Какво може и какво не може да изхвърляме в цветните контейнери

4
Снимка: Радио ВИДИН

В определени от Общината места до контейнерите за отпадъци са поставени и по три от цветните- жълт, зелен и син. Едно от тези места е на кръстовището на улица "Казармена" и улица "Бдин" до крепостната стена в ж.к. "Георги Бенковски". Хората в района обясниха, че се ползват цветните контейнери, но по- рядко:

"Имах някакви шишета, останали повече от 20 години. Специално онова за шишетата е много неудобно. Едно по едно трябва, а имах 50 шишета. Ползват ги хората, но по- лесно е да се хвърли в общия... На тях пише, кое за какво е... Някои спазват и изхвърлят разделно, някои не спазват... Моите наблюдения са, че хората може би не са се научили разделно да изхвърлят боклука си и я няма тази култура, за да могат да си изхвърлят отпадъците разделно..."

Община Видин има договор с "Екопак"- организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Организацията съществува от 14 години, активно работи с подрастващите в общините, в които има сключени договори, провежда кампании, които разясняват ползите от разделното събиране.

"Трябва да започнем от най- ранна детска възраст да създаваме навици в децата, които да са свързани с опазване на природата и околната среда, но е много важно да работим и с родителите, и с учителите, защото те са хората, които се грижат за възпитанието на децата. Наистина, правим много кампании в тази посока. Нашата стратегия е основно насочена към образованието", каза  Мариана Петкова, мениджър "Връзки с обществеността" в компанията.

Какво можем и какво не можем да хвърляме в цветните контейнери?

"Върху нашите контейнери, точно с тази цел, сме поставили много подробни стикери с картинки, онагледено така, че на гражданите да им бъде лесно да се ориентират къде какво се изхвърля. Синият контейнер е за картонени опаковки, жълтият контейнер е за пластмасови и метални опаковки и зеленият контейнер е за стъклени опаковки."

Стъклените опаковки, например, са само два вида- бутилки и буркани. Всякакъв друг вид стъкло не е опаковка, с различен химичен състав е и създава проблеми при рециклирането.

В жълтия контейнер се изхвърлят всички метални опаковки като капачки, кенчета, пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, пластмасови чашки и други. Не се изхвърлят блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.

Синият контейнер е за картон и хартия, които обаче трябва да са чисти и в никакъв случай омазнени и замърсени, защото целулозата трудно се изчиства. Салфетките и санитарните материали не са хартиени отпадъци и не се рециклират, затова и те нямат място в сините контейнери.

35-40 процента от генерирания отпадък в домовете ни е от опаковки, които могат да бъдат преработени.

Не трябва да забравяме и че съгласно българското законодателство е задължително да изхвърляме боклука си разделно.
Ако Общините имат по- засилен контрол, всеки, който не изхвърля разделно отпадъците си, би могъл да бъде глобен, гласи Законът за управление на отпадъците.

"Това е много важно- всеки един гражданин да знае, че това е задължително от доста години в България, но просто не се говори достатъчно."

Всяка една Община е длъжна да осигури система за разделно събиране. Кметът сключва договор с организация за оползотворяване. Отговорността на Общината е да контролира гражданите и организацията, която е отговорна за управление на системата, да определя местата за разполагане на цветните контейнери, да организира информационни кампании. Ангажиментите на организацията са: поставянето и обслужването на съдовете, извозването на отпадъците до сортираща инсталация, на които се сортират преди да бъдат транспортирани до рециклиращите заводи.

Какви са ползите от разделното събиране може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците, посочи началникът на отдел "Контрол по храните" в Областна..

публикувано на 15.01.19 в 15:41