Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Монтана: "Готови сме за първия сняг"

2
Снимка: Община Монтана

Екипите и техниката на Общинско предприятие „Чистота” в Монтана имат пълна готовност за почистването на първия сняг, заяви кметът Златко Живков. Извършена е профилактика на 15-те тежкотоварни машини, които покриват градските зони. В складовете има 800 тона пясък и 70 тона сол.

Предварителната подготовка за зимата включва и санитарна сеч, след сигнали на граждани, подписки и експертно становище за премахване на стари високи дървета, разположени в близост до жилищни блокове. Подменят се осветителни тела на уличната мрежа и се поставят допълнителни в тъмни улички и малки градски градинки, уточни Живков.

По повод сигналите за препълнени контейнери и разпилян боклук в някои градски квартали кметът заяви, че сметосъбирането се извършва по график през ден. В събота и неделя комуналната фирма не работи, освен при извънредни ситуации.

„Ние можем да извозваме сметта и през почивните дни, но проблемът е, че сепариращата инсталация на регионалното депо не работи. Само по изключение и с изричното разрешение на Инспекцията по околната среда може да се извозва директно на депо без предварително разделяне на отпадъците", заяви управителят на Общинското предприятие „Чистота” Илиян Илиев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Врачанският митрополит Григорий е избран за наместник-председател на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески избирателен събор...

публикувано на 19.03.24 в 14:35

Ваня Ставрева е вторият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Утре, 20 март, ще се проведе второто издание на инициативата "Видинчани за пример" , организирана от видинското читалище "Цвят". Идеята на проявата е да се провеждат срещи на успели видинчани с ученици от града. Гост утре ще бъде ръководителят на отдел "Археология" на Регионалния исторически музей във Видин д-р Ваня Ставрева : "Не мога да не кажа,..

публикувано на 19.03.24 в 14:29
Снимката е илюстративна

В Лом стартира кампания в помощ на нуждаещи се хора

Подпомагане с хранителни продукти и хигиенни материали на нуждаещи се от Лом ще започне в началото на месец април 2024 г., съобщават от местната общинска управа. Желаещите да получат помощта могат да се регистрират до 10.04.2024 г. на ул. „Кирил Петров“ №7, Цветана Антонова, тел. 0885 417 165.  Хранителни пакети и хигиенни материали могат да..

публикувано на 19.03.24 в 14:00

Видин отбеляза годишнина от Унгарската революция

Във Видин беше тържествено отбелязана годишнината от Унгарската революция . Посланикът на Унгария Негово Превъзходителство Миклош Борош се включи в честването, което по традиция беше организирано пред къщата, в която през 1937 година живее унгарският революционер Лайош Кошут . Старопрестолният град Видин се гордее, че във важен исторически..

публикувано на 19.03.24 в 12:47

Иновативен кабинет ще имат учениците във Вълчедръм

Ученици от Второ основно училище "Иван Вазов" Вълчедръм ще развиват математически и компютърни умения в нова класна стая - STEM център (наука, технологии, инженерство и математика). За изграждането на кабинета ще бъдат вложени около 170 000 лв., обясни Галя Рачкова зам.-директор на училището.  "...Ще бъде по-голямо пространство в което ще има..

публикувано на 19.03.24 в 11:45

С Часа на Земята WWF призовава за живот в хармония с природата

Часът на Земята е все по-близо, а с него и кулминацията на специалната кампания на природозащитната организация WWF " Подари природа. За нашето бъдеще" . Нейният фокус е неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации. Според оценките на учените природните..

публикувано на 19.03.24 в 11:28

Празник на домашния сапун подготвят в мездренското село Царевец

На 27 април /събота/ село Царевец отново ще се превърне в място за пробуждане на старите традиции. За трета поредна година ще се проведе „Фестивал на сапуна“. Отново селото ще е домакин на събитие, вплело в себе си традициите и бита на поколенията. Традиционното за село Царевец варене на домашен сапун е вписано в Националната листа „Живи човешки..

публикувано на 19.03.24 в 08:40