Какво може и какво не може да изхвърляме в цветните контейнери

Снимка: Радио ВИДИН

В определени от Общината места до контейнерите за отпадъци са поставени и по три от цветните- жълт, зелен и син. Едно от тези места е на кръстовището на улица "Казармена" и улица "Бдин" до крепостната стена в ж.к. "Георги Бенковски". Хората в района обясниха, че се ползват цветните контейнери, но по- рядко:

"Имах някакви шишета, останали повече от 20 години. Специално онова за шишетата е много неудобно. Едно по едно трябва, а имах 50 шишета. Ползват ги хората, но по- лесно е да се хвърли в общия... На тях пише, кое за какво е... Някои спазват и изхвърлят разделно, някои не спазват... Моите наблюдения са, че хората може би не са се научили разделно да изхвърлят боклука си и я няма тази култура, за да могат да си изхвърлят отпадъците разделно..."

Община Видин има договор с "Екопак"- организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Организацията съществува от 14 години, активно работи с подрастващите в общините, в които има сключени договори, провежда кампании, които разясняват ползите от разделното събиране.

"Трябва да започнем от най- ранна детска възраст да създаваме навици в децата, които да са свързани с опазване на природата и околната среда, но е много важно да работим и с родителите, и с учителите, защото те са хората, които се грижат за възпитанието на децата. Наистина, правим много кампании в тази посока. Нашата стратегия е основно насочена към образованието", каза  Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността" в компанията.

Какво можем и какво не можем да хвърляме в цветните контейнери?

"Върху нашите контейнери, точно с тази цел, сме поставили много подробни стикери с картинки, онагледено така, че на гражданите да им бъде лесно да се ориентират къде какво се изхвърля. Синият контейнер е за картонени опаковки, жълтият контейнер е за пластмасови и метални опаковки и зеленият контейнер е за стъклени опаковки."

Стъклените опаковки, например, са само два вида- бутилки и буркани. Всякакъв друг вид стъкло не е опаковка, с различен химичен състав е и създава проблеми при рециклирането.

В жълтия контейнер се изхвърлят всички метални опаковки като капачки, кенчета, пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, пластмасови чашки и други. Не се изхвърлят блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.

Синият контейнер е за картон и хартия, които обаче трябва да са чисти и в никакъв случай омазнени и замърсени, защото целулозата трудно се изчиства. Салфетките и санитарните материали не са хартиени отпадъци и не се рециклират, затова и те нямат място в сините контейнери.

35-40 процента от генерирания отпадък в домовете ни е от опаковки, които могат да бъдат преработени.

Не трябва да забравяме и че съгласно българското законодателство е задължително да изхвърляме боклука си разделно.
Ако Общините имат по- засилен контрол, всеки, който не изхвърля разделно отпадъците си, би могъл да бъде глобен, гласи Законът за управление на отпадъците.

"Това е много важно- всеки един гражданин да знае, че това е задължително от доста години в България, но просто не се говори достатъчно."

Всяка една Община е длъжна да осигури система за разделно събиране. Кметът сключва договор с организация за оползотворяване. Отговорността на Общината е да контролира гражданите и организацията, която е отговорна за управление на системата, да определя местата за разполагане на цветните контейнери, да организира информационни кампании. Ангажиментите на организацията са: поставянето и обслужването на съдовете, извозването на отпадъците до сортираща инсталация, на които се сортират преди да бъдат транспортирани до рециклиращите заводи.

Какви са ползите от разделното събиране може да чуете в звуковия файл.
Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44