Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бездейства ли Община Видин за изграждането на скоростния път до Ботевград?

Снимка: АПИ

Спъва ли Община Видин изграждането на новия път до Ботевград или казусът с изработването на промени в Общия устройствен план за новото трасе се използва с политически цели? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника", след като общинските съветници от "Единни за промяна" внесоха декларация в Общински съвет- Видин, в която заявиха, че "няма да гласуват предложения, свързани с одобряване на изменения на общи и подробни устройствени планове, внесени от кмета на община Видин, докато той не изпълни задълженията си към гражданите и не възложи служебно изменение на Общия устройствен план на Видин, за да бъде нанесено трасето на новия път Видин-Монтана".

Една от първите стъпки, необходими за подготовката на проекта, е промяна в Общите устройствени планове (ОУП) на две общини- Видин и Димово, за да се нанесат измененията, които са необходими за новата пътна артерия. По цялото трасе на бъдещия път само за тези две общини се налага подобна процедура, защото само те са изработили такива планове.

"Съгласно Закона за устройство на територията изменението на ОУП трябва да бъде извършено от Община Видин. Това посочват и в двете си писма от Агенция "Пътна инфраструктура", изпратени в отговор до Гражданско обединение "Единни за промяна", обясни общинският съветник Мариета Георгиева.

"Това не е общински обект, където да бъде направен разход, който да бъде признат, като законосъобразен. Община Видин не отказва да допусне изменение на ОУП. Аз твърдя, че държавата е възложител и държавата трябва да финансира изпълнението на изменението на плановете. Задължение на Община Видин е да допусне изменението на процедурата по Заявление от държавата, респективно- от АПИ, и съответно ние да разгледаме плановете, които те ще предложат", обясни главният архитект на Община Видин Ангел Недялков.

"Каква по-важна работа има кметът от това да представлява видинските граждани и техните интереси, да настоява за изграждането на жизненоважната за Видин пътна връзка и да прави и невъзможното, за да ускори процедурите? Това се питаме всички", репликира Росица Кирова от "Единни за промяна".

Кметът на Община Видин Огнян Ценков категорично заяви, че това не отговаря на истината, а е опит да се манипулира темата и добави, че има две възможности, които могат да се осъществят:

"Министерството ни отговаря, че е внесена законодателна промяна, която е минала на първо четене и се очаква гласуване в Народното събрание на второ четене, след което влиза в сила. А тя гласи: при обекти от национално значение промяната на Общия устройствен план няма да бъде необходима като първа процедура във връзка с изготвяне на парцеларни планове и всички необходими процедури по Закона за устройство на територията. А впоследствие изменението, което е направено, ще бъде нанасяно служебно в ОУП. Другата възможност при сега действащото законодателство, за да се започнат процедурите, е да бъде подадено заявление от Агенция "Пътна инфраструктура", каквото до този момент няма, въз основа на което Общината да предприеме действия за допускане изменението на Общия устройствен план. Няма забавяне, няма бездействие", категоричен е кметът на Видин.

Заради спора между общинските съветници от "Единни за промяна" и ръководството на Община Видин кой трябва да инициира и осигури финансиране за промени в Общия устройствен план във връзка с предстоящото строителство на скоростния път "Видин-Ботевград" се обърнахме с официално запитване и до Агенция "Пътна инфраструктура". Публикуваме отговора:

"В Народното събрание предстои приемането на второ четене на промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, с които се предвиждат облекчени условия и ред за одобряване на парцеларни планове за обекти от техническата инфраструктура, разположени на повече от една община, каквото е и направлението Видин - Ботевград. Съгласно промяната, след одобряване на ПУП-ПП, предвижданията му във връзка с новопроектирано трасе ще бъдат нанасяни служебно в действащите общи устройствени планове на засегнатите, в случая две общини, без да е необходимо да се провеждат процедури за техните изменения. Ако се започне процедура по изменение на ОУП на общините Видин и Димово, по сега действащите текстове на ЗУТ, ще се загуби много повече време и ще бъдат изразходвани публични средства."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00