Повече пари за общините в Северозапада догодина, ще стигнат ли?

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Над 3,2 млрд. лв. ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година, реши Народното събрание. Сумата е с около 500 млн. повече в сравнение с тази година. Общините с по-малко население ще вземат повече средства от държавата, а по-големите- по-малко.

Планираните средства за капиталови разходи, снегопочистване и за делегираните от държавата дейности са общо с 477 млн. лв. повече, като догодина 131 малки общини (които се водят 4-а и 5-а категория) ще получат по 25 хил. лв. допълнително за капиталови субсидии. Освен това с решение на общинския съвет 100% от общата капиталова субсидия вече ще може да се насочи към ремонт на уличната мрежа (при 50% в момента).

Министерството на финансите предлага и нова формула за изчисляване на т. нар. изравнителна субсидия, която цели по-голяма част от сумата да бъде насочена към общини с нисък фискален капацитет. Акцентът е върху Северозападна България, където средното годишно увеличение на изравнителната субсидия е 14.3%.

СнимкаОбщина Брегово например ще получи около 800 000 лева повече- от държавния бюджет са предвидени 5 411 000 лева, по-голямата част от тях- близо 4 500 000 лева, обаче са за делегирани от държавата дейности, т.е. за да бъде покрито повишението на заплатите в обществения сектор и образованието.

"Субсидията е завишена, но разходите за заплати се увеличават, цените на ток, горива, продукти, така че тази субсидия няма да е достатъчна. И с новия бюджет ще има проблеми в малките общини", коментира бюджета за следващата година кметът на Брегово Милчо Лалов.

Община Оряхово също ще разчита на значително увеличен трансфер от държавния бюджет. Ръстът за следващата година е близо 1 млн. лева- от 5 200 000 на 6 172 000 лева. Кметът на общината Росен Добрев обаче също е скептичен и смята, че и тези средства са крайно недостатъчни, за да има осезаемо развитие в бедните региони.

Във видинската община Ново село очакват около 400 000 лева повече. Кметът Георги Стоенелов е доволен от увеличената субсидия:

"Приключваме тази година с преходен остатък, ще дадем по някой лев за Коледа на служителите, нямаме задължения, неизплатени средства. Не съм правил разчети за следващата година, но няма причина да не съм доволен от това, че бюджетът е увеличен в рамките на това, с което разполага държавата."


Община Белоградчик ще получи с около 700 000 лева повече от тази година. Кметът Борис Николов обаче смята, че тези средства са крайно недостатъчни и разкритикува начина, по който се определя размерът на т.нар. изравнителна субсидия за общините. С тези средства трябва да се покрият разходи, които не са присъщи за работата на администрациите, като читалищна дейност, спорт, здравеопазване.

"Изравнителната субсидия на по-малката и съседна видинска община Димово е с повече от 100 000 лева по-голяма от нас, въпреки че там няма такива дейности, като в Белоградчик", коментира кметът Борис Николов.

Община Видин ще получи с около 4 млн. лева повече през следващата година от централния бюджет. Субсидията е близо 30 млн. лева, като 25 млн. от тях са за разходите за делегираните от държавата дейности. 3 750 000 лева е изравнителната субсидия, а малко над 1 млн. лева са отпуснати за капиталови разходи. Общинското ръководство разчита на добрия синхрон с Правителството, за да приключи с наследения от предишните мандати тежък финансов дълг и вече да се мисли не само за икономии, а и за по-сериозно благоустрояване, коментира кметът Огнян Ценков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16