Какво може и какво не може да изхвърляме в цветните контейнери

4
Снимка: Радио ВИДИН

В определени от Общината места до контейнерите за отпадъци са поставени и по три от цветните- жълт, зелен и син. Едно от тези места е на кръстовището на улица "Казармена" и улица "Бдин" до крепостната стена в ж.к. "Георги Бенковски". Хората в района обясниха, че се ползват цветните контейнери, но по- рядко:

"Имах някакви шишета, останали повече от 20 години. Специално онова за шишетата е много неудобно. Едно по едно трябва, а имах 50 шишета. Ползват ги хората, но по- лесно е да се хвърли в общия... На тях пише, кое за какво е... Някои спазват и изхвърлят разделно, някои не спазват... Моите наблюдения са, че хората може би не са се научили разделно да изхвърлят боклука си и я няма тази култура, за да могат да си изхвърлят отпадъците разделно..."

Община Видин има договор с "Екопак"- организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Организацията съществува от 14 години, активно работи с подрастващите в общините, в които има сключени договори, провежда кампании, които разясняват ползите от разделното събиране.

"Трябва да започнем от най- ранна детска възраст да създаваме навици в децата, които да са свързани с опазване на природата и околната среда, но е много важно да работим и с родителите, и с учителите, защото те са хората, които се грижат за възпитанието на децата. Наистина, правим много кампании в тази посока. Нашата стратегия е основно насочена към образованието", каза  Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността" в компанията.

Какво можем и какво не можем да хвърляме в цветните контейнери?

"Върху нашите контейнери, точно с тази цел, сме поставили много подробни стикери с картинки, онагледено така, че на гражданите да им бъде лесно да се ориентират къде какво се изхвърля. Синият контейнер е за картонени опаковки, жълтият контейнер е за пластмасови и метални опаковки и зеленият контейнер е за стъклени опаковки."

Стъклените опаковки, например, са само два вида- бутилки и буркани. Всякакъв друг вид стъкло не е опаковка, с различен химичен състав е и създава проблеми при рециклирането.

В жълтия контейнер се изхвърлят всички метални опаковки като капачки, кенчета, пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, пластмасови чашки и други. Не се изхвърлят блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.

Синият контейнер е за картон и хартия, които обаче трябва да са чисти и в никакъв случай омазнени и замърсени, защото целулозата трудно се изчиства. Салфетките и санитарните материали не са хартиени отпадъци и не се рециклират, затова и те нямат място в сините контейнери.

35-40 процента от генерирания отпадък в домовете ни е от опаковки, които могат да бъдат преработени.

Не трябва да забравяме и че съгласно българското законодателство е задължително да изхвърляме боклука си разделно.
Ако Общините имат по- засилен контрол, всеки, който не изхвърля разделно отпадъците си, би могъл да бъде глобен, гласи Законът за управление на отпадъците.

"Това е много важно- всеки един гражданин да знае, че това е задължително от доста години в България, но просто не се говори достатъчно."

Всяка една Община е длъжна да осигури система за разделно събиране. Кметът сключва договор с организация за оползотворяване. Отговорността на Общината е да контролира гражданите и организацията, която е отговорна за управление на системата, да определя местата за разполагане на цветните контейнери, да организира информационни кампании. Ангажиментите на организацията са: поставянето и обслужването на съдовете, извозването на отпадъците до сортираща инсталация, на които се сортират преди да бъдат транспортирани до рециклиращите заводи.

Какви са ползите от разделното събиране може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31