Започна кампанията по Държавния план-прием за учебната 2019/2020 в област Враца

2
Снимка: Областна администрация- Враца

Информационен ден с участието на членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Враца, представители на бизнеса и директори на училища се проведе днес в Регионалното управление на образованието (РУО) – Враца, съобщават от областната администрация. Инициативата за провеждането на събитието е на областния управител Малина Николова и Галина Евденова – началник на РУО – Враца, за да се даде старт на процеса по реализиране на Държавния план-прием (ДПП) за учебната 2019/2020 г.

Основната информация, която беше представена пред участниците в информационния ден е свързана с политиките на Министерство на образованието и науката за Държавния план-прием и промените в нормативната уредба.

Фокус на събитието беше представянето на Областна пътна карта за планиране, организиране, утвърждаване и популяризиране на ДПП, където са разписани всички дейности, отговорни страни, участници и срокове, свързани с процеса по ДПП.

Областният управител откри събитието с насоки за работата на Комисията по заетост и акцентира на ролята на кметовете на общини за определяне на броя и вида на паралелките, които ще бъдат разкрити по професии и профили на територията на областта.

„Основните представители на териториалната и местна власт, които трябва да определят броя и вида на паралелките по професии и профили за завършващите основно образование ученици са Областната комисия по заетост и кметовете на общини. Те разполагат с водещите данни за приема – заявките на бизнеса и имат ресурса и капацитета за провеждането на регионалните и местни политики по образование. Техните ясни ангажименти и срокове за изпълнение на набора от дейности по приема са разписани в Областна пътна карта, която днес представяме. През този и следващия месец ще направим изнесени заседания на Комисията по заетост във всяка община, с участието на местния бизнес, за да вземем съвместно правилните решения“, посочи областният управител.

За участие в информационния ден във Враца бяха поканени и изразиха своите становища по представените политики, анализи, прогнози и Областната пътна карта областният управител на област Монтана – Росен Белчев и директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана – Даниела Накова.


Галерия

Вижте още

Преваляване от дъжд и слаба градушка на Великден

Слънчево и топло време до обяд и променлива облачност в следобедните часове прогнозират синоптици за почивните дни в област Монтана. Минималните температури ще са между 7 и 9 градуса, а максималните ще достигнат 20-25, съобщи Леночка Ангелова , началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Валежи от дъжд се очаква да има повече в..

публикувано на 25.04.19 в 16:37
Община Враца

"С песен към Великден" във Враца

С фолклорно надпяване на малки и големи " С песен към Великден " и открита работилница за боядисване на яйца беше дадено начало на инициативите по повод предстоящите светли християнски празници във Враца. Домакин на проявите беше пъстрият двор на Етнографско-възрожденския комплекс, който бе огласен от великденски песни. В експерименталната работилница..

публикувано на 25.04.19 в 16:29

300 шарени яйца направиха деца в Белоградчик

300 яйца боядисаха деца от Белоградчик в двора на храма „Св. Великомъченик Георги Победоносец”. Отец Рафаил въведе децата в храма, където прочете молитва за здраве и помаза с елей всяко от тях. Той разказа за значението на днешния Велики четвъртък и за традицията за боядисване на яйцата  "Традицията за боядисването на яйцата е много древна...

публикувано на 25.04.19 в 16:00

Изложение "Пчелите са в моето сърце" в училище "Отец Паисий" във Видин

"Пчелите са в моето сърце"- под това мото премина срещата на ученици от видинското училище "Отец Паисий" с пчелари от  дружество "Димитър Балев". През голямото междучасие председателят на дружеството Петър Младенов, който е и педагогически съветник в училището, запозна децата с различните пчелни продукти и им показа истински пчели в малък..

публикувано на 25.04.19 в 15:38

Ученици боядисваха яйца във видински музей

На велики четвъртък ученици от трети клас на средно училище "Цар Симеон Велики" посетиха видинския музей "Кръстата казарма", където се запознаха с традициите, свързани с великденските празници. Днес те сами боядисваха яйца с помощта на различни технологии, каза за радио Видин етнографът Десислава Божидарова: "Подготвили сме им различни модели стари..

публикувано на 25.04.19 в 15:02

Оправдаха двама бивши директори на болницата във Враца

Районният съд във Враца оправда двама бивши директори на МБАЛ „Христо Ботев“ по обвинение в присвояване на пари и ощетяване на най-голямото лечебно заведение в областта. Присъдата по дело № 611/2018 г. прочете административният ръководител на съдилището Васил Ганов. Според решението на уважавания магистрат, д-р Румен Цветанов не е виновен по..

публикувано на 25.04.19 в 14:30

Чупрене с временно изпълняващ длъжността кмет

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин , който е в ареста с обвинение за длъжностно престъпление,  подписа заповед за временно изпълняващ длъжността кмет. За свой  заместник той  определи секретаря на общината Асен Джунински,  съобщи председателят на Общинския съвет Богомил Станков : "Имаме разрешение от прокурора, който разреши кметът да..

публикувано на 25.04.19 в 14:10