Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да обикваме небесното и вечното, т.е., да живеем с всичко така, щото то да ни носи близост и радост с и в Бога.

"Братя и сестри,

В днешното богослужение за пореден път чухме евангелието, което ни изяснява отношението на човека към земните блага.  До колко те са ценни и най-важното как един човек е заслепен и прелъстен от материалното, забравяйки за Бога.

С тази притча, нашият Господ Иисус Христос отново ни привиква да си отворим очите и да осъзнаем какво сме самите ние. Да разберем от Кого получаваме това, което имаме и, че това което получаваме, не би трябвало да е за нашето падение и прелъстяване на душата ни, защото тя е по-важна от всички земни богатства и облаги.

Но нека първо да видим реакцията на човека, според евангелския текст, който събра богата реколта:

"И той размишляваше в себе си и казваше: какво да направя? Няма де да събера плодовете си. И рече: това ще сторя: ще съборя житниците си и ще съградя по-големи, и ще събера там всичките си храни и благата си."

Той далеч не благодари на Бога, по Чието благословение става всичко в този свят, а започна да мисли, къде да съхрани полученото.

Основното тук е, че богаташът решава да събори старите житници, които досега са му позволявали  да живее в доволство, та дори да бъде и по богат от другите, и да построи по големи. Той замисля да си поживее в охолство, вместо излишъкът, който придобива или поне част от него, да раздаде на нуждаещите се.

Но дали и ние, често заслепени от изобилието на благата, с които сме заобиколени,  забравяме по чие благословение са ни дадени и планираме къде и как да ги употребим, вместо да споделим радостта си от благата с нуждаещите се.

"Душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се."

Ето тези мисли на богатия е следващото, върху което Господ Иисус Христос ни кара да обърнем внимание. Тук виждаме как богатият, заслепен от обилната реколта, забравя за Бога и следователно за ония, които се нуждаят. Така Сам Христос ни говори: "Защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте…" (Мат. 25:35).Когато даваме искрена милостиня, тогава ставаме Божии чада.

Нека да се замислим, дали и ние, по същия начин, получавайки нещо в повече, заслепени от полученото, не забравяме за Бога. И забравяйки за Него да не изпаднем в гордост, защото така забравяме за онези, които имат по-малко и дори се нуждаят от помощта ни.

"Но Бог му рече: безумнико, нощес ще ти поискам душата; а това, що си приготвил, кому ще остане? Тъй бива с тогова, който събира имане за себе си, а не богатее в Бога."

Ето тук виждаме как всичкото онова изобилие става безполезно след смъртта – цялата богата реколта не е вече нищо повече от тленна храна. Приживе богатството ни да бъде съобразено с нуждите ни, като средство за съществуване, а не като цел за натрупване и гордост. След смъртта богатството вече не е богатство. С думите "А това що си приготвил кому ще остане?" Господ еднозначно показва, че не бива да се прелъстяваме от излишъка, а  да споделяме радостта от получените блага с онези, на които са нужни и така да изпълним завета на любовта, даден от нашия Господ Иисус Христос.

Братя и сестри,

Нека да не бъдем като богаташа, заслепявани и прелъстявани от богатствата, а да не забравяме, че са тленни и ако сами ги потребяваме не дават никаква полза за душата ни, но ако раздаваме излишъка си ние угаждаме на Бога който е благословил да имаме тези блага. И нека да приемем богатството, което обладаваме не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като изпитание и средство за укрепа на волята и душата ни."

В рубриката "Съвременна Библия" - днес много хора живеят "като на кино". Всяка вечер сме заливани от феномена на риалити форматите. Тези медийни продукции изразяват цветисто идеята, че животът е шоу. В английския курорт Борнмът построиха къща, обърната с покрива надолу. Но това е къща за шоу, а не за реален живот. 69-годишният холандец Емил Рателбанд иска официално да си промени възрастта на 49 г. Така щял да бъде по-конкурентоспособен в сайтовете за запознанства. Емил е човекът, който не просто играе, а живее в риалити шоу (от англ. reality- реалност). Всеки участник в подобно риалити може да заяви: "Аз съм шоу играч. Семейството ми е декор, местоработата ми е театрална сцена, приятелите ми са сценарий, останалите хора - публика."  Струва ми се, твърде много хора повярваха, че живеят в риалити шоу. В Библията не четем за вечно риалити шоу, а за вечен риалити живот. Животът не е риалити шоу. Махнете това "шоу‘", нека познаем реалността!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50