Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Снимка: Община Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината. Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и филмови мелодии под акомпанимента на салонния оркестър „Модерато“ с диригент Орлин Бебенов (Полша). Концертът ще започне в 18:30 ч. на 30 ноември (петък). Той е подарък от Община Монтана за ценителите на красивата музика. Те могат да получат безплатни покани със запазено място от касата на театъра.

С концерта „Бъди моята любов” Калуди Калудов празнува и своя 40-годишен сценичен юбилей. В началото на кариерата си той е солист на Националната опера – София, където пее в 12 сезона. Активната му международна кариера започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Тенорът е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Той има в репертоара си над 60 тенорови партии от опери на Верди, Доницети, Росини, Белини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Бородин. Внушителен е и концертният му репертоар. Благодарение на записи за Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала, изпълненията му са достъпни за публиката в цял свят. В последните години паралелно с изпълнителската си дейност Калуди Калудов активно се занимава и с вокална педагогика. Преподава в Музикалната академия на Катовице - Полша, във Вокалния департамент на Нов български университет - София, прави майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия.

Съпругата му Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран. Най-значимите ѝ изяви са концертът по време на аудиенция при папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерти в Букурещ, Виена, както и в България с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии. Репертоарът й включва ролите на Тоска от едноименната опера, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт и др. Анна Дитри-Калудов пее на оперните сцени  в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.

Орлин Бебенов е инструменталист, диригент на Салонния оркестър „Moderato, оркестратор, композитор и оперен певец. От 1988 г. той живее в Полша, където завършва оперно пеене, хорово дирижиране в Музикалната академия „Феликс Нововиейски“ в гр. Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Д-р Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за камерни и хорови състави и духови оркестри. Той е сред победителите в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана в рамките на Дико-Илиевите празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34