пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в Многопрофилната болница “Св. Петка“ във Видин установи нарушение при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение."


Допълват, че предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин. От Здравното министерство съобщават, че  починалият мъж на първи октомври е подлежал на планова хемодиализна процедура - втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че „ще пропусне и ще дойде за третата смяна“. В същия ден обаче, заради аварията диализита спира за няколко часа. На 2.10. в телефонен разговор е заявил, че на следващия ден ще отиде със собствен транспорт до гр. Монтана, за да продължи там диализното си лечение. Сутринта му прилошава и сам подава сигнал на телефон 112. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва „белодробен оток“. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Проверяващите са установили, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт „Спешна медицина”. Тоест, дежурният лекар, извършил прегледа не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние. По отношение на водоочистващата система за хемодиализа, назначената проверка установява, че инсталацията за омекотяване на водата, е аварирала вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод. Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. 


В съобщението на Здравното министерство не се посочват нарушения в отделението по хемодиализа.


Случаят във Видин не е единствен, казва Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум". От него са потърсили съдействие пациенти от Видин. 


"За съжаление, това не е единичен случай за последното десетилетие... В България болниците компенсират недостиг на средства с пари от диализата, а държавата абдикира... Краде се от здравето на пациентите... Хората на хемодиализа в страната са над 3 хиляди, а едва хиляда са в списъка на чакащите за трансплантация... Определям това като политическа немощ."


 
Проблемите във видинската хемодиализа са от години. Това твърди Аделина, майка на пациентка на отделението. Тя губи дъщеря си Емилия преди година и половина. Младата жена е била в списъка на чакащите за трансплантация. "Има разлика в диализата в София и тук. Там апаратите са нови. И чистенето е хубаво. Тук няма хубаво чистене. Специалист от кардиологията ми показа нейното сърце. То бе цялото във вода, защото не е изчистено. И се стигна до фатален край. 11-12 апарата имаше. Те винаги оставят един или два апарата свободни, ако се развалят да ги подменят или да включат някой, ако дойде спешно."


Близките на Емилия не отправят обвинения и вече не упрекват никого. Остават с болката, че е можела да бъде спасена. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14