Деца и младежи във Враца се срещат с владиката на Въведение Богородично

„Въвеждане на Пресвета Богородица в храма“, Тициан, 1534 – 1538
Снимка: Уикипедия

Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, съобщават от митрополията. Владиката ще разговаря с деца и младежи в Деня на християнското семейство и православната младеж.

Празникът ще започне с архиерейска света литургия. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм “Св. апостоли” във Враца, като началото е в 9 часа. В 11 ч. в Средното училище “Христо Ботев” владиката ще направи беседа за ученици по повод празника. В 11.40 ч. той ще отслужи молебен за здраве и ще разкаже за Въведение Богородично на децата от детска градина “Слънце”. В 12.30 ч. Врачанският митрополит Григорий ще положи основен камък на новостроящ се Център за настаняване от семеен тип във Враца. В 14.30 ч. владиката ще направи водосвет и ще разговаря с непълнолетни, лишени от свобода, в новия поправителен дом във Враца.

На Въведение Богородично Православната църква отбелязва едно събитие от живота на Дева Мария, разказват от митрополията. Когато тя навършила 3 години, праведните ѝ родители - светите Йоаким и Анна - изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Те я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди раждането ѝ. Преданието разказва, че когато стигнали пред църквата малката Мария сама изкачила всичките 15 стъпала. Там ги посрещнал първосвещеникът Захария, който въвел Мария в най-святото място в храма, наричано светая светих.

От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът Въведение Богородично е определен и като Ден на християнското семейство и православната младеж.


Вижте още
Свинефермата в Новеселци е в 3-километровата зона от квалтал

Установиха случай на африканска чума в свинекомплекс край Видин

Случай на африканска чума по свинете е установен в свинекомплекс във видинското село Новоселци . Всичките 3 842 свине ще бъдат евтаназирани, потвърдиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Обектът е в трикилометровата зона от видинския квартал "Нов път", където през юли беше установено първото огнище на заболяването в..

публикувано на 19.09.19 в 17:45

Снимката на 19 септември 2019 година

Откриха обновената детска млечна кухня в Монтана.   Кметът Златко Живков преряза лентата на  ремонтираната сграда  в присъствието председателя на Общинския съвет Иво Иванов, директора на „Хуманитарни дейности” Александър Герасимов,  много родители и техните деца. Случай на африканска чума по свинете е установен в свинекомплекс във видинското..

публикувано на 19.09.19 в 17:55

Изложба за деца подреди историческият музей в Монтана

„Детски свят” е озаглавена новата временна изложба на Регионалния исторически музей в Монтана. Тя е подредена в Експозиционната зала на ул."Граф Игнатиев“ 3. Посетителите могат да видят различни типове кукли, плюшени играчки, илюстровани детски списания и книжки. Ще имат възможност да видят още кой ще излезе победител в предложените познавателни..

публикувано на 19.09.19 в 17:04

Враца става домакин на арт фестивал

Концерти, изложба на художници и арт работилници са само част от събитията, включени в програмата на фестивала "Изкуство и култура", чийто домакин е Враца. Проявата ще бъде открита от 18:30 ч. на 20-ти септември на площада пред сградата на Общината, с концерт на ансамбъл "Дунав" и самодейни състави от Враца и региона. В рамките на 3..

публикувано на 19.09.19 в 16:58
МБАЛ

Врачанската болница ще плаща задълженията си към русенско дружество

Състав на търговското отделение на Врачанския окръжен съд с председател Радослава Симеонова, осъди МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца да плати 342 618 лв. на „Медика кор“ ЕАД – Русе. Сумата е от главница и лихва по просрочени задължения на врачанската многопрофилна болница към дружеството от Русе за извършена от него медицинска дейност през януари,..

публикувано на 19.09.19 в 15:40

Откриха обновената детска млечна кухня в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков преряза лентата на ремонтираната сграда в присъствието председателя на Общинския съвет Иво Иванов, директора на „Хуманитарни дейности” Александър Герасимов,  много родители и техните деца. Млечната кухня в града е разкрита през  1972 година. Днес всекидневно в нея се приготвят по три ястия за 380 деца от 10..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

За трета година организират фестивал на занаятите в Покрайна

Видинското село Покрайна за трета година ще е домакин на фестивала на занаятите "Нашенци у старо време". Организира го местното читалище "Просвета 1927". Над 10 занаятчии и читалища са заявили участие. На фестивала, който ще е на 21 септември, ще бъдат представени българският бит и кухня, каза секретарят на читалището Елица Атанасова: "Ще..

публикувано на 19.09.19 в 14:43