Деца и младежи във Враца се срещат с владиката на Въведение Богородично

„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534 – 1538
Снимка: Уикипедия

Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, съобщават от митрополията. Владиката ще разговаря с деца и младежи в Деня на християнското семейство и православната младеж.

Празникът ще започне с архиерейска света литургия. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм “Св. апостоли” във Враца, като началото е в 9 часа. В 11 ч. в Средното училище “Христо Ботев” владиката ще направи беседа за ученици по повод празника. В 11.40 ч. той ще отслужи молебен за здраве и ще разкаже за Въведение Богородично на децата от детска градина “Слънце”. В 12.30 ч. Врачанският митрополит Григорий ще положи основен камък на новостроящ се Център за настаняване от семеен тип във Враца. В 14.30 ч. владиката ще направи водосвет и ще разговаря с непълнолетни, лишени от свобода, в новия поправителен дом във Враца.

На Въведение Богородично Православната църква отбелязва едно събитие от живота на Дева Мария, разказват от митрополията. Когато тя навършила 3 години, праведните ѝ родители - светите Йоаким и Анна - изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Те я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди раждането ѝ. Преданието разказва, че когато стигнали пред църквата малката Мария сама изкачила всичките 15 стъпала. Там ги посрещнал първосвещеникът Захария, който въвел Мария в най-святото място в храма, наричано светая светих.

От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът Въведение Богородично е определен и като Ден на християнското семейство и православната младеж.


Вижте още

Студентска бригада ще облагородява Мездра и околните села през лятото

Студенти за работа по благоустрояване на общински обекти в града и околните села набира Община Мездра . Желаещите могат да кандидастват със заявление по образец и ксерокопие на студентската книжка за отминалата учебна година. "Общинска администрация-Мездра и през тази година ще проведе тази традиционна кампания. Студенти ще облагородяват общинските..

публикувано на 19.06.19 в 08:23

Седмокласниците се явяват на матура по математика днес

Национално външно оценяване по математика ще се проведе днес за всички седмокласници. Изпитът започва от 9 часа. 680 са седмокласниците, които ще държат изпита в област Видин . "Предполагам, че изпитът отново ще протече спокойно. Изпитните работи ще бъдат изпратени в София, оценяват се електронно" ,  каза началникът на регионалното управление на..

публикувано на 19.06.19 в 07:08

Снимката на 18 юни 2019 година

Медицински сестри блокираха днес след 13 часа движението по възловия за Враца булевард "Втори юни" . Протестът им беше насочен към здравния министър Кирил Ананиев и ведомството, от което обещаха увеличение на заплатите. Такова досега няма.  Извънредна обработка срещу комари ще бъде извършена във Видин. Заради по-голямата популация на..

публикувано на 18.06.19 в 18:00

Стартира инициативата "Дари надежда за повече детски усмивки" във Видин

Благотворителната инициатива "Дари надежда за повече детски усмивки" стартираха фондация "Искам бебе" и една от най-големите млекопреработвателни компании у нас. Целта е да бъдат събрани средства за млади двойки с репродуктивни проблеми от Видин , обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Във всички..

публикувано на 18.06.19 в 15:58

Пръскат извънредно за комари в община Видин

Извънредна обработка срещу комари ще бъде извършена във Видин. Заради по-голямата популация на насекомите през този сезон, следващата аерозолна обработка ще бъде извършена по-рано от предвиденото в графика, съобщават от Общината. При благоприятни метеорологични условия пръскане ще бъде извършено тази вечер в трите парка на град Видин-..

публикувано на 18.06.19 в 15:30

Протест на медицинските сестри във Враца

Медицински сестри блокираха днес след 13 часа движението по възловия за Враца булевард "Втори юни". Протестът им беше насочен към здравния министър Кирил Ананиев и ведомството, от което обещаха увеличение на заплатите. Такова досега няма. От ограничението на движението пострада основно градският транспорт, а тролеите не се движеха до..

публикувано на 18.06.19 в 14:59

Съставиха акт на врачанин заради отсичане на липови клони

Нерегламентирано отсичане на клони от дървета, с цел събиране на липов цвят, е констатирано при съвместната проверка от звено "Инспекторат" и служители на полицията във Враца, съобщават от Общината.   Нарушителят на Наредбата за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията общината  е установен при..

публикувано на 18.06.19 в 14:30