Повече пари за общините в Северозапада догодина, ще стигнат ли?

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Над 3,2 млрд. лв. ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година, реши Народното събрание. Сумата е с около 500 млн. повече в сравнение с тази година. Общините с по-малко население ще вземат повече средства от държавата, а по-големите- по-малко.

Планираните средства за капиталови разходи, снегопочистване и за делегираните от държавата дейности са общо с 477 млн. лв. повече, като догодина 131 малки общини (които се водят 4-а и 5-а категория) ще получат по 25 хил. лв. допълнително за капиталови субсидии. Освен това с решение на общинския съвет 100% от общата капиталова субсидия вече ще може да се насочи към ремонт на уличната мрежа (при 50% в момента).

Министерството на финансите предлага и нова формула за изчисляване на т. нар. изравнителна субсидия, която цели по-голяма част от сумата да бъде насочена към общини с нисък фискален капацитет. Акцентът е върху Северозападна България, където средното годишно увеличение на изравнителната субсидия е 14.3%.

СнимкаОбщина Брегово например ще получи около 800 000 лева повече- от държавния бюджет са предвидени 5 411 000 лева, по-голямата част от тях- близо 4 500 000 лева, обаче са за делегирани от държавата дейности, т.е. за да бъде покрито повишението на заплатите в обществения сектор и образованието.

"Субсидията е завишена, но разходите за заплати се увеличават, цените на ток, горива, продукти, така че тази субсидия няма да е достатъчна. И с новия бюджет ще има проблеми в малките общини", коментира бюджета за следващата година кметът на Брегово Милчо Лалов.

Община Оряхово също ще разчита на значително увеличен трансфер от държавния бюджет. Ръстът за следващата година е близо 1 млн. лева- от 5 200 000 на 6 172 000 лева. Кметът на общината Росен Добрев обаче също е скептичен и смята, че и тези средства са крайно недостатъчни, за да има осезаемо развитие в бедните региони.

Във видинската община Ново село очакват около 400 000 лева повече. Кметът Георги Стоенелов е доволен от увеличената субсидия:

"Приключваме тази година с преходен остатък, ще дадем по някой лев за Коледа на служителите, нямаме задължения, неизплатени средства. Не съм правил разчети за следващата година, но няма причина да не съм доволен от това, че бюджетът е увеличен в рамките на това, с което разполага държавата."


Община Белоградчик ще получи с около 700 000 лева повече от тази година. Кметът Борис Николов обаче смята, че тези средства са крайно недостатъчни и разкритикува начина, по който се определя размерът на т.нар. изравнителна субсидия за общините. С тези средства трябва да се покрият разходи, които не са присъщи за работата на администрациите, като читалищна дейност, спорт, здравеопазване.

"Изравнителната субсидия на по-малката и съседна видинска община Димово е с повече от 100 000 лева по-голяма от нас, въпреки че там няма такива дейности, като в Белоградчик", коментира кметът Борис Николов.

Община Видин ще получи с около 4 млн. лева повече през следващата година от централния бюджет. Субсидията е близо 30 млн. лева, като 25 млн. от тях са за разходите за делегираните от държавата дейности. 3 750 000 лева е изравнителната субсидия, а малко над 1 млн. лева са отпуснати за капиталови разходи. Общинското ръководство разчита на добрия синхрон с Правителството, за да приключи с наследения от предишните мандати тежък финансов дълг и вече да се мисли не само за икономии, а и за по-сериозно благоустрояване, коментира кметът Огнян Ценков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00