Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да платиш цената на празника

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Надали има някой, който да не обича празниците. Наближава най-хубавото време от годината, а именно коледните и новогодишни празници, а тогава знаем, че всеки обича да прекалява… и то не само с хапването, ами и с разходите. Стига ли ни обаче семейният бюджет за украси, подаръци и подготовка на трапезата и колко отделят хората във Видин по празниците? 

Срещаме ви с една видинчанка в чужбина. Тя ни разказва как се празнува Коледа в Германия, на каква сума възлизат разходите по празниците там и поносими ли са те.

Марина е учителка, която от пример за видинските деца се превръща в пример за много богати немци. Разликата е там, че ако за децата е била пример за подражание, ум и интелигентност, то за доста немци е пример за това, как можеш да свършиш една тежка физическа работа бързо и прецизно... и то срещу символично заплащане. 
Тя вече не помни последната си Коледа в родния дом, но добре помни лишенията, на които са се подлагали със семейството си по това време на годината. Марина разказва кога започват празничните приготовления в Германия, позволяват ли си българите повече там и как тя ще посрещне най-светлите празници далеч от родители, деца и внуци:

Снимка„Коледното настроение започва малко след септември да се усеща и повечето германци си устройват пътешествия, защото финансово въобще не са затруднени. Няма нищо общо с нашето празнуване в България. За българина Коледа е семейството, топлината на дома... Просто е много различно. Много различно се празнува тук..."

Какви ястия ще присъстват на софрата- типично български или с немски привкус, колко ще ѝ струват празниците там, и поносими ли са разходите за нейния джоб?

"Немският привкус няма да присъства. Изцяло българска трапеза- сарми, боб, топла питка, баница с късмети, свещички. Така, както си е в България.
Значи.. моите подаръци ще бъдат изпратени в България. Лично за себе си и за съпруга си ще отделя не много, защото сме само двамата. Просто ще се ограничим в излишно харчене на пари. Тук немците правят огромни тържества, подаръци големи се поднасят. Ние го караме по-скромно, защото сме чужденци тук, в тази държава и си спазваме нашите традиции, нашите обичаи.
Купуването на подаръци съвсем не е лукс тук. Човек, когато работи, изкарва достатъчно пари, а тук има такава възможност човек да изкарва пари и за празниците никога кесиите не се връзват. Напротив- развързват се. Така че... хората харчат много тук."

Марина казва, че ако беше в България, би си позволила да изхарчи тези суми, които има намерение да изхарчи в чужбина по празниците, но ако това са парите, заработени зад граница:

"Да, със сигурност бих ги похарчила. Даже и повече. Но с парите, които ще си донеса от тук, защото в България със сигурност нямаше да мога да заработя тези пари, за да си позволя подаръци на цялото семейство, на семейството на моите близки- на сестра, на майка, на племенница и така нататък. Но да. С тези пари, които заработвам тук, ако бях в България, на Коледа щях да си позволя да похарча много повече, отколкото тук в момента ще похарча за Коледа. Ако си живеех постоянно в България и разполагах с обикновените суми, които заработва един нормален човек в България, със сигурност нямаше да си позволя това нещо. А и да можех да си позволя да похарча една цяла заплата-нямаше да го направя. Защото с настъпването на Новата година, разходите абсолютно за всичко, ще бъдат непосилни. Целият бюджет ще бъде изхарчен и трябва да се наложи да взимам назаем, както съм правила до момента, в който съм живяла в България. Така че... със сигурност не."

Съгласна е и че българинът обича да харчи повече, отколкото печели.

"Но много хора не се замислят над това, което харчат, защото и настроението е приповдигнато, адреналинът е малко по-висок по празниците, Коледа е един от най-хубавите празници и хората не се замислят много. Но след като преминат тези новогодишни и коледни празници, тогава вече става много непоносимо.“

Бившата възпитателка не скри вълнението си. На фона на всички подаръци и лукс, които тя може да си позволи на предстоящите празници, призна, че има нещо, което никога не би могла да се купи с пари. Нещо, което не е част от Коледа и Нова година на Марина вече десетки години.

„Най-много липсва семейството. Това липсва. Всичко друго го има. Тук имаш пари. Имаш възможност да изкарваш много пари, стига да можеш да работиш. Стига да си достатъчно въодушевен, за да мислиш за себе си, да мислиш за семейството си. Да можеш да го спонсорираш по някакъв начин. Стига да искаш, можеш да печелиш много. Но семейството липсва. Семейството липсва… Тогава става много тежко.“

Докато едни с години се лишават от топлината на семейството по празниците, живеейки и работейки в чужбина, други посрещат всеки празник, обкръжени от най-близките си хора. Но приликата между тези хора е огромна. И едните, и другите, плащат голяма цена. И едните, и другите, жертват семействата си. В единия случай ги жертват, като ги лишават от присъствието си, а в другия, като ги лишават от потребностите, които мнозина си позволяват на Коледа и Нова година.

Попитахме видинчани, които живеят и работят в родния си град, предизвикателство ли са за тях предстоящите празници и имат ли граница на разходите, която не трябва да преминават:

Снимка„Това е относително. Не може да кажеш колко ще изхарчиш и колко не. Не мога да кажа- според доходите, може би. Всеки си прави сметка според доходите, които има. Мисля, че няма граница. Да кажеш например 500 лева тука. Сега, като нямаш 500 лева ще дадеш и 100, дето се вика. А ако имаш 500 лева, може да дадеш и 1000. Това е.“

Друга видинчанка смята, че българите зад граница харчат в пъти повече от тези тук. С право или не, не знае, но за един обикновен видинчанин, както тя характеризира себе си, разходите около коледните празници се усещат и с настъпването на Новата година. А именно, с лишенията, на които хората се подлагат, в името на едни пищни и не лишени от нищо празници.

„На 23-ти, където и да идем, всичко е "фул макс", а дойде ли 1-ви- няма кой да ти се усмихне... За обикновения българин преходът е тежък, за други- не.“ 

Коледа е един от двата най-християнски и светли празника у нас, който сам по себе си трябва да говори за смирение и любов към ближния. Но дали съвременното общество не превърна този празник във времето от годината, в което се дават купища пари за подаръци, храна, пиене, украса, а понякога и няколкодневна екскурзия на любимо място? Ясно е, че няма как да се разминем с редовните разходи тогава, но е добре да ги премислим, за да избегнем евентуални финансови неудобства с настъпването на Новата година.

Не бива да забравяме, че съставяйки дълги списъци с покупки и подаръци, някъде има деца, които живеят в крайна бедност и които са нямали късмета да се родят в богати семейства. Не бива да забравяме, че подаръци не се правят само по Коледа, ами целогодишно. Любов не се дава само веднъж, а семейната топлина не идва от топлината на коледните лампички. Не бива да забравяме, че някъде по света, наши майки, бащи, братя, сестри и деца са отрупани с коледни украси и пищни трапези, наредени в студени домове. Студени, защото ги няма семействата и близките им. Не бива да забравяме от време навреме, че сме хора. И че трябва съвсем по човешки да сме по-смирени, по-добри и по-разумни. Хора сме и то всеки ден! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50