Започна кампанията по Държавния план-прием за учебната 2019/2020 в област Враца

2
Снимка: Областна администрация- Враца

Информационен ден с участието на членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Враца, представители на бизнеса и директори на училища се проведе днес в Регионалното управление на образованието (РУО) – Враца, съобщават от областната администрация. Инициативата за провеждането на събитието е на областния управител Малина Николова и Галина Евденова – началник на РУО – Враца, за да се даде старт на процеса по реализиране на Държавния план-прием (ДПП) за учебната 2019/2020 г.

Основната информация, която беше представена пред участниците в информационния ден е свързана с политиките на Министерство на образованието и науката за Държавния план-прием и промените в нормативната уредба.

Фокус на събитието беше представянето на Областна пътна карта за планиране, организиране, утвърждаване и популяризиране на ДПП, където са разписани всички дейности, отговорни страни, участници и срокове, свързани с процеса по ДПП.

Областният управител откри събитието с насоки за работата на Комисията по заетост и акцентира на ролята на кметовете на общини за определяне на броя и вида на паралелките, които ще бъдат разкрити по професии и профили на територията на областта.

„Основните представители на териториалната и местна власт, които трябва да определят броя и вида на паралелките по професии и профили за завършващите основно образование ученици са Областната комисия по заетост и кметовете на общини. Те разполагат с водещите данни за приема – заявките на бизнеса и имат ресурса и капацитета за провеждането на регионалните и местни политики по образование. Техните ясни ангажименти и срокове за изпълнение на набора от дейности по приема са разписани в Областна пътна карта, която днес представяме. През този и следващия месец ще направим изнесени заседания на Комисията по заетост във всяка община, с участието на местния бизнес, за да вземем съвместно правилните решения“, посочи областният управител.

За участие в информационния ден във Враца бяха поканени и изразиха своите становища по представените политики, анализи, прогнози и Областната пътна карта областният управител на област Монтана – Росен Белчев и директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана – Даниела Накова.


Галерия

Вижте още

Пожар на лек автомобил във Видин

Сигнал за горящ лек автомобил, собственост на видинчанин, паркиран на ул.“Патриарх Евтимий“ в областния град, е получен на телефон 112, съобщиха от ОД на МВР-Видин . На мястото незабавно пристигнали екипи на полицията и пожарната. Огнеборците потушили пламъците. При извършения оглед разследващите не са констатирали данни за умишлен палеж. Вероятната..

публикувано на 22.01.19 в 10:56

Зам.министър Бойко Пенков: Компромис с безопасността на болните в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Информацията е на заместник-министъра на здравеопазването Б ойко Пенков, обявена пред медиите в столична..

публикувано на 22.01.19 в 08:15

Снимката на 21 януари 2019 година

Във видинската болница отбелязаха по стар стил Деня на родилната помощ . 303 деца са родени в здравното заведение през миналата година. Една двойка са  близнаците. Момченце от Видин проплака за първи път на Бабинден в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Денят на родилната помощ, 21 януари, там беше отбелязан с..

публикувано на 21.01.19 в 17:50

Библиотекарите в Монтана почетоха Радичков

С поднасяне на венци работещите в Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана почетоха паметта на Йордан Радичков .  “Магьосникът от Северозапада ни напусна на 21 януари 2004 година” , сподели директорката Нели Иванова . Преди 9 години в градинката до библиотеката бе поставен бюст-паметник, дело на скулптора Георги Чапкънов...

публикувано на 21.01.19 в 17:45

АПИ отговори за забавянето на пътя Видин-Ботевград

От Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) отговориха на обвиненията за забавяне на процедурите по строителството на новото трасе между Видин и Ботевград , като посочват, че нито Агенцията, нито Община Видин бездействат и пречат за модернизацията на пътя. "Категорично възразяваме срещу целенасочените атаки и опитите Община Видин и Агенция "Пътна..

публикувано на 21.01.19 в 16:23

Във видинската болница отбелязаха по стар стил Деня на родилната помощ

Празникът започна с хора̀ пред сградата на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка". 303 деца са родени във видинската болница през миналата година. Една двойка са близнаците, съобщи завеждащ акушер- гинекологичното отделение д-р Слави Любенов. В отделението във видинската болница разполагат с нов ехограф по норвежка..

публикувано на 21.01.19 в 16:21