Повече пари за общините в Северозапада догодина, ще стигнат ли?

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Над 3,2 млрд. лв. ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година, реши Народното събрание. Сумата е с около 500 млн. повече в сравнение с тази година. Общините с по-малко население ще вземат повече средства от държавата, а по-големите- по-малко.

Планираните средства за капиталови разходи, снегопочистване и за делегираните от държавата дейности са общо с 477 млн. лв. повече, като догодина 131 малки общини (които се водят 4-а и 5-а категория) ще получат по 25 хил. лв. допълнително за капиталови субсидии. Освен това с решение на общинския съвет 100% от общата капиталова субсидия вече ще може да се насочи към ремонт на уличната мрежа (при 50% в момента).

Министерството на финансите предлага и нова формула за изчисляване на т. нар. изравнителна субсидия, която цели по-голяма част от сумата да бъде насочена към общини с нисък фискален капацитет. Акцентът е върху Северозападна България, където средното годишно увеличение на изравнителната субсидия е 14.3%.

СнимкаОбщина Брегово например ще получи около 800 000 лева повече- от държавния бюджет са предвидени 5 411 000 лева, по-голямата част от тях- близо 4 500 000 лева, обаче са за делегирани от държавата дейности, т.е. за да бъде покрито повишението на заплатите в обществения сектор и образованието.

"Субсидията е завишена, но разходите за заплати се увеличават, цените на ток, горива, продукти, така че тази субсидия няма да е достатъчна. И с новия бюджет ще има проблеми в малките общини", коментира бюджета за следващата година кметът на Брегово Милчо Лалов.

Община Оряхово също ще разчита на значително увеличен трансфер от държавния бюджет. Ръстът за следващата година е близо 1 млн. лева- от 5 200 000 на 6 172 000 лева. Кметът на общината Росен Добрев обаче също е скептичен и смята, че и тези средства са крайно недостатъчни, за да има осезаемо развитие в бедните региони.

Във видинската община Ново село очакват около 400 000 лева повече. Кметът Георги Стоенелов е доволен от увеличената субсидия:

"Приключваме тази година с преходен остатък, ще дадем по някой лев за Коледа на служителите, нямаме задължения, неизплатени средства. Не съм правил разчети за следващата година, но няма причина да не съм доволен от това, че бюджетът е увеличен в рамките на това, с което разполага държавата."


Община Белоградчик ще получи с около 700 000 лева повече от тази година. Кметът Борис Николов обаче смята, че тези средства са крайно недостатъчни и разкритикува начина, по който се определя размерът на т.нар. изравнителна субсидия за общините. С тези средства трябва да се покрият разходи, които не са присъщи за работата на администрациите, като читалищна дейност, спорт, здравеопазване.

"Изравнителната субсидия на по-малката и съседна видинска община Димово е с повече от 100 000 лева по-голяма от нас, въпреки че там няма такива дейности, като в Белоградчик", коментира кметът Борис Николов.

Община Видин ще получи с около 4 млн. лева повече през следващата година от централния бюджет. Субсидията е близо 30 млн. лева, като 25 млн. от тях са за разходите за делегираните от държавата дейности. 3 750 000 лева е изравнителната субсидия, а малко над 1 млн. лева са отпуснати за капиталови разходи. Общинското ръководство разчита на добрия синхрон с Правителството, за да приключи с наследения от предишните мандати тежък финансов дълг и вече да се мисли не само за икономии, а и за по-сериозно благоустрояване, коментира кметът Огнян Ценков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56