Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Снимка: Радио Видин

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство обявиха резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ след аварията в отделението и смъртен случай. Проверяващите са установили нарушения в спешното отделение.

Валери Нинков и още десет души, които са на диализа, пътуват 250 километра на ден, три пъти в седмицата до частен център в Монтана. Твърдят, че след ремонта в отделението няма промяна. Казва, че за проблемите пишат писма поне от година до Здравното министерство, Касата, омбудсмана.


"Пътуваме 10-11 души до Монтана. Във Видин няма промяна в диализата... В Монтана отношението е друго.... Подготвили сме нова жалба до омбудсмана. Отново сигнализираме, че част от диализната апаратура е надхвърлила допустимите 30 хиляди часа работа, а водата за диализно лечение според нас не отговаря на изискването за допустима стойност на електропроводимост... Съхранението на част от медицинските изделия е на входа на болничната сграда, през който влизат пациенти от други отделения и външни хора, а контрол не се упражнява... Последната ни жалба е от 18 октомври. В контакт сме и с пациентски организации... Ще продължим да правим диализа в Монтана, докато не се подобрят нещата във Видин..."


По темата потърсихме за коментар д-р Цветан Василев, който от средата на май е директор на МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Отговорът е: 


"Не искам да се занимавам с хемодиализата и с Вас." 


Въпросите, които щяхме да зададем са: имат ли основание твърденията на пациенти, че не получават качествена диализа във Видин; използва ли се в отделението апаратура, която я е надхвърлила максимално допустимите 30 хиляди часа работа; отговаря ли водата за диализно лечение на изискването за допустима стойност на електропроводимостта; какви са показателите; колко са смъртните случаи на пациенти на хемодиализа за миналата година; какъв е резултатът от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за смъртния случай 50-годишен пациент на диализата на 3.10.2018 г.; обявена ли е вече обществена поръчка за новата апаратура, за която от Министерството на здравеопазването осигуряват средства; кога ще бъдат доставени новите апарати.


От Министерството на здравеопазването обявиха информацията за проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит", извършена след аварията във видинската болница. Качена е и на сайта на Министерството. В съобщението се казва:


"Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод смъртта на 50-годишния пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в Многопрофилната болница “Св. Петка“ във Видин установи нарушение при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение."


Допълват, че предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин. От Здравното министерство съобщават, че  починалият мъж на първи октомври е подлежал на планова хемодиализна процедура - втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че „ще пропусне и ще дойде за третата смяна“. В същия ден обаче, заради аварията диализита спира за няколко часа. На 2.10. в телефонен разговор е заявил, че на следващия ден ще отиде със собствен транспорт до гр. Монтана, за да продължи там диализното си лечение. Сутринта му прилошава и сам подава сигнал на телефон 112. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва „белодробен оток“. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Проверяващите са установили, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт „Спешна медицина”. Тоест, дежурният лекар, извършил прегледа не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние. По отношение на водоочистващата система за хемодиализа, назначената проверка установява, че инсталацията за омекотяване на водата, е аварирала вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод. Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. 


В съобщението на Здравното министерство не се посочват нарушения в отделението по хемодиализа.


Случаят във Видин не е единствен, казва Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум". От него са потърсили съдействие пациенти от Видин. 


"За съжаление, това не е единичен случай за последното десетилетие... В България болниците компенсират недостиг на средства с пари от диализата, а държавата абдикира... Краде се от здравето на пациентите... Хората на хемодиализа в страната са над 3 хиляди, а едва хиляда са в списъка на чакащите за трансплантация... Определям това като политическа немощ."


 
Проблемите във видинската хемодиализа са от години. Това твърди Аделина, майка на пациентка на отделението. Тя губи дъщеря си Емилия преди година и половина. Младата жена е била в списъка на чакащите за трансплантация. 



"Има разлика в диализата в София и тук. Там апаратите са нови. И чистенето е хубаво. Тук няма хубаво чистене. Специалист от кардиологията ми показа нейното сърце. То бе цялото във вода, защото не е изчистено. И се стигна до фатален край. 11-12 апарата имаше. Те винаги оставят един или два апарата свободни, ако се развалят да ги подменят или да включат някой, ако дойде спешно."


Близките на Емилия не отправят обвинения и вече не упрекват никого. Остават с болката, че е можела да бъде спасена. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00