Пациенти от Видин продължават да ходят на хемодиализа в Монтана

Снимка: Радио Видин

Месец след аварията в диализата във Видин, пациенти, които са на животоподдържащата терапия продължават да пътуват до Монтана. Заради съмнения за качеството на извършваните във видинската болница процедури, са сезирали пациентска организация. Случаят не е единичен, казват от Федерация "Български пациентски форум". От Здравното министерство обявиха резултатите от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ след аварията в отделението и смъртен случай. Проверяващите са установили нарушения в спешното отделение.

Валери Нинков и още десет души, които са на диализа, пътуват 250 километра на ден, три пъти в седмицата до частен център в Монтана. Твърдят, че след ремонта в отделението няма промяна. Казва, че за проблемите пишат писма поне от година до Здравното министерство, Касата, омбудсмана.


"Пътуваме 10-11 души до Монтана. Във Видин няма промяна в диализата... В Монтана отношението е друго.... Подготвили сме нова жалба до омбудсмана. Отново сигнализираме, че част от диализната апаратура е надхвърлила допустимите 30 хиляди часа работа, а водата за диализно лечение според нас не отговаря на изискването за допустима стойност на електропроводимост... Съхранението на част от медицинските изделия е на входа на болничната сграда, през който влизат пациенти от други отделения и външни хора, а контрол не се упражнява... Последната ни жалба е от 18 октомври. В контакт сме и с пациентски организации... Ще продължим да правим диализа в Монтана, докато не се подобрят нещата във Видин..."


По темата потърсихме за коментар д-р Цветан Василев, който от средата на май е директор на МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Отговорът е: 


"Не искам да се занимавам с хемодиализата и с Вас." 


Въпросите, които щяхме да зададем са: имат ли основание твърденията на пациенти, че не получават качествена диализа във Видин; използва ли се в отделението апаратура, която я е надхвърлила максимално допустимите 30 хиляди часа работа; отговаря ли водата за диализно лечение на изискването за допустима стойност на електропроводимостта; какви са показателите; колко са смъртните случаи на пациенти на хемодиализа за миналата година; какъв е резултатът от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за смъртния случай 50-годишен пациент на диализата на 3.10.2018 г.; обявена ли е вече обществена поръчка за новата апаратура, за която от Министерството на здравеопазването осигуряват средства; кога ще бъдат доставени новите апарати.


От Министерството на здравеопазването обявиха информацията за проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит", извършена след аварията във видинската болница. Качена е и на сайта на Министерството. В съобщението се казва:


"Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод смъртта на 50-годишния пациент и възникналата авария на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в Многопрофилната болница “Св. Петка“ във Видин установи нарушение при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение."


Допълват, че предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин. От Здравното министерство съобщават, че  починалият мъж на първи октомври е подлежал на планова хемодиализна процедура - втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че „ще пропусне и ще дойде за третата смяна“. В същия ден обаче, заради аварията диализита спира за няколко часа. На 2.10. в телефонен разговор е заявил, че на следващия ден ще отиде със собствен транспорт до гр. Монтана, за да продължи там диализното си лечение. Сутринта му прилошава и сам подава сигнал на телефон 112. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва „белодробен оток“. В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Проверяващите са установили, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт „Спешна медицина”. Тоест, дежурният лекар, извършил прегледа не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние. По отношение на водоочистващата система за хемодиализа, назначената проверка установява, че инсталацията за омекотяване на водата, е аварирала вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод. Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. 


В съобщението на Здравното министерство не се посочват нарушения в отделението по хемодиализа.


Случаят във Видин не е единствен, казва Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум". От него са потърсили съдействие пациенти от Видин. 


"За съжаление, това не е единичен случай за последното десетилетие... В България болниците компенсират недостиг на средства с пари от диализата, а държавата абдикира... Краде се от здравето на пациентите... Хората на хемодиализа в страната са над 3 хиляди, а едва хиляда са в списъка на чакащите за трансплантация... Определям това като политическа немощ."


 
Проблемите във видинската хемодиализа са от години. Това твърди Аделина, майка на пациентка на отделението. Тя губи дъщеря си Емилия преди година и половина. Младата жена е била в списъка на чакащите за трансплантация. "Има разлика в диализата в София и тук. Там апаратите са нови. И чистенето е хубаво. Тук няма хубаво чистене. Специалист от кардиологията ми показа нейното сърце. То бе цялото във вода, защото не е изчистено. И се стигна до фатален край. 11-12 апарата имаше. Те винаги оставят един или два апарата свободни, ако се развалят да ги подменят или да включат някой, ако дойде спешно."


Близките на Емилия не отправят обвинения и вече не упрекват никого. Остават с болката, че е можела да бъде спасена. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Има ли училището възпитателна роля

Проблемите в българското образование не са един или два. През годините някои бяха решени напълно, други пък се задълбочаваха. Каква, обаче е възпитателната роля на училището днес и какво изгражда то у младите хора, които след време ще станат основна движеща сила на обществото ни?  Равносметката показва, че по време на комунистическия режим..

публикувано на 23.01.19 в 13:34

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42