Започна кампанията по Държавния план-прием за учебната 2019/2020 в област Враца

Снимка: Областна администрация- Враца

Информационен ден с участието на членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие на област Враца, представители на бизнеса и директори на училища се проведе днес в Регионалното управление на образованието (РУО) – Враца, съобщават от областната администрация. Инициативата за провеждането на събитието е на областния управител Малина Николова и Галина Евденова – началник на РУО – Враца, за да се даде старт на процеса по реализиране на Държавния план-прием (ДПП) за учебната 2019/2020 г.

Основната информация, която беше представена пред участниците в информационния ден е свързана с политиките на Министерство на образованието и науката за Държавния план-прием и промените в нормативната уредба.

Фокус на събитието беше представянето на Областна пътна карта за планиране, организиране, утвърждаване и популяризиране на ДПП, където са разписани всички дейности, отговорни страни, участници и срокове, свързани с процеса по ДПП.

Областният управител откри събитието с насоки за работата на Комисията по заетост и акцентира на ролята на кметовете на общини за определяне на броя и вида на паралелките, които ще бъдат разкрити по професии и профили на територията на областта.

„Основните представители на териториалната и местна власт, които трябва да определят броя и вида на паралелките по професии и профили за завършващите основно образование ученици са Областната комисия по заетост и кметовете на общини. Те разполагат с водещите данни за приема – заявките на бизнеса и имат ресурса и капацитета за провеждането на регионалните и местни политики по образование. Техните ясни ангажименти и срокове за изпълнение на набора от дейности по приема са разписани в Областна пътна карта, която днес представяме. През този и следващия месец ще направим изнесени заседания на Комисията по заетост във всяка община, с участието на местния бизнес, за да вземем съвместно правилните решения“, посочи областният управител.

За участие в информационния ден във Враца бяха поканени и изразиха своите становища по представените политики, анализи, прогнози и Областната пътна карта областният управител на област Монтана – Росен Белчев и директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Монтана – Даниела Накова.


Вижте още

Третата кампания от Акция "Зима" проверява техническата изправност на водачите на МПС

Днес започва третата тематична кампания на Акция "Зима" - "Безопасно шофиране през зимата". Акцията е насочена към водачите на моторни превозни средства,  съобщи комисар Петър Петров , началник на отдел „Охранителна полиция“- Видин: "Последната акция е насочена към водачите на моторни превозни средства, изправността на гумите, светлините, т.е..

публикувано на 21.11.18 в 08:24

Отбелязваме Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Днес, 21-ви ноември, се чества големият християнски празник Въведение Богородично , назоваван "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. За същността на днешния ден разказа отец Илия от Видинска епархия: "Това е голям Богородичен празник, който се..

обновено на 21.11.18 в 08:16

Врачанският театър отбелязва днес своя юбилей

Врачанският Драматично-куклен театър чества днес 80-годишнината си със серия от прояви. Кулминацията им е тържествен спектакъл, който започва в 19.30 часа в голямата зала на храма на Мелпомена. В 11 часа в центъра за работа с деца ще бъде открита лаборатория за кукли, в която местни кукловоди и майстори ще покажат на децата как да си..

публикувано на 21.11.18 в 07:33

Снимката на 20 ноември 2018 година

Световният ден на детето отбелязаха във видинската Детска градина "Синчец". Директорът Мая Проданова отправи своя призив към всички деца и техните родители, а някои от възпитаниците на детското заведение поздравиха връстниците си с днешния празник. Световният ден на детето е насочен към осигуряване на по-добро бъдеще за децата в България и по света...

публикувано на 20.11.18 в 17:50

Монтана взима мерки за по-чист въздух

Сменят печките на твърдо гориво с газови котлета. Община Монтана търси финансиране с пари от Европа. Целта е да се намали замърсяването на въздуха . Община Монтана приключва изпълнението на проект „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на..

публикувано на 20.11.18 в 17:22
„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534 – 1538

Деца и младежи във Враца се срещат с владиката на Въведение Богородично

Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично , който се отбелязва на 21 ноември, съобщават от митрополията. Владиката ще разговаря с деца и младежи в Деня на християнското семейство и православната младеж. Празникът ще започне с архиерейска света литургия. Тя ще бъде..

публикувано на 20.11.18 в 11:34