Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 пешеходци са ранени от началото на 2018 във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

От началото на 2018 г. на територията на област Видин пешеходци са участвали в 18 катастрофи, 15 са били ранени, съобщават от Областната дирекция а МВР. За същия период на 2017 г.  в региона  са възникнали 17 катастрофи с 13 ранени пешеходци. 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. Втората тематична кампания на Акция Зима - „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, продължава до 20 ноември.
През втората десетдневка на настоящия месец пътните полицаи осъществяват активен контрол спрямо пешеходците за спазване на  правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание униформените обръщат на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно, особено извън населените места.
Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани във времето на сумрака. Причините обикновено са комплексни - намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното за движение и в същото време, съчетани с несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.
Пешеходците от Видин признават, че не винаги пресичат на пешеходната пътека:
"Какво да ти кажа, някой път-да, някой път-не. За мен трябва да се пазим взаимно... Притеснявам се, когато пресичам. Господ да ни пази. Много е лошо движението и отношението на хората... Първо пешеходецът не е свикнал да минава на пешеходните пътеки. Минете по улица "Широка" да видите. Има само една или две пешеходни пътеки, а хората отвсякъде минават, в ляво, в дясно, пресичат през колите. Просто Господ ни пази, че до сега нямаме тежък случай. Аз пресичам винаги на пешеходни пътеки... От миналата година, когато щяха да ме смажат двама дрогирани шофьори, на пътеката ме натискат и аз за секунда само се отдръпнах и си заминах, минавам покрай пътеката. Там е по-сигурно. Уви, има много дрогирани шофьори..."
Пътните полицаи отправят препоръки, насочени към различните групи участници в движението по пътищата, целящи изграждане на защитно поведение в рискови ситуации: 

1.СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!

За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да  СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, като се ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

2.НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно. Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

3.БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му. Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

 4.ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. През зимните месеци площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство. Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване и падане е голяма. Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма ОПАСНОСТ ДА НЕ БЪДЕТЕ ЗАБЕЛЯЗАН/А от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

5.ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата. Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

 6.ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки. Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи МНОГО ПО-КЪСНО и НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, а при поява в далечината на фарове в една от двете посоки – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

7.ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14